WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

STIRI CU STIL

Andreea Brasovean

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

STIRI CU STIL

Andreea Marinescu

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

STIRI CU STIL

Ioana Ciurlea

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

STIRI CU STIL

Lavinia Petrea

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

STIRI CU STIL

Madalina Tanasa

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

Editor's Choice

Culorile. Mic glosar de interpretari personale.

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer, poate avea ritmurile unei melodii sau poate fi simbolul unui anotimp sau al unei amintiri. Referintele adunate in timp modeleaza culorile in feluri ce ne pot surprinde uneori. Am facut exercitiul de a aseza impreuna culorile si lucrurile cu care le asociez, avand in vizor si universul modei si al frumusetii. Pentru o parte dintre ele, stiam raspunsurile inca dinainte de a incepe, dar nu pentru toate. Iata ce a iesit! * Albul este lumina aceea atat de puternica incat, atunci cand dam de ea, ne tinem ochii intredeschisi si privim printre gene, dar albul mai este si o piesa vestimentara clasica. Nu, nu rochia de mireasa, desi e si ea printre asocieri, ci camasa. Rosul este, mai intai de toate, un ruj. Apoi, mai este si o culoare emblematica pentru Valentino. Valentino primavara-vara 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Galbenul are coloana sonora. Cand imi atrage atentia un obiect in aceasta culoare, incep sa-mi rasune in minte versurile piesei Yellow a trupei Coldplay. (Am mai povestit despre aceasta asociere aici.) Rozul are si el o coloana sonora puternica: piesa Pink de la Aerosmith. Datorita tendintelor in machiaj, care il includ in fiecare sezon cald, atat pentru pleoape sau obraji, cat si pentru buze, roz...

Inapoi Inainte
Firul rosu al artei semnate de Chiharu Shiota
We like
Autor: Ioana Lovin

Firul rosu al artei semnate de Chiharu Shiota

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna cu obiecte din viata de zi cu zi. Supletea materialului emblematic pentru arta ei si dimensiunile impunatoare ale lucrarilor, precum si tensiunea firelor sau, dimpotriva, fluiditatea lor, marcheaza o zona a contrastelor, in care artista japoneza exploreaza teme precum temporalitatea si atemporalitatea, miscarea si lipsa ei, prezenta si absenta, viata in sine.


Sursa foto: Hepta.ro

Potrivit grandpalais.fr, sapte instalatii semnate de ea, fotografii, desene, materiale video si documente de arhiva sunt prezentate in cadrul expozitiei The Soul Trembles de la Grand Palais din Paris, pana pe 19 martie 2025. Nu voi avea ocazia de a le vedea live, asa ca e una dintre acele ocazii in care multumesc online-lui pentru sansa de a pasi in universul lui Chiharu Shiota, chiar si asa. Sunt convinsa ca, oricat de emotionanta, experienta de a-i vedea lucrarile dupa un ecran mic nu se compara cu cea de a te plimba cu adevarat printre ele, cand proportiile dintre lucrare si privitor se schimba.


Sursa foto: Hepta.ro

Curatoriata de Mami Kataoka, directoare a Mori Art Museum din Tokyo, muzeu co-organizator, expozitia este o retrospectiva a celor peste 20 de ani de cariera ai artistei care traieste, in prezent, la Berlin. Intr-un interviu despre proiectul de la Grand Palais, curatoarea descrie firul rosu ca pe o metafora a conexiunilor in cultura japoneza, a relatiei cu destinul, si nu doar o metafora a legaturilor de sange.

De altfel, firul rosu e un element cu o simbolistica bogata si in cultura noastra. Pe de-o parte, el se impleteste in snurul martisoarelor si, pe de alta parte, strange impreuna intamplarile unei povesti sau experientele unei vieti. Arta lui Shiota face ca acel fir rosu imaginar al vietii sa devina vizibil.


Sursa foto: Hepta.ro

Pe de-o parte, instalatiile ei, mai ales cele in care totul pare inert datorita firelor bine stranse, imi creeaza sentimentul ca artista Chiharu Shiota da forma unei emotii sau unei experiente in incercarea de a o mentine nealterata macar pentru un timp si de a o comunica, astfel, cat mai fidel.

Pe de alta parte, mediul de expresie ales de ea evoca o asumare din start a faptului ca schimbarea e inevitabila. Expozitia se va incheia si va fi, probabil, urmata de o alta si o alta (candva, una la care sper sa ajung si eu). Lucrarile vor fi stranse si, apoi, mutate, un proces care le va modifica forma poate pentru totdeauna. Conceptul lor insa nu se pierde si poate fi redat oricand intr-un spatiu nou, pentru un public nou. Pana la urma, la fel se intampla si cu amintirile pastrate in memorie. Esenta experientelor traite ramane, chiar daca devine aproape imposibil sa alegem exact aceleasi cuvinte pentru a le repovesti.


Sursa foto: Hepta.ro

Sursa fotografie principala: Hepta.ro

PUBLISHED ON 23.01.2025

more in Mood Board