EDITOR'S CHOICE

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite…

RED CARPET

10 rochii couture FW 2024/25....

Continui exercitiul de imaginatie dedicat rochiilor pe care mizez ca le…

WE LIKE

FITS 2024. Orasul ca scena.

Arta e una dintre cele mai la indemana surse de fericire…

INSPIRATIE

Rochiile verii

Pentru mine, rochiile verii au lungime medie si sunt croite din…

INSPIRATIE

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Design vestimentar la RDW 2024

Instalatia de design vestimentar din cadrul expozitiei centrale Romania Design Week…

RED CARPET

Inspiratie de pe covorul rosu...

Mi-au placut multe dintre tinutele purtate pe covorul rosu al Festivalului…

Amintiri

Moda anilor '90, din copilarie in prezent

Moda anilor '90 a revenit in trend de cateva sezoane si promite sa ramana cu noi o perioada. Mai in gluma, mai (putin) in serios, am interpretat aceasta revenire ca pe o a doua sansa pe care mi-o da timpul pentru a repara greselile de styling din trecut. Pentru mine, moda anilor '90 e moda copilariei si a adolescentei si, odata cu asta, a celor mai nastrusnice experimente vestimentare… atat de nastrusnice incat, macar din acest punct de vedere, nu ma supar ca am prea putine fotografii din acea perioada. MM6 Maison Margiela SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Tot putine erau si sursele de inspiratie, de la copiii mai mari de la bloc, la cele cateva reviste rasfoite din cand in cand, precum Bravo sau Popcorn, si pana la videoclipurile muzicale, pe care le percepeam ca pe adevarate show-uri de moda. Peste toate astea, magazinele cu imbracaminte erau si ele putine. Daca e sa compar cu prezentul, contextul nu era unul favorabil pentru explorarea creativitatii in moda si, totusi, cum se face ca rezonez si azi cu piesele vestimentare indragite atunci? E, cu siguranta, si datorita nostalgiei si a faptului ca primele intalniri cu moda lasa o amprenta puternica asupra noastra. Nu pot nega asta, dar parca e mai mult de-atat. Saint Laurent SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Cr...

Inapoi Inainte

Vanessa Barragao. Covoare inspirate de recifele de corali.

Vanessa Barragao recreeaza, din materiale textile, covoarele de corali care se intind pe fundul marilor si al oceanelor. Inspirate de culorile, formele si texturile elaborate ale recifelor, covoarele artistei portugheze pot fi asezate unele pe podea, altele pe perete. Imi imaginez cum, daca as avea o astfel de piesa acasa, as pasi pe parchet doar in jurul ei pentru a o pastra intacta.

Situate undeva la zona de interferenta dintre arta si design, acestea m-au impresionat la inceput prin complexitatea detaliilor. De pe site-ul Vanessei Barragao, am aflat ca toate acele colonii de corali cu structuri pe cat de diferite, pe atat de spectaculoase, sunt redate prin tehnici artizanale vechi. Sunt crosetate, tricotate, brodate, taiate sau cusute cu migala, 100% manual. O parte dintre ele au fost expuse la diferite evenimente de specialitate. De exemplu, covorul Earth Rug, din imaginile de mai jos, a fost prezentat in 2017 la Saptamana Designului de la Milano.

Admiratia pentru estetica vizuala a pieselor ei a fost dublata de etica de lucru. Constienta ca isi desfasoara activitatea in una dintre cele mai poluante industrii din lume, Vanessa Barragao si-a propus sa nu contribuie la amprenta negativa lasata de industria textila asupra mediului inconjurator. “Este extrem de daunatoare pentru intreaga lume si afecteaza toate mediile naturale, in special oceanul care absoarbe 90% din poluarea atmosferica, incalzindu-se pana in punctul in care multe specii sunt amenintate. Coralii care sustin viata multor alte creaturi sunt printre cele mai periclitate”, scrie in descrierea studio-ului ei. Pentru a se delimita de aceste efecte nocive, a recurs la upcycling. Artista recicleaza deseuri textile provenite de la fabricile locale si le modeleaza o noua viata inspirata de lumea acvatica.

In urma cu patru ani, Vanessa a absolvit un master in moda si design textil la Universitatea din Lisabona, iar in prezent locuieste si lucreaza in Porto, un loc ales deloc intamplator. Pentru economia zonei de nord a Portugaliei, industria textila joaca un rol cheie. Orasul ei natal este insa Albufeira, indragit nu doar de localnici, ci si de turistii de pretutindeni, care aleg sa-si petreaca vacantele pe litoral. Oceanul Atlantic reprezinta, astfel, unul dintre fundalurile amintirilor ei. Este acasa, un spatiu care o inspira si pe care vrea sa-l protejeze de pericolele pe care le implica incalzirea globala.

Prin arta ei, Vanessa Barragao reuseste nu doar sa convinga publicul de talentul ei, ci si sa atraga atentia asupra importantei de a contribui cu ce putem la reducerea impactului negativ pe care il avem asupra mediului, oricare este locul pe care il numim acasa.

Pentru mai multe detalii despre Vanessa Barrago, poti intra pe vanessabarragao.com, pe contul ei de pe Behance.net sau ii poti urmari activitatea in social media, pe Instagram.com/vanessabarragao_work.

Fotografii: cu amabilitatea Vanessei Barragao

PUBLISHED ON 24.10.2018

more in Mood Board