INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Mini & Maxi. Cateva ganduri despre gentile lui 2021.

Mini & Maxi. Cateva ganduri despre gentile lui 2021.

Dupa ani in care cuvantul mini a fost folosit la maximum pentru a descrie gentile din topul tendintelor, lucrurile au inceput sa se schimbe. Gentile supradimensionate au revenit usor-usor printre personajele principale de pe scena modei.

Pana la urma, trendurile sunt niste raspunsuri la dorintele oamenilor. Asa ca m-am intrebat ce a determinat prezenta atat de puternica a gentilor mari in colectiile concepute de designeri pentru primavara-vara 2021. Chiar daca ele nu au disparut niciodata cu totul, frecventa aparitiilor lor a crescut semnificativ. Le-am vazut in diverse interpretari la Givenchy, Dior, Fendi, Carolina Herrera, Acne Studios si altii. Tot in aceste colectii, am intalnit si modele foarte sic de genti mini – o alaturare interesanta.


Givenchy


Givenchy

Atunci cand am avut o curiozitate asemanatoare generata de succesul gentilor cu dimensiuni reduse, am atribuit principala contributie tehnologiei. Telefonul a devenit de ceva timp mai mult decat un simplu telefon. El tine loc si de laptop, si de card, si de aparat foto, si de album pentru imagini, si de agenda, si de ceas, si de biblioteca, si de reportofon… Posibilitatea de a inlocui o multime de obiecte voluminoase cu unul singur a eliberat mult spatiu din geanta. Asta a permis ca geanta mini, dedicata aproape in exclusivitate tinutelor de seara, sa devina o piesa cheie pentru zi.

Aceste schimbari la care a contribuit tehnologia sunt valabile si astazi. Si, totusi, de ce a revenit atat de in forta geanta supradimensionata? Unul dintre gandurile mele s-a oprit la ping-pong-ul de la o extrema la alta. Dupa ce ne-am inghesuit obiectele personale intr-un spatiu redus, e posibil ca, la un moment dat, sa ne dorim sa compensam lipsa spatiului cu prezenta lui din belsug.

Mai mult decat atat, pandemia a influentat si ea niste obiceiuri. A facut, printre altele, ca accentul sa cada mai apasat pe utilitatea lucrurilor. In acest context, sansele de castig sunt de partea unei genti incapatoare. O geanta mini e sic si usor de purtat, dar poate deveni, cu usurinta, insuficienta.

Tot pandemia a adaugat niste obiecte in plus necesarurului zilnic, iar cea mai mare sora a gentilor ne permite sa luam cu noi si dezinfectant, servetele, masti de rezerva, si o sticla de apa… Putem pastra intr-un singur loc toate obiectele de care avem nevoie zilnic, fara a imparti lucrurile intre geanta si, de exemplu, o sacosa. In plus, daca este nevoie la un moment dat sa facem niste cumparaturi neplanificate, datorita unei astfel de genti, putem evita achizitionarea pungilor de unica folosinta.

Da. Gentile mari sunt functionale. Insa nu doar asta le defineste. Designerii le-au atribuit si lor forme interesante, astfel incat sa completeze armonios aspectul tinutelor in zilele in care avem nevoie de o geanta supradimentionata.

Chiar daca am vorbit acum exclusiv despre gentile mini si despre cele supradimensionate, designerii au venit si cu propuneri aflate pe calea de mijloc. Exista o multime de variante intermediare. Pe mine, m-a intrigat insa contrastul dintre cele doua extreme si faptul ca le-am intalnit destul de des impreuna, in colectii concepute sub umbrela aceleiasi case de moda. Asa s-au insinuat in mintea mea intrebarile carora le-am oferit cateva raspunsuri posibile.


Schiaparelli


Schiaparelli


Acne Studio


Acne Studio


Carolina Herrera


Carolina Herrera


Dior


Dior


Fendi


Fendi

Sursa foto: Hepta.ro / Imaginea principala face parte din colectia Givenchy

PUBLISHED ON 08.02.2021

more in Fashion Etc