EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Expozitia “World Press Photo 2018” la Bucuresti
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Expozitia “World Press Photo 2018” la Bucuresti

An de an, fotografiile premiate la competitia World Press Photo sunt incluse intr-o expozitie itinerata in tari din intreaga lume. Rutele editiei din 2018 includ si Romania. Pana pe 23 mai, expozitia poate fi vazuta la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Conform paginii de Facebook a evenimentului de la noi, ea va ajunge si la Timisoara, intre 5 si 24 iunie, si, apoi, la Cluj Napoca, intre 29 iunie si 22 iulie.

In cifre, cea de-a 61-a editie a competitiei a insemnat 4.548 de fotografi din 125 de tari, cu 73.044 de imagini inscrise. Dintre ei, juriul a desemnat, luna trecuta, 42 de castigatori. 15 dintre ei au fost premiati si la editii anterioare, iar 27 au urcat pentru prima oara pe podiumul competitiei.

Momentele surprinse de ei devin, in mare masura, o radiografie a societatii actuale, prin care sunt evidentiate situatii dificile cu care aceasta se confrunta: razboaie, criza refugiatilor, saracia, inegalitatea de sanse, incalzirea globala. Fotojurnalismul este si despre compozitii impresionante vizual, dar mai ales despre continut informativ, despre a aduce in fata publicului realitatile care compun lumea in care traim.


Titlu: Venezuela Crisis © Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse

Cel mai important premiu al competitiei, cel pentru Fotografia anului, a fost inmanat lui Ronaldo Schemidt. Intitulata “Venezuela Crisis”, imaginea lui il infatiseaza pe Jose Victor Salazar Balza, cuprins de flacari, in timpul unui protest desfasurat in Caracas, impotriva presedintelui Nicolas Maduro. Salazar a supravietuit incidentului provocat de o motocicleta al carei rezervor a explodat.

Despre aceasta alegere, Magdalena Herrera, directoare de fotografie la Geo France si presedinta juriului competitiei World Press Photo 2018, a mentionat ca: “Fotografia anului trebuie sa prezinte un eveniment suficient de important, care sa starneasca, totodata, intrebari… Trebuie sa captiveze si sa arate un punct de vedere asupra lucrurilor care s-au intamplat in lume, anul acesta.” Din punctul ei de vedere, imaginea lui Schemidt: “Este o fotografie clasica, dar are o energie si o dinamica instantanee. Culorile, miscarea, compozitia foarte buna ii acorda forta. Mie mi-a provocat o emotie instantanee.” Pe langa premiul World Press Photo of The Year, fotografia a fost desemnata si castigatoarea categoriei Spot News (Single).

Mi-a parut imposibil sa aleg o singura fotografie preferata si recunosc ca, in acest context, cuvantul “preferat” si-a pierdut din semnificatia pentru care obisnuiesc sa il folosesc. Unul dintre proiectele care mi-au ramas in minte cu claritate este “Finding Freedom in the Water”, semnat de Anna Boyiazis. Fotografiile ei documenteaza un proiect care ofera localnicelor din Zanzibar oportunitatea de a invata sa inoate. Acesta se numeste Panje Project – in limba swahili, panje insemnand peşte mare.


Titlu: Finding Freedom in the Water © Anna Boyiazis
Descriere: Instructoarea Chema (17 ani) pocneste din degete in timp ce se scufunda sub apa, in Nungwi, Zanzibar

Restrictiile religiei islamice si lipsa unor costume de baie, care sa nu intre in dezacord cu acestea, au contribuit la descurajarea femeilor si a fetelor de a practica aceasta activitate, chiar daca locuiesc intr-o zona inconjurata de apa. Prin proiectul mai sus mentionat, ele beneficiaza atat de cunostintele unor instructori, cat si de burkini, costume de baie care le acopera corpul, respectandu-le astfel credintele religioase si culturale. Premiate cu locul II la categoria People (Stories), fotografiile Annei Boyiazis surprind momente din timpul lectiilor de inot, in cadrul carora fetele si femeile invata si tehnici prin care sa salveze pe cineva de la inec si sa evite accidentele acvative.


Titlu: Finding Freedom in the Water © Anna Boyiazis
Descriere: Eleve din scoala primara Kijini Primary School invata sa inoate si sa efectueze salvari in Oceanul Indian, pe plaja Muyuni din Zanzibar


Anul acesta a fost prima editie in care proiectele dedicate mediului inconjurator au avut o categorie dedicata, “Environment”. Decizia reflecta gravitatea problemelor cu care se confrunta mediul si, totodata, importanta eforturilor de a documenta efectele negative ale oamenilor asupra lui si schimbarile necesare pentru a diminua aceste efecte.

Imi amintesc fotografia “Back in Time”, realizata de Thomas P. Peschak si pozitionata pe al treilea loc in competitie. O colonie imensa de pinguini africani, dintr-o fotografie din anii 1890, e pusa in opozitie cu numarul semnificativ mai mic de pinguini care traiesc, astazi, exact in acelasi loc.


Titlu: Back in Time © Thomas P. Peschak

Sunt multe proiectele pentru care va recomand sa vedeti live expozitia. Chiar daca fotografiile sunt prezentate si in online, experienta e diferita atunci cand nu ne desparte de ele un ecran. In plus, dimensiunile lor mari dezvaluie detalii care, altfel, s-ar putea sa ne scape.

Titlu: Boko Haram Strapped Suicide Bombs to Them. Somehow These Teenage Girls Survived. © Adam Ferguson, pentru The New York Times
Descriere: Aisha, 14 ani
Titlu: Amazon: Paradise Threatened © Daniel Beltre – Premiul III la categoria Environment (Stories)
Descriere: Ibisi rosii zboara deasupra unor zone inundate de langa Bom Amigo, Amapa, Amazon,  Brazilia

Gasesti mai multe informatii despre competitia din acest an pe worldpressphoto.org. Tot aici gasesti detalii si despre competitia Digital Storytelling, cunoscuta anterior sub numele de Multimedia Contest si ajunsa, anul acesta, la cea de-a opta editie.

In ceea ce priveste programul expozitiei de la Bucuresti, ea poate fi vizitata la Muzeul National de Arta al Romaniei, de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. Accesul se face de pe strada Stirbei Voda 2, iar pretul biletului de intrare este de 10 lei.

PUBLISHED ON 11.05.2018

more in Mood Board