Linie. Cerc. Lumina.
Am remarcat mai multe repere dupa care imi ghidez alegerile obiectelor de design interior despre care va povestesc. Formele minimaliste – pentru libertatea maxima de a adauga toate acele lucruri marunte, uneori superficiale, alteori incarcate de amintiri. Integrarea in design a plantelor – pentru ca ele sunt colocatarii cu care imi impart dintotdeauna spatiul in care locuiesc. Iluminatul ambiental – pentru ca lumina imi influenteaza starea de spirit cu usurinta cu care apesi pe intrerupator.
Cele trei elemente definesc si proiectele studio-ului de design Goula / Figuera, fondat de Pablo Figuera si Alvaro Goula, in urma cu cinci ani. “De atunci, munca lor s-a pozitionat la limita dintre designul conceptual si cel comercial, acolo unde valorile industriei si creativitatea converg si se influenteaza reciproc. Cand lucreaza, Pablo si Alvaro au in vedere un principiu incontestabil: interesul obsesiv pentru forma obiectului, care exprima valorile lor estetice prin intermediul materialului, al respectului fata de procesul de productie si, bineinteles, prin intermediul utilitatii. Obiectele lor sunt elegante si usor de inteles, fara referinte amuzante sau decoratiuni superficiale.” Asta se mentioneaza in descrierea studio-lui din Barcelona, pe goulafiguera.com.
Din portofoliul generos, am optat astazi pentru trei proiecte care au dat – ca intotdeauna – startul unor exercitii de amenajari imaginare. Desi au functionalitati usor diferite, acestea impartasesc cateva elemente comune. Ele sunt cele care m-au determinat sa le prezint impreuna. Toate exploreaza geometria perfecta a liniilor si a cercurilor, si, nu in ultimul rand, au ca scop iluminarea spatiului in care sunt asezate. Dar, nu numai.
Han, de exemplu, este un obiect hibrid, realizat pentru compania Faro Barcelona si prezentat, anul acesta, la Milano Design Week. Este vorba despre un cuier cu sistem de iluminare cu led. O provocare acceptata si depasita cu creativitate de designeri: “La inceput, cand ni s-a cerut sa realizam o lampa de perete, care sa fie in acelasi timp si un cuier, ne-am gandit ca va fi complicat sa integram cele doua elemente intr-un design echilibrat. La final insa, am fost foarte fericiti de rezultat.”
Lines & Dots este favoritul meu. O serie de schite conturate in cerneala s-au transformat intr-un proiect situat la zona de interferenta dintre design si arta, care mi-a amintit de sculpturile mobile ale lui Alexander Calder. Realizate din tije pliate si lipite manual de mestesugari, cele opt obiecte compun mai degraba niste sculpturi functionale decat niste simple lustre. Suspendate de tavan, obiectele creeaza un joc al contrastelor dintre lumini si umbre, dintre culoare si nonculoare, dintre transparenta si opacitate, dar si dintre miscare si imobilitate. Faptul ca elementele create pot fi combinate intre ele la nesfarsit, dincolo de formele standard propuse de duo-ul creativ, transforma clientul in designerul propriilor dorinte.
Colectia Viride, verde – in limba latina, reuneste intr-un singur obiect doua elemente pe care obisnuim sa le intalnim in casele noastre, insa prin intermediul unor obiecte de sine statatoare. Fiecare produs al colectiei a fost gandit si ca recipient pentru diferite tipuri de plante de apartament si ca veioza care creeaza o ambianta placuta atat pentru plantele pe care le gazduieste, cat si pentru oamenii din incapere.
Daca doresti sa afli mai multe despre studio-ul de design Goula / Figuera, o poti face printr-o vizita pe site-ul goulafiguera.com. Le mai poti urmari activitatea si pe pagina lor de Facebook.
Fotografii: prin amabilitatea studio-ului Goula / Figuera