INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Mini & Maxi. Cateva ganduri despre gentile lui 2021.

Mini & Maxi. Cateva ganduri despre gentile lui 2021.

Dupa ani in care cuvantul mini a fost folosit la maximum pentru a descrie gentile din topul tendintelor, lucrurile au inceput sa se schimbe. Gentile supradimensionate au revenit usor-usor printre personajele principale de pe scena modei.

Pana la urma, trendurile sunt niste raspunsuri la dorintele oamenilor. Asa ca m-am intrebat ce a determinat prezenta atat de puternica a gentilor mari in colectiile concepute de designeri pentru primavara-vara 2021. Chiar daca ele nu au disparut niciodata cu totul, frecventa aparitiilor lor a crescut semnificativ. Le-am vazut in diverse interpretari la Givenchy, Dior, Fendi, Carolina Herrera, Acne Studios si altii. Tot in aceste colectii, am intalnit si modele foarte sic de genti mini – o alaturare interesanta.


Givenchy


Givenchy

Atunci cand am avut o curiozitate asemanatoare generata de succesul gentilor cu dimensiuni reduse, am atribuit principala contributie tehnologiei. Telefonul a devenit de ceva timp mai mult decat un simplu telefon. El tine loc si de laptop, si de card, si de aparat foto, si de album pentru imagini, si de agenda, si de ceas, si de biblioteca, si de reportofon… Posibilitatea de a inlocui o multime de obiecte voluminoase cu unul singur a eliberat mult spatiu din geanta. Asta a permis ca geanta mini, dedicata aproape in exclusivitate tinutelor de seara, sa devina o piesa cheie pentru zi.

Aceste schimbari la care a contribuit tehnologia sunt valabile si astazi. Si, totusi, de ce a revenit atat de in forta geanta supradimensionata? Unul dintre gandurile mele s-a oprit la ping-pong-ul de la o extrema la alta. Dupa ce ne-am inghesuit obiectele personale intr-un spatiu redus, e posibil ca, la un moment dat, sa ne dorim sa compensam lipsa spatiului cu prezenta lui din belsug.

Mai mult decat atat, pandemia a influentat si ea niste obiceiuri. A facut, printre altele, ca accentul sa cada mai apasat pe utilitatea lucrurilor. In acest context, sansele de castig sunt de partea unei genti incapatoare. O geanta mini e sic si usor de purtat, dar poate deveni, cu usurinta, insuficienta.

Tot pandemia a adaugat niste obiecte in plus necesarurului zilnic, iar cea mai mare sora a gentilor ne permite sa luam cu noi si dezinfectant, servetele, masti de rezerva, si o sticla de apa… Putem pastra intr-un singur loc toate obiectele de care avem nevoie zilnic, fara a imparti lucrurile intre geanta si, de exemplu, o sacosa. In plus, daca este nevoie la un moment dat sa facem niste cumparaturi neplanificate, datorita unei astfel de genti, putem evita achizitionarea pungilor de unica folosinta.

Da. Gentile mari sunt functionale. Insa nu doar asta le defineste. Designerii le-au atribuit si lor forme interesante, astfel incat sa completeze armonios aspectul tinutelor in zilele in care avem nevoie de o geanta supradimentionata.

Chiar daca am vorbit acum exclusiv despre gentile mini si despre cele supradimensionate, designerii au venit si cu propuneri aflate pe calea de mijloc. Exista o multime de variante intermediare. Pe mine, m-a intrigat insa contrastul dintre cele doua extreme si faptul ca le-am intalnit destul de des impreuna, in colectii concepute sub umbrela aceleiasi case de moda. Asa s-au insinuat in mintea mea intrebarile carora le-am oferit cateva raspunsuri posibile.


Schiaparelli


Schiaparelli


Acne Studio


Acne Studio


Carolina Herrera


Carolina Herrera


Dior


Dior


Fendi


Fendi

Sursa foto: Hepta.ro / Imaginea principala face parte din colectia Givenchy

PUBLISHED ON 08.02.2021

more in Fashion Etc