ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Vanessa Barragao. Covoare inspirate de recifele de corali.

Vanessa Barragao recreeaza, din materiale textile, covoarele de corali care se intind pe fundul marilor si al oceanelor. Inspirate de culorile, formele si texturile elaborate ale recifelor, covoarele artistei portugheze pot fi asezate unele pe podea, altele pe perete. Imi imaginez cum, daca as avea o astfel de piesa acasa, as pasi pe parchet doar in jurul ei pentru a o pastra intacta.

Situate undeva la zona de interferenta dintre arta si design, acestea m-au impresionat la inceput prin complexitatea detaliilor. De pe site-ul Vanessei Barragao, am aflat ca toate acele colonii de corali cu structuri pe cat de diferite, pe atat de spectaculoase, sunt redate prin tehnici artizanale vechi. Sunt crosetate, tricotate, brodate, taiate sau cusute cu migala, 100% manual. O parte dintre ele au fost expuse la diferite evenimente de specialitate. De exemplu, covorul Earth Rug, din imaginile de mai jos, a fost prezentat in 2017 la Saptamana Designului de la Milano.

Admiratia pentru estetica vizuala a pieselor ei a fost dublata de etica de lucru. Constienta ca isi desfasoara activitatea in una dintre cele mai poluante industrii din lume, Vanessa Barragao si-a propus sa nu contribuie la amprenta negativa lasata de industria textila asupra mediului inconjurator. “Este extrem de daunatoare pentru intreaga lume si afecteaza toate mediile naturale, in special oceanul care absoarbe 90% din poluarea atmosferica, incalzindu-se pana in punctul in care multe specii sunt amenintate. Coralii care sustin viata multor alte creaturi sunt printre cele mai periclitate”, scrie in descrierea studio-ului ei. Pentru a se delimita de aceste efecte nocive, a recurs la upcycling. Artista recicleaza deseuri textile provenite de la fabricile locale si le modeleaza o noua viata inspirata de lumea acvatica.

In urma cu patru ani, Vanessa a absolvit un master in moda si design textil la Universitatea din Lisabona, iar in prezent locuieste si lucreaza in Porto, un loc ales deloc intamplator. Pentru economia zonei de nord a Portugaliei, industria textila joaca un rol cheie. Orasul ei natal este insa Albufeira, indragit nu doar de localnici, ci si de turistii de pretutindeni, care aleg sa-si petreaca vacantele pe litoral. Oceanul Atlantic reprezinta, astfel, unul dintre fundalurile amintirilor ei. Este acasa, un spatiu care o inspira si pe care vrea sa-l protejeze de pericolele pe care le implica incalzirea globala.

Prin arta ei, Vanessa Barragao reuseste nu doar sa convinga publicul de talentul ei, ci si sa atraga atentia asupra importantei de a contribui cu ce putem la reducerea impactului negativ pe care il avem asupra mediului, oricare este locul pe care il numim acasa.

Pentru mai multe detalii despre Vanessa Barrago, poti intra pe vanessabarragao.com, pe contul ei de pe Behance.net sau ii poti urmari activitatea in social media, pe Instagram.com/vanessabarragao_work.

Fotografii: cu amabilitatea Vanessei Barragao

PUBLISHED ON 24.10.2018

more in Mood Board