WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Fashion Utopias @ London Fashion Week
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Fashion Utopias @ London Fashion Week

“Intr-o perioada in care, deseori, pare ca am plonjat intr-o era a distopiei, sa te gandesti la opusul ei devine un act eliberator: daca am putea crea o Utopie, cum am vrea sa fie aceasta?” Intrebarea lui Sarah Mower, ambasadoarea British Fashion Council si critic de moda la Voguerunway.com, si-a gasit raspunsul in cadrul editiei din acest an a International Fashion Showcase, dezvoltata in jurul temei “Fashion Utopias”. Desfasurat, intre 19-23 februarie, la Saptamana Modei de la Londra, evenimentul a reunit expozitiile a 24 de tari, printre care s-a aflat si Romania.

Aceasta a reprezentat cea de-a sasea prezenta consecutiva la Saptamana Modei de la Londra si prima in care proiectul Romaniei a fost dedicat in exclusivitate bijuteriei contemporane. Conform Institutului Cultural Roman, instalatia conceputa de designerii Otilia Mihalcea, Ioana Ardelean, Andreia Popescu si Adelina Petcan a impresionat atat de tare juriul, incat acesta a acordat in cadrul Emerging Talent Awards primul trofeu pentru designul de accesorii. Otilia Mihalcea, creatoarea brandului Oval, a fost castigatoarea acestuia. In cadrul competitiei, Hala Kaiksow din Bahrain a fost desemnata cel mai bun designer, Tala Hajjar din Liban – cel mai bun curator, iar Cehia a primit trofeul Showcase Winner.

Intitulata “Found.Lost.Found”, expozitia Romaniei a prelucrat notiunea tezaurului dacic printr-o abordare conceptuala. Aceeasi idee a fost dezvoltata in directii creative diferite, exprimand viziunea fiecarei artiste. Prin colectia Neotectonics, Otilia Mihalcea a explorat dimensiunile materiale ale notiunii de istorie, ca o constructie eliberata de sub straturile de idealism, asezate inevitabil de-a lungul timpului. Rezultatul a fost o serie de bijuterii din alama placata cu aur, in care structurile organice sunt reinterpretate si prelucrate in forme abstracte. Cuts to the Pith of Matter, colectia arhitectei si creatoarei de bijuterii Ioana Ardelean, a pornit de la ideea ca, atata timp cat nu este ascuns, tezaurul ramane valoros chiar daca partile lui sunt deteriorate sau impartite. Formele si texturile bijuteriilor sunt inspirate de spatiile ramase goale in interiorul pieselor sparte, precum si de urmele lasate pe suprafata obiectelor de diferite evenimente violente. Piesele colectiei Wall of Civilization, realizata de Andreia Popescu, transpun ruinele Cetatii Sarmizegetusa in universul bijuteriei contemporane. Formele zidurilor, aflate astazi partial la suprafata, au inspirat piese cu volumetrii accentuate, devenite emblematice pentru designerul roman. Lot 26 este colectia Adelinei Petcan. Pornind de la dovezile care atesta ca unele piese ale tezaurului dacic aveau un rol strict ritualic, colectia ei isi propune sa evidentieze legatura intima care se contureaza intre o bijuterie si cel care o poarta. Incarcat de semnificatii personale, valoarea obiectului devine adesea de nepretuit.

Prezentata in una dintre cele 13 incaperi ale Somerset House, instalatia curatoriata de David Sandu a fost completata de proiectiile multimedia ale Black Horse Mansion. Asezate pe discuri suspendate in aer, bijuteriile se reflectau pe suprafata transparenta a acestora. Imaginile create astfel au devenit o continuare a obiectelor si mi-au purtat gandul la raportul descoperit – ascuns, explorat in cadrul colectiilor. Obiectul in sine reprezenta evidenta tezaurului scos la suprafata, iar reflexia lui sublinia posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca ascunse. Mai multe imagini cu instalatia Romaniei ce a fost realizata cu sprijinul Asociatiei Nationale pentru Bijuterie Contemporana Assamblage si al Institutului Cultural Roman la Londra, gasesti aici!

In celelalte incaperi, am descoperit instalatiile propuse de Austria, Republica Ceha, Egipt, Guatemala, Indonezia, Liban, Coreea, Portugalia, Filipine, Nigeria, Slovacia si Ucraina, precum si expozitia Next in Line, care a adus impreuna creatii realizate de designeri din tari, precum Argentina, Bahrain, Georgia, India, Kazahstan, Olanda sau Senegal. Designerii din Guatemala, de exemplu, au recreat in miniatura piesele lor vestimentare care au fost purtate de papusi traditionale (Worry Dolls). Creatiile participantilor din Indonezia au reprezentat fiecare cate un element primordial – pamant, foc, apa si vant – si au transformat instalatia intr-o cautare al celui de-al cincelea element unificator. Conturate in albastru, propunerile designerilor din Liban au transpus in vestimentatie diferite elemente arhitecturale libaneze. Chiar daca utopia a reprezentat o sursa de inspiratie, viziunile estetice ale celor 80 de designeri participanti au proiectat repere realiste pentru viitorul modei.

Foto: Agnese Sanvito via British Council, Ioana Lovin (arhiva personala)

PUBLISHED ON 25.02.2016

more in Fashion Etc