EDITOR'S CHOICE

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite…

RED CARPET

10 rochii couture FW 2024/25....

Continui exercitiul de imaginatie dedicat rochiilor pe care mizez ca le…

WE LIKE

FITS 2024. Orasul ca scena.

Arta e una dintre cele mai la indemana surse de fericire…

INSPIRATIE

Rochiile verii

Pentru mine, rochiile verii au lungime medie si sunt croite din…

INSPIRATIE

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Design vestimentar la RDW 2024

Instalatia de design vestimentar din cadrul expozitiei centrale Romania Design Week…

RED CARPET

Inspiratie de pe covorul rosu...

Mi-au placut multe dintre tinutele purtate pe covorul rosu al Festivalului…

Amintiri

Moda anilor '90, din copilarie in prezent

Moda anilor '90 a revenit in trend de cateva sezoane si promite sa ramana cu noi o perioada. Mai in gluma, mai (putin) in serios, am interpretat aceasta revenire ca pe o a doua sansa pe care mi-o da timpul pentru a repara greselile de styling din trecut. Pentru mine, moda anilor '90 e moda copilariei si a adolescentei si, odata cu asta, a celor mai nastrusnice experimente vestimentare… atat de nastrusnice incat, macar din acest punct de vedere, nu ma supar ca am prea putine fotografii din acea perioada. MM6 Maison Margiela SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Tot putine erau si sursele de inspiratie, de la copiii mai mari de la bloc, la cele cateva reviste rasfoite din cand in cand, precum Bravo sau Popcorn, si pana la videoclipurile muzicale, pe care le percepeam ca pe adevarate show-uri de moda. Peste toate astea, magazinele cu imbracaminte erau si ele putine. Daca e sa compar cu prezentul, contextul nu era unul favorabil pentru explorarea creativitatii in moda si, totusi, cum se face ca rezonez si azi cu piesele vestimentare indragite atunci? E, cu siguranta, si datorita nostalgiei si a faptului ca primele intalniri cu moda lasa o amprenta puternica asupra noastra. Nu pot nega asta, dar parca e mai mult de-atat. Saint Laurent SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Cr...

Inapoi Inainte
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Laura Calin de la V fair. Despre schimbari constiente in stilul de viata.

Pentru mine, tema celei de-a 23-a editii V fair, Change – If Necessary, a dat startul unui exercitiu de introspectie. Am inceput sa analizez cum ma pozitionez eu, in general, fata de ideea de schimbare. O imbratisez cu entuziasm sau, mai degraba, cu reticenta? Raspunsul nu e unul simplu, asa cum nici schimbarile nu sunt simple intotdeauna.

Dupa ce mi-am incheiat exercitiul, am predat stafeta Laurei Calin, fondatoarea V fair, si am invitat-o sa-mi raspunda la cateva intrebari dezvoltate in jurul conceptului de schimbare. Targul de design contemporan si cultura vintage exista de mai bine de un deceniu si a devenit si s-a pastrat un eveniment important in industrie si datorita curajului celor implicati de a imbratisa schimbarea, de la organizatori la expozanti si pana la vizitatori.

Bazata pe experienta profesionala, dar si de viata, perspectiva Laurei Calin ofera o doza binevenita de inspiratie despre sustenabilitate in moda si in garderoba personala, despre nevoia de a adopta schimbari constiente, despre beneficiile pe care le poate avea minimalismul ca stil de viata, despre schimbare ca modalitate de a evolua.


Laura Calin

Cum s-a conturat tema targului V fair din aceasta toamna: CHANGE – IF NECESSARY? Ce a declansat ideea si cum s-a modelat ea in forma finala?

Ideea schimbarii a fost o constanta a proiectului V fair. La fiecare editie am avut alta tematica, ne-au gazduit diverse spatii, designeri noi apar de fiecare data, evenimente conexe si tot asa, suntem un eveniment care se transforma si care promoveaza schimbarea sau mai degraba acceptarea schimbarii si adoptarea unei schimbari constiente.

Schimbarea incepe cu noi insine.

Vorbim despre SCHIMBARE, daca…

…vrem sa mergem inainte, vrem sa fim in pas cu schimbarea – evolutia – moda DACA are sens pentru noi: cumpar daca acel obiect chiar raspunde unei nevoi reale, nu doar unei emotii de moment; ma schimb (eu pe mine) daca ceea ce sunt acum nu mai e ce imi doresc. Pastrez ce e util, pastrez ce inca e frumos, pastrez lucrurile care au sens in viata mea.

BUY LOCAL – sustinem designul si designerii locali – traim sustenabil pentru ca fiecare alegere are un impact asupra lumii in care traim.


Alexandra Martoiu si Irina Enea de la MyPrecious Buzztard, Rovena Andrei si Laura Calin

Cum percepi designul romanesc din perspectiva sustenabilitatii? Dar industria modei in general?

Mi se pare ca suntem in momentul in care este necesar ca designerii sa gandeasca sustenabil, sa existe o creativitate sustenabila. De la materiale naturale, materiale care pot fi cumparate local, pana la reciclarea materialelor existente si reintroducerea lor in noile colectii, designerii romani au inceput sa-si creeze piesele tinand cont de acest principiu sanatos.

Suntem insa la inceput, schimbarile astea au nevoie de timp si inseamna educatie, atat a designerilor cat si a publicului. Aici intervenim noi cu workshop-urile pe care le organizam in parteneriat cu IED (Istituto Europeo di Design) si cu tematica targului – The Future is NOW – daca suntem constienti ca acum ne cladim viitorul, sustenabilitatea este perceputa ca o normalitate a prezentului nu ca ceva dintr-un viitor indepartat.

La nivel mondial, lucrurile din industria modei incep sa se schimbe, este o perioada de constientizare, primul pas al sustenabilitatii. Mai e mult de lucrat, la obiceiurile de consum, la reciclare, la noi insine…

Ce inseamna pentru tine shopping constient?

Shopping constient inseamna ca nu e ceva compulsiv, ci mai degraba un fel de shopping necesar, care nu corespunde unei emotii de moment. Evitam sa cumparam ceva doar pentru ca e la reduceri sau are un pret bun sau pentru ca e in tendinte sau pentru ca avem iluzia ca suntem putin mai fericite cu doua rochii in plus in garderoba.

Daca ar fi sa alcatuiesti un mic ghid personal al schimbarilor pentru un stil de viata (mai) sustenabil, care ar fi punctele lui cheie?

Ah, aici nu e deloc simplu, tine de personalitatea fiecaruia. Personal, mi-am limitat zona de shopping la designerii romani, magazinele de vintage si evenimentele gen shop my closet. Am devenit o adepta a minimalismului, adica imi elimin din garderoba periodic orice nu mai port sau nu-mi mai vine sau nu ma mai reprezinta si sunt foarte atenta la tot ce imi cumpar.

Povesteste-mi despre o schimbare – fie ea profesionala, fie legata de stilul tau de viata – care a avut un impact important asupra ta.

Uite, o schimbare care mi-a afectat stilul de viata a fost sa inteleg mai multe despre minimalism si sa vad ce ar insemna asta in viata mea ocupata, incarcata de lucruri si guvernata de “N-am timp”. Si am inceput sa-mi simplific garderoba, trusa de cosmetice, biblioteca, prietenii, sistemul de credinte. Ce mi-a adus aceasta simplificare care s-a produs treptat, incepand cu ce aveam in dressing – mai mult spatiu in casa si mai mult timp pentru lucruri care ma bucura cu adevarat. Si o minte mai clara.:)

Care este pentru tine cel mai clar semnal ca este necesar sa faci o schimbare, de orice fel ar fi ea?

Asociez schimbarea sau mai degraba transformarea cu evolutia. Schimbarea este necesara si aici intervine intrebarea, ce schimbare? Schimbare de dragul schimbarii? De plictiseala? Pentru ca asta fac ceilalti? Si cand schimbam, ce schimbam?

Atitudinea, garderoba, stilul de viata, masina, camasa alba, pantofii de seara, abordarea, sala de sport, coafura. Toate pot fi schimbate – daca are sens.

Sunt schimbari datorate contextului, cand mediul ni se schimba si este necesar sa ne adaptam, si mai este acea alegere constienta de schimbare, cand vrem sa ne fie mai bine. Si asta tine de autocunoastere. De cautare a sensului, a “de ce”-ului.

Atunci cand schimbarile nu ne iau prin surprindere, ele sunt precedate de o perioada de pregatire. Cum te pregatesti pentru schimbare?

Cred ca nevoia de schimbare se simte. Ne schimbam coafura cand de fapt avem nevoie de atentie si apreciere, umblam la lucrurile exterioare cand schimbarile reale si profunde sunt cele cu noi insine, cu mintea noastra, cu obiceiurile si dorintele noastre.

In contextul acestui interviu mi-a venit inevitabil in minte expresia “singura constanta in viata este schimbarea”. Care e parerea ta vizavi de acest mesaj? Daca ar fi sa alegi un lucru care ti-ai dori sa nu se schimbe, ce ai alege?

Rezonez cu mesajul asta. Sunt o adepta a schimbarii constiente. Mi-as dori ca multe sa nu se schimbe, de exemplu, varsta sa-mi fie aceeasi si sa traiesc intr-o primavara permanenta. Pe de alta parte, schimbarea are farmecul ei si este oricum inerenta. Asa ca ma bucur de fiecare val si de fiecare primavara si toamna. Suna bine o expresie in engleza, “embrace it”.

Sursa foto: V Fair

PUBLISHED ON 30.10.2019

more in Conversation Marks