RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
China. Through the Looking Glass

China. Through the Looking Glass

In aceasta primavara, The Costume Institute prezinta “China.Through the Looking Glass”, o expozitie ce exploreaza influenta puternica pe care arta chineza a avut-o de-a lungul timpului asupra designului de moda din vest. Desfasurata in spatiul a doua galerii din cadrul Metropolitan Museum of Art din New York, respectiv Anna Wintour Costume Center si Galeriile Chineze, aceasta poate fi vizitata intre 7 mai si 16 august 2015.

Costume traditionale, picturi, piese din portelan si secvente din filme chineze sunt prezentate alaturi de tinute haute couture si pret-a-porter, semnate de designeri celebri precum Ralph Lauren, John Galliano pentru Christian Dior, Yves Saint Laurent sau Roberto Cavalli. Juxtapunerea lor reflecta fascinatia creatorilor pentru cultura asiatica, dar si faptul ca, odata trecute prin filtrul viziunii lor artistice, elementele de inspiratie devin parte dintr-un univers imaginar. Din acest motiv, alegerea numelui “Through the Looking Glass” nu este una deloc intamplatoare, ci o referinta la lumea diferita de realitate pe care Alice, personajul lui Lewis Carroll, o descopera in spatele oglinzii. “De la primele contacte intre Europa si China in secolul XVI, Vestul a fost fermecat de obiectele enimagtice si imaginile din Est. Acestea au inspirat designerii de moda de la Paul Poiret pana la Yves Saint Laurent, ale caror creatii sunt impregnate de romantism, nostalgie si reverie” , spune Andrew Bolton, curator la The Costume Institute. “Privind prin oglinda modei, designerii unesc referinte stilistice disparate intr-o pastisa fantastica a esteticii chineze si a traditiilor culturale.”

Cinematografia reprezinta unul dintre mediile de expresie care au influentat puternic perceptia noastra asupra istoriei si culturii Chinei, astfel incat ea reprezinta un reper important si in traseul pe care il propune expozitia. Alaturi de cele 140 de piese vestimentare inspirate de arta orientala sunt prezentate secvente din filme semnate de regizori precum Zhang Yimou, Chen Kaige, Ang Lee si Wong Kar Wai, dar si imagini cu actrite celebre, printre care se regasesc Hu Die, cunoscuta sub numele de Butterfly Wu, Oei Huilan sau Soong Mei-Ling.

Iata in continuare imagini din cadrul expozitiei!

Foto: Donna Ward via Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.05.2015

more in Fashion Etc