EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Muzeul Relatiilor Destramate

Muzeul Relatiilor Destramate

Cand o relatie de dragoste se incheie, sentimentele nu urmeaza intotdeauna traseul rational pe care ti l-ai imaginat inainte ca acest lucru sa se intample. Gandurile sfarsesc intr-un ambuteiaj ce paralizeaza, pentru o vreme, orice incercare de a-ti fluidiza emotiile. Asa-numitul bagaj emotional este ingreunat si de obiectele din jur, incarcate de amintiri pe care le-ati trait impreuna. Ce faci cu ele? Le arunci? Le asezi intr-o cutie de carton pe termen nelimitat? Le lasi unde sunt si speri ca va veti impaca sau ca noi amintiri se vor asterne repede peste cele vechi? Unii au ales sa doneze astfel de lucruri personale unui muzeu din Croatia.

Astazi, The Museum of Broken Relationships (Muzeul Relatiilor Destramate) cuprinde o colectie generoasa de exponate adunate din diferite tari si gazduite de Palatul Kulmer din Zagreb. Un pitic de gradina, un telefon mobil, un ursulet de plus, un castron, o rochie de mireasa sunt doar cateva exemple, si nu neaparat unele dintre cele mai neasteptate. Fiecare piesa este insotita de un fragment din povestea de dragoste din care a facut parte. Uneori extrem de triste sau scrise cu furie, alteori sarcastice sau chiar amuzante, mesajele sunt atat de intime incat iti creeaza impresia ca citesti pe-ascuns jurnalul unor necunoscuti.

muzeul relatiilor destramate_2

Muzeul s-a dezvoltat dintr-o expozitie conceputa de Olinka Vistica si Drazen Grubisic in 2006. Aceasta a fost inspirata chiar de relatia lor de cuplu si de trairile care au acompaniat despartirea lor. Publicul a rezonat cu dorinta de a explora relatiile de dragoste destramate si ceea ce lasa ele in urma, iar proiectul celor doi s-a transformat din unul temporar in unul permanent si in permanenta dezvoltare. In cadrul galei European Museum Awards 2011, Muzeul Relatiilor Destramate a fost recompensat cu premiul Kenneth Hudson pentru cel maiĀ  inovator muzeu din Europa. Initiatorii isi doresc ca muzeul sa inspire dincolo de suferinta inevitabila pe care o implica o relatie destramata. “Indiferent de motivul care sta in spatele donarii unor lucruri personale – fie el simplu exhibitionism, eliberare terapeutica sau simpla curiozitate – oamenii au imbratisat ideea de a expune mostenirea dragostei lor ca un fel de ritual, o ceremonie solemna”, este mentionat pe site-ul muzeului.

Pana in 2015, exponatele si povestile devenite parte din proiect au fost prezentate in peste 20 de tari, sub forma unor expozitii temporare. Calatoria lor continua, asa cum continua si alte calatorii, odata ce ambuteiajul trece.

muzeul relatiilor destramate_4

muzeul relatiilor destramate_3

Daca ideea muzeului ti se pare interesanta, poti descoperi mai multe pe site-ul oficial brokenships.com.

Foto: The Museum of Broken Relationships

PUBLISHED ON 06.01.2016

more in Mood Board