Case Ciripite. De-a Arhitectura
12 arhitecti si designeri romani au transformat casele pentru pasari in piese de design unicat, ce au fost prezentate la Galeria Galateca din Bucuresti. Cu forme minimaliste, futuriste sau inspirate din arhitectura si artele traditionale, lucrarile lor respecta toate criteriile pentru a fi, nu doar impresionante vizual, ci si functionale. Daca nu ai reusit sa le vezi la expozitia Case Ciripite din acest weekend, vei avea ocazia sa le descoperi la Gradina Botanica, unde urmeaza sa fie mutate.
Suspendata de tavan, casa din plexiglas construita de Mario Kuibus mi-a amintit de pasarile din hartie impaturita, personaje in jocurile copilariei. Mi-au atras atentia si lucrarile lui Corvin Cristian, miniaturi simplificate ale caselor dobrogene si sibiene. Intitulata Oul, casa lui Bogdan Babici arata ca o nuca mare de cocos, iar cuibul din 11 elemente construit de Eliza Yokina pare un puzzle cu piese din lemn supradimensionate.
Nu de putine ori, lucrarile reinterpreteaza intr-o maniera inedita elemente din universul copilariei. Lucru deloc intamplator, avand in vedere faptul ca proiectul este dedicat in intregime celor mici. Acesta este parte din campania Case Ciripite, initiatiata de Asociatia De-a Arhitectura cu scopul de a strange fondurile necesare pentru implementarea cursurilor optionale de arhitectura in anul scolar 2014-15. Scopul ei a fost atins. In urma unei licitatii, casele ciripite au fost achizitionate, asigurand suma necesara pentru ca planul sa devina realitate.
“Cursul de arhitectura se va preda in clasele primare III-IV datorita expozitiei Case Ciripite, un eveniment ce a adus laolalta inspiratia, creatia, arhitectura, natura si educatia. Este uimitor ce au reusit sa faca toti arhitectii si designerii romani implicati in acest proiect si suntem bucurosi ca aceste casute vor putea fi admirate de toti vizitatorii Gradinii Botanice”, a declarat Arh. Eliza Yokina. “Toti copiii care vor studia anul acesta arhitectura vor avea un minim bagaj de cultura generala in aceste domenii, care se va completa foarte bine cu celelalte cunostinte generale dobandite la scoala”, a adaugat Arh. Corina Croitoru.
De-a Arhitectura este o asociatie creata de sase arhitecte din Romania, care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit in vederea cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si urbanismului. Cursul De-a Arhitectura a pornit de la 7 scoli si 220 de copii si a ajuns in 2014 la 2500 de copii, 100 de clase din scoli de stat si la 120 de arhitecti voluntari.
Foto si info: De-a Arhitectura