INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Zilele Filmului Japonez

Zilele Filmului Japonez

Cinemateca Romana organizeaza, intre 25-28 februarie, Zilele Filmului Japonez. 4 productii cinematografice recente, subtitrate in limba engleza, vor fi difuzate in Sala Eforie, de pe str. Eforie, nr. 2 din Bucuresti. Accesul publicului este liber in limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

Luni, 25 februarie, ora 19:00
Gala de deschidere: CALIGRAFIE, FETELOR! / SHODO GIRLS! (Japonia, 2010) – regia: Ryuichi Inomata

Marti, 26 februarie, ora 19:00
POVESTEA LUI ROCK / WANKO: THE STORY OF ME, MY FAMILY AND MY DOG (Japonia, 2011) – regia: Isao Nakae

Miercuri, 27 februarie, ora 19:00
CVARTET! / QUARTET! (Japonia, 2012) – regia: Junichi Mimura

Joi, 28 februarie, ora 19:00
WATER BOYS (Japonia, 2001) – regia: Shinobu Yaguchi

Prezentarea filmelor:

CALIGRAFIE, FETELOR! / SHODO GIRLS!
Japonia, 2010 / color / s.engl. / Drama
Regie: Ryuichi Inomata
Cu: Riko Narumi, Rio Yamashita, Nanami Sakuraba, Nobuaki Kaneko

Povestea din film este plasata in Shikoku Chuo din Prefectura Ehime – „Orasul hartiei”, care se mandreste cu cea mai mare productie de hartie din Japonia. Totusi, din pricina lungii perioade de recesiune, orasul si-a pierdut prosperitatea. Satoko studiaza in ultimul an la liceul local. Ea este capitanul clubului de caligrafie si a castigat numeroase premii pentru lucrarile sale, expuse in diverse expozitii. Tatal lui Satoko este caligraf profesionist, iar pentru ea caligrafia a fost mereu ceva cu care putea castiga consimtamantul parintelui. Nevoia de a fi pe placul tatălui a devenit, treptat, stresanta pentru ea. Cea mai buna prietena a lui Satoko si vicecapitanul clubului, Kana, apeleaza la Satoko, deoarece vrea sa castige un premiu de echipa pentru eforturile depuse, de trei ani, spre binele clubului. Dar Satoko considera ca membrii clubului ar trebui sa lucreze individual si este reticenta in ceea ce priveste lucrul in echipa. Ea mai este deprimata si din cauza prietenei ei Mio, care a parasit clubul de caligrafie, desi talentul acesteia rivaliza cu cel al lui Satoko. Intr-o zi, Ikezawa vine la liceu, in locul unei profesoare aflate in concediu de maternitate. Ikezawa este desemnat consultant al clubului de caligrafie, desi, aparent, el nu are nici o intentie de a-i instrui pe membri. Insa, atunci cand Satoko si colegele sale il urmaresc pe Ikezawa realizand fluid o ampla scriere caligrafica, cu muzica pe fundal, in fata intregii scoli, activitatea din club incepe sa ia o noua directie. Un film despre cum pasiunea sincera pentru caligrafie si dragostea infocata pentru orasul natal pot produce mici miracole.

POVESTEA LUI ROCK / WANKO: THE STORY OF ME, MY FAMILY AND MY DOG
Japonia, 2011 / color / s.engl. / Drama
Regie: Isao Nakae
Cu: Kumiko Aso, Mieko Harada, Mitsuko Baisho

In urma marii eruptii vulcanice din august 2000, toti locuitorii insulei Miyake (Arhipelagul Izu) au fost evacuati. Shin, baiatul familiei Noyama, care detinea o casa de oaspeti pe insula, avea un caine pe nume Rock, pe care il indragea foarte mult, dar de care a fost nevoit să se desparta cand au fost evacuati. O poveste a familiilor care nu au incetat sa creada ca se vor intoarce la casele lor, infruntand nenumarate necazuri. O poveste despre dragoste si legătura dintre oameni, bazata pe un fapt real, abordata din perspectiva relatiei unui baiat cu cainele sau si pe fundalul peisajelor magnifice ale insulei Miyake.

CVARTET! / QUARTET!
Japonia, 2012 / color / s.engl. / Drama
Regie: Junichi Mimura
Cu: Mahiro Takasugi, Ayame Goriki, Shigeki Hosokawa, Mayu Tsuruta

Filmul celebreaza 30 de ani de cand localitatea Urayasu, din Prefectura Chiba, a primit statutul de oras. Kai Nagae spera sa devina violonist profesionist. El traieste in Urayasu, alaturi de parinti si sora sa mai mare. Familia obisnuia sa interpreteze muzica clasica impreuna, dar in prezent lor le pasa mai putin si de muzica, si de ceilalti. In dorinta de a-i reuni, Kai decide sa infiinteze un cvartet de familie. Filmat in timpul marelui cutremur din 2011, produs in partea de est a Japoniei, CVARTET! a fost sustinut de peste 700 de voluntari civili, care au participat la productie in speranta unei refaceri rapide.

WATER BOYS
Japonia, 2001 / color / s.engl. / Comedie sportiva
Regie: Shinobu Yaguchi
Cu: Satoshi Tsumabuki, Hiroshi Tamaki, Naoto Takenaka

E primavara in Japonia, iar echipa de inot a Liceului Tadano de abia se mentine la suprafata. Atunci cand o antrenoare draguta vine cu ideea nebuneasca de a crea o echipa de inot sincron, ea are de depasit cateva obstacole. In primul rand, preda într-o scoala de baieti. In al doilea rand, cei cinci baieti care s-au dedicat echipei sunt toti inotatori fara speranta de slabi. In al treilea rand, ea descopera pe neasteptate ca este gravida in luna a opta si ar trebui sa-ai ia concediu de maternitate. Motivati de visul dragii lor antrenoare, baietii pregătesc cu stangacie, primavara si vara, un numar pentru festivalul Liceului Tadano. Ei au de infruntat mari probleme: bataia de joc a colegilor, un bazin plin cu pesti morti, presiunile tot mai mari ale examenelor de admitere la colegiu si, mai mare decat toate, propriul lor dosar de permanente esecuri. Singura lor incurajare vine de la o gască de travestiti si de la proprietarul dement al unui bazin, a carui idee de a-i antrena este sa-i pună sa curete acvarii toata ziua. La venirea toamnei, vor reusi aceati Water Boys sa atinga succesul si recunoasterea pentru care s-au pregatit atat de intens?

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Ambasada Japoniei si Japan Foundation.

Info si foto: Cinemateca romana

PUBLISHED ON 22.02.2013

more in Newsroom