INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Muzeul Relatiilor Destramate

Muzeul Relatiilor Destramate

Cand o relatie de dragoste se incheie, sentimentele nu urmeaza intotdeauna traseul rational pe care ti l-ai imaginat inainte ca acest lucru sa se intample. Gandurile sfarsesc intr-un ambuteiaj ce paralizeaza, pentru o vreme, orice incercare de a-ti fluidiza emotiile. Asa-numitul bagaj emotional este ingreunat si de obiectele din jur, incarcate de amintiri pe care le-ati trait impreuna. Ce faci cu ele? Le arunci? Le asezi intr-o cutie de carton pe termen nelimitat? Le lasi unde sunt si speri ca va veti impaca sau ca noi amintiri se vor asterne repede peste cele vechi? Unii au ales sa doneze astfel de lucruri personale unui muzeu din Croatia.

Astazi, The Museum of Broken Relationships (Muzeul Relatiilor Destramate) cuprinde o colectie generoasa de exponate adunate din diferite tari si gazduite de Palatul Kulmer din Zagreb. Un pitic de gradina, un telefon mobil, un ursulet de plus, un castron, o rochie de mireasa sunt doar cateva exemple, si nu neaparat unele dintre cele mai neasteptate. Fiecare piesa este insotita de un fragment din povestea de dragoste din care a facut parte. Uneori extrem de triste sau scrise cu furie, alteori sarcastice sau chiar amuzante, mesajele sunt atat de intime incat iti creeaza impresia ca citesti pe-ascuns jurnalul unor necunoscuti.

muzeul relatiilor destramate_2

Muzeul s-a dezvoltat dintr-o expozitie conceputa de Olinka Vistica si Drazen Grubisic in 2006. Aceasta a fost inspirata chiar de relatia lor de cuplu si de trairile care au acompaniat despartirea lor. Publicul a rezonat cu dorinta de a explora relatiile de dragoste destramate si ceea ce lasa ele in urma, iar proiectul celor doi s-a transformat din unul temporar in unul permanent si in permanenta dezvoltare. In cadrul galei European Museum Awards 2011, Muzeul Relatiilor Destramate a fost recompensat cu premiul Kenneth Hudson pentru cel maiĀ  inovator muzeu din Europa. Initiatorii isi doresc ca muzeul sa inspire dincolo de suferinta inevitabila pe care o implica o relatie destramata. “Indiferent de motivul care sta in spatele donarii unor lucruri personale – fie el simplu exhibitionism, eliberare terapeutica sau simpla curiozitate – oamenii au imbratisat ideea de a expune mostenirea dragostei lor ca un fel de ritual, o ceremonie solemna”, este mentionat pe site-ul muzeului.

Pana in 2015, exponatele si povestile devenite parte din proiect au fost prezentate in peste 20 de tari, sub forma unor expozitii temporare. Calatoria lor continua, asa cum continua si alte calatorii, odata ce ambuteiajul trece.

muzeul relatiilor destramate_4

muzeul relatiilor destramate_3

Daca ideea muzeului ti se pare interesanta, poti descoperi mai multe pe site-ul oficial brokenships.com.

Foto: The Museum of Broken Relationships

PUBLISHED ON 06.01.2016

more in Mood Board