ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Muzeul Relatiilor Destramate

Muzeul Relatiilor Destramate

Cand o relatie de dragoste se incheie, sentimentele nu urmeaza intotdeauna traseul rational pe care ti l-ai imaginat inainte ca acest lucru sa se intample. Gandurile sfarsesc intr-un ambuteiaj ce paralizeaza, pentru o vreme, orice incercare de a-ti fluidiza emotiile. Asa-numitul bagaj emotional este ingreunat si de obiectele din jur, incarcate de amintiri pe care le-ati trait impreuna. Ce faci cu ele? Le arunci? Le asezi intr-o cutie de carton pe termen nelimitat? Le lasi unde sunt si speri ca va veti impaca sau ca noi amintiri se vor asterne repede peste cele vechi? Unii au ales sa doneze astfel de lucruri personale unui muzeu din Croatia.

Astazi, The Museum of Broken Relationships (Muzeul Relatiilor Destramate) cuprinde o colectie generoasa de exponate adunate din diferite tari si gazduite de Palatul Kulmer din Zagreb. Un pitic de gradina, un telefon mobil, un ursulet de plus, un castron, o rochie de mireasa sunt doar cateva exemple, si nu neaparat unele dintre cele mai neasteptate. Fiecare piesa este insotita de un fragment din povestea de dragoste din care a facut parte. Uneori extrem de triste sau scrise cu furie, alteori sarcastice sau chiar amuzante, mesajele sunt atat de intime incat iti creeaza impresia ca citesti pe-ascuns jurnalul unor necunoscuti.

muzeul relatiilor destramate_2

Muzeul s-a dezvoltat dintr-o expozitie conceputa de Olinka Vistica si Drazen Grubisic in 2006. Aceasta a fost inspirata chiar de relatia lor de cuplu si de trairile care au acompaniat despartirea lor. Publicul a rezonat cu dorinta de a explora relatiile de dragoste destramate si ceea ce lasa ele in urma, iar proiectul celor doi s-a transformat din unul temporar in unul permanent si in permanenta dezvoltare. In cadrul galei European Museum Awards 2011, Muzeul Relatiilor Destramate a fost recompensat cu premiul Kenneth Hudson pentru cel mai  inovator muzeu din Europa. Initiatorii isi doresc ca muzeul sa inspire dincolo de suferinta inevitabila pe care o implica o relatie destramata. “Indiferent de motivul care sta in spatele donarii unor lucruri personale – fie el simplu exhibitionism, eliberare terapeutica sau simpla curiozitate – oamenii au imbratisat ideea de a expune mostenirea dragostei lor ca un fel de ritual, o ceremonie solemna”, este mentionat pe site-ul muzeului.

Pana in 2015, exponatele si povestile devenite parte din proiect au fost prezentate in peste 20 de tari, sub forma unor expozitii temporare. Calatoria lor continua, asa cum continua si alte calatorii, odata ce ambuteiajul trece.

muzeul relatiilor destramate_4

muzeul relatiilor destramate_3

Daca ideea muzeului ti se pare interesanta, poti descoperi mai multe pe site-ul oficial brokenships.com.

Foto: The Museum of Broken Relationships

PUBLISHED ON 06.01.2016

more in Mood Board