ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Intalniri neintamplatoare: Nina Cassian si Yvonne Hasan

Sunt intalniri cu oameni importanti din viata noastra care par un fel de “it was meant to be”, chiar daca ele au avut loc, de fapt, in circumstante neprevazute. In urma cu cativa ani, Noemi Meilman si-a propus sa sarbatoreasca aceste intalniri printr-o serie de carnete dedicate unor prietenii celebre, numita Intalniri neintamplatoare. Seria s-a imbogatit, de curand, cu o noua poveste despre prietenie, cea dintre Nina Cassian si Yvonne Hasan.

*

In toamna anului 1940, viitoarea poeta, compozitoare si traducatoare Nina Cassian o intalneste, pe bancile Liceului Evreiesc de Fete, pe cea care va deveni artista, istoricul de arta si profesoara Yvonne Hasan.

Urmeaza o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii si va traversa 4 schimbari de regim politic in Romania.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul “Distanta dintre mine si mine”, realizat de Mona Nicoara si Dana Bunescu, dupa o idee a Adei Solomon, si din expozitia retrospectiva vernisata la MNAC, curatoriata de Adrian Buga, cu lucrari din colectii particulare sau din colectia Ada si Alecu Solomon (nora si fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele doua prietene s-au “intalnit” din nou anul acesta, de doua ori: o data in primavara – filmul a fost lansat in luna martie in cinematografe, iar expozitia a fost vernisata in aprilie.

A doua reintalnire este in paginile volumului II al antologiei “Nesupusele” (Editura Univers), aparut in acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale si retete, de notite sau poezii sau, pur si simplu, de desene.

Intalnirile neintamplatoare sunt si intalnirile mele cu prietenii si toti cei pe care i-am cunoscut si am creat lucruri frumoase impreuna.

Intalnirile neintamplatoare sunt cele care ne imbraca pentru toata viata. – Noemi Meilman

*

Carnetele costa 48 de lei si se gasesc la Molecule-F, atat online, cat si in showroomul lor de pe strada Eremia Grigorescu 4 din Bucuresti.

Sursa foto si info: Noemi Meilman

PUBLISHED ON 13.12.2019

more in Mood Board