RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Case Ciripite. De-a Arhitectura
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Case Ciripite. De-a Arhitectura

12 arhitecti si designeri romani au transformat casele pentru pasari in piese de design unicat, ce au fost prezentate la Galeria Galateca din Bucuresti. Cu forme minimaliste, futuriste sau inspirate din arhitectura si artele traditionale, lucrarile lor respecta toate criteriile pentru a fi, nu doar impresionante vizual, ci si functionale. Daca nu ai reusit sa le vezi la expozitia Case Ciripite din acest weekend, vei avea ocazia sa le descoperi la Gradina Botanica, unde urmeaza sa fie mutate.

Suspendata de tavan, casa din plexiglas construita de Mario Kuibus mi-a amintit de pasarile din hartie impaturita, personaje in jocurile copilariei. Mi-au atras atentia si lucrarile lui Corvin Cristian, miniaturi simplificate ale caselor dobrogene si sibiene. Intitulata Oul, casa lui Bogdan Babici arata ca o nuca mare de cocos, iar cuibul din 11 elemente construit de Eliza Yokina pare un puzzle cu piese din lemn supradimensionate.

Nu de putine ori, lucrarile reinterpreteaza intr-o maniera inedita elemente din universul copilariei. Lucru deloc intamplator, avand in vedere faptul ca proiectul este dedicat in intregime celor mici. Acesta este parte din campania Case Ciripite, initiatiata de Asociatia De-a Arhitectura cu scopul de a strange fondurile necesare pentru implementarea cursurilor optionale de arhitectura in anul scolar 2014-15. Scopul ei a fost atins. In urma unei licitatii, casele ciripite au fost achizitionate, asigurand suma necesara pentru ca planul sa devina realitate.

“Cursul de arhitectura se va preda in clasele primare III-IV datorita expozitiei Case Ciripite, un eveniment ce a adus laolalta inspiratia, creatia, arhitectura, natura si educatia. Este uimitor ce au reusit sa faca toti arhitectii si designerii romani implicati in acest proiect si suntem bucurosi ca aceste casute vor putea fi admirate de toti vizitatorii Gradinii Botanice”, a declarat Arh. Eliza Yokina. “Toti copiii care vor studia anul acesta arhitectura vor avea un minim bagaj de cultura generala in aceste domenii, care se va completa foarte bine cu celelalte cunostinte generale dobandite la scoala”, a adaugat Arh. Corina Croitoru.

De-a Arhitectura este o asociatie creata de sase arhitecte din Romania, care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit in vederea cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si urbanismului. Cursul De-a Arhitectura a pornit de la 7 scoli si 220 de copii si a ajuns in 2014 la 2500 de copii, 100 de clase din scoli de stat si la 120 de arhitecti voluntari.

Foto si info: De-a Arhitectura

PUBLISHED ON 30.10.2014

more in Mood Board