Daca primavara ar fi o piesa vestimentara…
Daca primavara ar fi o piesa vestimentara, ar fi una cu flori. E un cliseu, stiu, doar ca designul creatiilor la care fac referire preschimba cliseul in ceva cu totul inedit. Piesele fac parte din colectiile pret-a-porter realizate de trei case de moda pentru primavara-vara 2022 si multe dintre florile lor exploreaza zona de interferenta dintre moda si arta.
Acum, in timp ce pregatesc articolul, afara ninge. Nici vremea, nici vremurile nu sunt infloritoare, dar sper ca situatia sa se schimbe in bine cat mai curand.
*
Flori de zahar
Incep cu colectia lui Adam Lippes. Continui apoi in ordine alfabetica, asa cum fac de obicei ca sa evit impotmolirea ideilor ce are loc cand aleg ordinea preferintelor.
Adam Lippes / Sursa foto: Hepta.ro
M-au impresionat imprimeurile si broderiile folosite de designerul american inca dinainte de a afla sursa lor de inspiratie. Desi pare a fi vorba despre flori naturale, transpuse pe materiale textile, nu este deloc asa. Imaginile reprezinta flori de zahar, lucrate manual de Natasja Sadi, fosta designer de rochii de mireasa, in prezent, creatoare si decoratoare de torturi, dupa cum se descrie pe Instagram. Ce creeaza Sadi este arta, una pe care poti sa o mananci daca vrei, iar, odata cu includerea in lumea modei, una pe care poti sa o porti.
Adam Lippes / Sursa foto: Hepta.ro
*
Din gradina
Intamplator, colectia Oscar de la Renta are tot surse de inspiratie comestibile, unele diferite de cele ale lui Adam Lippes. Si tot diferite sunt si rezultatele finale. Potrivit contului de Instagram al casei de moda, directorii de creatie Laura Kim si Fernando Garcia au pornit de la florile comestibile, vandute in pietele New York-ului, si au dus ideea lor mai departe in lumea artei.
Oscar de la Renta / Sursa foto: Hepta.ro
Regina colectiei este, fara doar si poate, magnolia. Crengutele ei inflorite apar fie pe fundaluri simple, fie intr-o compozitie realizata de artista australiana Melanie Vugich. Transformata in imprimeu, pictura ei ilustreaza o masa, pe care se afla, printre altele, o vaza cu magnolii, o carafa, o farfurie alba cu capsuni bine coapte, o legatura de ridichi, o sticla de parfum alibi, care apartine casei Oscar de la Renta, si imaginea unor maci presati, despre care am aflat ca reprezinta un design emblematic din arta lui Marian McEvoy. Nu este singurul imprimeu semnat de Vugich. Mai este cel putin unul – cel cu magnolii albe pe fundal galben.
Oscar de la Renta / Sursa foto: Hepta.ro
Oscar de la Renta / Sursa foto: Hepta.ro
*
Formele amintirilor
Daca ar fi sa asociez florile cu numele unor case de moda, Rodarte ar fi, cu siguranta, printre ele. Piesele romantice, concepute de surorile Kate si Laura Mulleavy, abunda in imprimeuri si broderii florale, uneori atat de elaborate, incat dai inevitabil zoom pe fotografii pentru a le observa detaliile. Asa am facut si cu cateva dintre creatiile colectiei pentru primavara-vara 2022. Un exemplu e sacoul cu flori albe ce imi amintesc de picturile artistei Georgia O’Keeffe.
Rodarte / Sursa foto: Hepta.ro
Tinutelor definite de bogatia si stralucirea paietelor brodate li se alatura unele monocrome, cu un design minimalist, fluid, in nuante pale, iar florilor din colectie li se alatura alte elemente din natura, as spune eu, neasteptate, si anume: ciupercile. Prezenta lor a devenit mai putin neobisnuita cand am citit, pe contul de Instagram al fondatoarelor, ca inspiratia a pornit de la fotografiile realizate in anii ’70 de tatal lor, botanist de profesie, precum si de la desenele din aceeasi perioada, semnate de mama lor, care este artista. Cu aceasta ocazie, mama lor a recreat desene noi pentru a putea fi transformate de ele in imprimeuri de poveste.
Rodarte / Sursa foto: Hepta.ro
Rodarte / Sursa foto: Hepta.ro
Rodarte / Sursa foto: Hepta.ro
Imprimeuri si broderii de poveste sunt si toate celelalte, nu crezi?
Sursa fotografie principala: Hepta.ro