INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Muzeul Relatiilor Destramate

Muzeul Relatiilor Destramate

Cand o relatie de dragoste se incheie, sentimentele nu urmeaza intotdeauna traseul rational pe care ti l-ai imaginat inainte ca acest lucru sa se intample. Gandurile sfarsesc intr-un ambuteiaj ce paralizeaza, pentru o vreme, orice incercare de a-ti fluidiza emotiile. Asa-numitul bagaj emotional este ingreunat si de obiectele din jur, incarcate de amintiri pe care le-ati trait impreuna. Ce faci cu ele? Le arunci? Le asezi intr-o cutie de carton pe termen nelimitat? Le lasi unde sunt si speri ca va veti impaca sau ca noi amintiri se vor asterne repede peste cele vechi? Unii au ales sa doneze astfel de lucruri personale unui muzeu din Croatia.

Astazi, The Museum of Broken Relationships (Muzeul Relatiilor Destramate) cuprinde o colectie generoasa de exponate adunate din diferite tari si gazduite de Palatul Kulmer din Zagreb. Un pitic de gradina, un telefon mobil, un ursulet de plus, un castron, o rochie de mireasa sunt doar cateva exemple, si nu neaparat unele dintre cele mai neasteptate. Fiecare piesa este insotita de un fragment din povestea de dragoste din care a facut parte. Uneori extrem de triste sau scrise cu furie, alteori sarcastice sau chiar amuzante, mesajele sunt atat de intime incat iti creeaza impresia ca citesti pe-ascuns jurnalul unor necunoscuti.

muzeul relatiilor destramate_2

Muzeul s-a dezvoltat dintr-o expozitie conceputa de Olinka Vistica si Drazen Grubisic in 2006. Aceasta a fost inspirata chiar de relatia lor de cuplu si de trairile care au acompaniat despartirea lor. Publicul a rezonat cu dorinta de a explora relatiile de dragoste destramate si ceea ce lasa ele in urma, iar proiectul celor doi s-a transformat din unul temporar in unul permanent si in permanenta dezvoltare. In cadrul galei European Museum Awards 2011, Muzeul Relatiilor Destramate a fost recompensat cu premiul Kenneth Hudson pentru cel mai  inovator muzeu din Europa. Initiatorii isi doresc ca muzeul sa inspire dincolo de suferinta inevitabila pe care o implica o relatie destramata. “Indiferent de motivul care sta in spatele donarii unor lucruri personale – fie el simplu exhibitionism, eliberare terapeutica sau simpla curiozitate – oamenii au imbratisat ideea de a expune mostenirea dragostei lor ca un fel de ritual, o ceremonie solemna”, este mentionat pe site-ul muzeului.

Pana in 2015, exponatele si povestile devenite parte din proiect au fost prezentate in peste 20 de tari, sub forma unor expozitii temporare. Calatoria lor continua, asa cum continua si alte calatorii, odata ce ambuteiajul trece.

muzeul relatiilor destramate_4

muzeul relatiilor destramate_3

Daca ideea muzeului ti se pare interesanta, poti descoperi mai multe pe site-ul oficial brokenships.com.

Foto: The Museum of Broken Relationships

PUBLISHED ON 06.01.2016

more in Mood Board