AlbAlb, un loc pe care arta si designul il coloreaza
AlbAlb este un magazin cu obiecte de arta si design, create de artisti romani si, totodata, un spatiu in care se desfasoara cursuri si ateliere diverse: de actorie, de introducere in istoria filmului sau a fotografiei. A aparut pe harta locurilor creative din Bucuresti in toamna, iar eu l-am adaugat recent pe lista locurilor cu cadouri inspirate, cu tricouri si accesorii de purtat sau obiecte pentru decorat casa.
Astazi, port in piept o brosa cu un norisor bleu, ce a fost creata de Ioana Petre. Va ramane o amintire palpabila a primei mele vizite pe strada Serban Petrescu 1, aproape de Piata Dorobanti. Intr-o vila interbelica, spatioasa, cu incaperi zugravite in alb, cu ferestre mari si cu o scara din lemn care duce spre sala de cursuri, Cristina Olteanu, fondatoarea AlbAlb, a strans laolalta piese realizate de artisti din Bucuresti, Timisoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca si Covasna. Este vorba despre lucrari de arta unicat sau printuri in editie limitata, despre bijuterii de autor, piese de ceramica, portelan si marochinarie, despre tricouri cool, dar si despre o selectie de carti. Toate coloreaza interiorul imaculat al casei si te determina sa te opresti si sa le studiezi indeaproape.
Ideea numelui si a modului in care este decorat spatiul a fost inspirata de conceptul “white cube”, specific galeriilor. Aici, el este reinterpretat intr-o varianta mai relaxata si prietenoasa. Peretii albi si piesele de mobilier tot albe reprezinta fundalul neutru pe care sunt asezate lucrarile de arta, respectiv piesele de design. Cristina Olteanu spune ca: “AlbAlb nu este o galerie de arta, ci un concept jucaus, care reuneste diverse tipuri de obiecte unicat sau in serie limitata, toate cu povestea lor si care transmit pasiunea celui care le-a creat. AlbAlb este un proiect ce promoveaza creatiile designerilor romani si, in acelasi timp, ajuta la intelegerea si aprecierea creativitatii prin cursuri si ateliere dedicate.”
Printre numele din portofoliul magazinului, se regasesc: Dan-Raul Pintea, Razvan Cornici, Ana Kun, Alexandru Wams, Pandele Pandele, Razvan Nastase, Dan Ungureanu, Ioana Boros si brandul fondat de ea Daring Trash, Antoaneta Zoltan, Dan Piersinaru, Ceramic Sparrow, Atelierul de Portelan, Alexandra Constantinescu, What if I fly, Siameza Atelier, Atelier 437, Le Dot, Ioana Petre, Karakter, Artefact Room, Maistor, Iona, Corina Marina, Josephine si Livia Coloji. M-am bucurat sa vad live obiecte pe care le cunosteam din online, dar si sa descopar artisti a caror activitate nu o urmaream inca. Nu stiam, de exemplu, cat de mult imi plac ilustratiile lui Dan Ungureanu.
In ceea ce priveste partea de cursuri si ateliere, aceasta se va extinde pe viitor. Sunt deja in plan cateva idei noi: de cursuri de istoria artei, de ateliere de caligrafie si de pictura pe ceramica. Sustinute de istorici de arta, de critici de film, de actori si artisti cu experienta in domeniul lor, acestea nu sunt gandite pentru profesionisti, ci pentru amatori, pentru cei care isi doresc sa cunoasca mai bine un domeniu nou, care poate le-a starnit dintotdeauna curiozitatea.
Am descoperit proiectul AlbAlb mai intai in social media si abia apoi in offline. Asa ca, daca vrei sa urmezi aceeasi ordine, las in continuare coordonatele lui virtuale: Facebook.com/albalb.shop/, Instagram.com/albalb_shop/ si albalb.com.
Sursa foto: AlbAlb