EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Decoratiuni de Pasti, facute din hartie
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Decoratiuni de Pasti, facute din hartie

Decoratiunile facute de noi, cu mai multa sau mai putina indemanare, au un atu important. Pot deveni perfecte in ciuda oricaror imperfectiuni. Asta se intampla deoarece rezultatul final nu consta doar in decoratiuni in sine. In timpul realizarii lor, ne deconectam de la grijile de zi cu zi si, atunci cand lucram impreuna, ne conectam cu cei dragi. Asa ca, la final, suntem adesea mai relaxate si mai voioase. Cu aceste ganduri in minte, iti prezint in continuare trei idei de decoratiuni de Pasti, facute din hartie.

De mai bine de un an, in timpul petrecut acasa, mi-am exersat talentul artistic in fel si chip. Nu doar eu, toata familia. Biblioteca din sufragerie a devenit spatiu expozitional, la care participam cu mic, cu mare. Mediul de expresie in care ne-am specializat este hartia. Pe de-o parte, pentru ca e la indemana si o avem acasa intr-o gama variata de culori, pe de alta parte, pentru ca permite tot felul de interpretari.

In ultima perioada, mi-am indreptat atentia spre mici idei de proiecte dedicate Sarbatorilor de Pasti. Tot ce aleg, de obicei, trebuie sa indeplineasca doua cerinte: sa fie de efect atat pentru adulti, cat si pentru copii, sa fie usor de facut, atat de adulti, cat si de copii. La fel am ales si acum. Pe una dintre cele trei idei la care fac referire am pus-o deja in practica alaturi de familie. Pe celelalte doua, mi-ar placea sa le recream tot impreuna, in apropierea duminicii de Pasti.

Ce am folosit:

  • coli de hartie A4, albe si colorate
  • carioci, dar poti folosi, dupa caz, si creioane colorate sau acuarele
  • foarfeca
  • lipici de hartie
  • ata
  • scotch
  • ramurele
  • vaza/pahar/ghiveci

*

OUALE-IEPURAS

 

Primele care mi-au atras atentia si ca proces, si ca rezultat, sunt ouale-iepuras ce pot fi agatate fie pe plantele din ghiveci (cele care permit asta), fie pe cateva ramurele asezate intr-o vaza. Eu am cumparat de la florarie cateva fire de verdeata, folosite pentru aranjamente.

Am decoperit cum se fac aceste decoratiuni pe canalul de YouTube Red Ted Art si am considerat ca nimeni din familie nu-si va innoda degetele incercand sa le recreeze. Ne-am pus pe treaba si am avut dreptate. La final, am avut multe oua-iepuras colorate si niciun deget innodat.

Chiar daca in fotografie am pus doar un ou-iepuras alb, pentru aspectul lui minimalist, in vaza de acasa, paleta cromatica include si roz, si galben, si rosu, si albastru.

Procesul e destul de simplu. Voi incerca sa-l descriu in cateva cuvinte insotite de imagini cu un ou din hartie albastra. Dar, daca si tu (ca si mine, de altfel) preferi sa urmaresti pasii intr-un video, ajungi la tutorialul Red Ted Art cu un click aici.

Cum am facut:

Am luat o coala de hartie A4. Am impaturit-o de trei ori pe jumatate si am obtinut 8 dreptunghiuri suprapuse. Am realizat un sablon de ou, cat mai simetric, si i-am desenat conturul pe foaia A4 impaturita.

Tinand bine straturile suprapuse de hartie, am decupat foaia si am obtinut 8 bucati ovale, pe care le-am indoit pe jumatate, de-a lungul fiecareia.

De aici, urmeaza lipirea lor astfel incat sa obtii, la final, un glob. Am luat o bucata ovala si indoita si am pus lipici pe partea de deasupra, peste care am asezat urmatoarea bucata ovala indoita si tot asa pana am lipit, una de alta, toate cele 8 bucati.

Pentru codita iepurasului, am decupat un cerculet pe care l-am asezat intre primele doua bucati ovale lipite. Nu cred ca are importanta intre care doua bucati alegi sa asezi codita. Ea va dicta, insa, pe ce parti lipesti la final urechiusele, astfel incat globul sa arate a iepuras.

Dupa ce am lipit toate cele 8 bucati, am adaugat lipici pe cotorul format, asemeni unei carti, si am pus ata de care va fi agatat oul-iepuras. Ata trebuie taiata la lungimea dorita si innodata. Nodul e bine sa ramana in partea de jos, astfel incat sa sustina si el greutatea decoratiunii. Am inchis globul rezultat si am lipit una de alta ultimele doua parti de hartie.

Am decupat apoi urechi iepuresti, peste care, pentru efect artistic, am lipit inca doua bucati de hartie mai mici, de alta culoare. La nevoie, acest penultim pas poate fi realizat si cu creion sau cu o carioca in culoarea dorita. Apoi, am lipit urechile astfel incat sa fie simetrice.

Aceste globuri de Pasti pot fi realizate si ca simple oua, fara codite si urechi, la fel cum, daca iti doresti, iepurasii pot fi completati cu alte detalii. E alegerea fiecareia. Pentru oul-iepuras alb, de exemplu, am folosit doua foi de hartie, respectiv 16 bucati ovale.

**

COPACUL CU PENE

Nu sunt o fana a penelor adevarate folosite ca decor, dar am descoperit de curand ca pot fi o fana a penelor din hartie, folosite in acest scop. Cautarile mele m-au directionat spre site-ul thehousethatlarsbuilt.com, unde am vazut un copac de Pasti inedit, realizat din ramurele ornate cu pene din hartie. E o decoratiune de efect, usor de realizat.

Cum am facut:

Am ales sa decorez acest copac cu roz si albastru. Am desenat pene mai mari, mai mici, mai late, mai inguste. Niciun contur nu a fost la fel cu celalalt. Din proprie experienta, iti recomand ca partea de la baza sa fie mai lata (decat am facut-o eu), astfel incat sa iti fie mai usor sa prinzi penele de crengute. Daca folosesti lipici de hartie, e bine sa poti infasura usor baza de hartie in jurul ramurelelor. Penele vor avea astfel mai multa stabilitate. In cazul in care folosesti un lipici mai puternic, s-ar putea ca grosimea bazei sa nu mai conteze asa de mult.

Dupa ce am desenat contururile, am decorat penele cu buline, dungi, cerculete realizate cu carioca. In varianta care mi-a servit ca sursa de inspiratie, aceste modele au fost colorate cu acrilic. La fel cum, foile de hartie au avut o paleta cromatica mai larga. Le poti vedea aici. Sunt desenate cu mai multa migala decat am facut-o eu.

Am decupat penele si am realizat, apoi, mici taieturi pe marginile lor. La final, am ciufulit cu degetele fiecare pana, cu mare grija. Pe site-ul unde am gasit ideea de decoratiune, este folosita pentru acest pas o tehnica aparent simpla, cu ajutorul unui creion. Mie nu mi-a iesit insa. Am reusit doar sa rup doua pene. Da, nu m-am oprit dupa prima tentativa esuata.:)

La final, am lipit penele pe ramurele, astfel incat sa obtin un copac (cat de cat) echilibrat.

***

COSULETUL-IEPURAS

Cosuletul-iepuras vazut pe minidrops.de mi-a parut o idee grozava pentru a aseza in el oua de ciocolata, in ambalaje colorate.

Cum am facut:

Am ales o foaie de hartie roz (poti opta pentru orice alta culoare), pe care am decupat-o astfel incat sa obtin un patrat cu cele patru laturi cat latimea colii A4. Am indoit patratul obtinut pe jumatate si apoi pe sfert.

Am decupat si am obtinut 4 patrate, dintre care am folosit doar 3. Aceste parti au fost decorate de mine cu multe inimioare. Daca adaugi sau nu detalii, e decizia ta. Ea poate fi influentata de cum vrei sa folosesti cosuletul. In cazul in care e important sa nu se transfere culori pe lucrurile asezate in interior, mai bine mergi pe o varianta simpla.

Am indoit pe diagonala patratele. Am pus coltul fiecarui triunghi obtinut in interiorul urmatorului triunghi si am obtinut o forma ce seamana cu o coroana. Am indoit cele trei colturi ale coroanei spre interior, astfel incat acestea sa formeze baza cosuletului si le-am lipit deasupra cu o bucata de scotch.

Am rasucit cosuletul obtinut, am decupat doua urechi late si simpatice din hartia ramasa, pe care le-am lipit, tot cu scotch, in interiorul cosuletului.

Sper ca iti sunt de ajutor ideile, ca atare sau ca punct de pornire spre idei adaptate stilului tau.

Sarbatori de Pasti fericite!

Fotografii: arhiva personala

PUBLISHED ON 22.04.2021

more in Mood Board