EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Vera Alecsa. Chemistry.
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Vera Alecsa. Chemistry.

Prima vizita la showroom-ul Chemistry a fost in una dintre zilele ploioase pe care ni le-a pus la dispozitie luna martie. A avut loc cu ocazia lansarii colectiei vestimentare Bloom. In contrast cu vremea morocanoasa de afara, tot ce am descoperit inca de la poarta casei din Intrarea Eliza Zamfirescu Leonida 13 din Bucuresti avea sa fie cu si despre flori, culori solare si tonuri pastelate: de la magnolia cu petale in degrade care m-a intampinat la intrare si pana la piesele vestimentare gazduite in interior. Desi urmaream, de ceva vreme, povestea Chemistry in social media, abia atunci am intalnit-o pe Vera Alecsa, cea care a fondat brandul in urma cu aproape doi ani. Am reintalnit-o, de curand, pentru a realiza impreuna acest interviu. La intrarea in curte, magnolia era inca inflorita, dar, de aceasta data, showroom-ul era scaldat in lumina, iar Neils, motanul ei sarmant, m-a intampinat si el.

Vera Alecsa a absolvit facultatea de chimie. A lucrat pentru mai bine de sapte ani in marketing, unde a ocupat diferite functii in cadrul unei companii distribuitoare de echipamente medicale. In aceasta perioada, si-a continuat si studiile, specializandu-se in comunicare si in management. Cum a pasit de aici pe teritoriul modei?

chemistry showroom 1

Desi subtil, totul a inceput in 2011, cand a terminat un MBA in Executive Management. Jobul pe care il avea devenise parca prea confortabil si simtea nevoia de noutate. In plus, cei doi ani de studii petrecuti alaturi de oameni care aveau propriile afaceri sau care ocupau functii cheie in anumite companii i-au alimentat dorinta de a face ceva pentru ea. Insa, daca urma sa faca acest pas, voia ca acesta sa fie spre ceva care ii place cu adevarat. Atunci au inceput cautarile, fara ca acestea sa urmeze neaparat o directie clara. “Abia la sfarsitul lui 2013, stiam exact ce vreau sa fac. A fost o perioada de cautari de vreo doi ani de zile si (la inceput) eram foarte suparata ca nu-mi dadeam seama ce vreau. Ma gandeam la tot felul de lucruri. M-am apucat de sport, am inceput sa citesc despre travel… Intr-o zi, m-am dus la o premiere la scoala generala unde am invatat – intamplator, nepotul meu invata tot acolo. Cand am urcat treptele de la cancelarie, am avut surpriza sa vad un tablou de-al meu – cred ca din clasa a-VI-a sau a VII-a – si mi-am adus aminte ca stiam sa desenez si ca profesoara de desen ma trimitea la tot felul de concursuri. Si mi-am zis: ce-ar fi sa ma apuc eu sa desenez sau sa pictez?” Si s-a reapucat. “Am avut norocul ca am descoperit-o pe Ioana Avram, care este ilustrator si face si desen de moda. Am inceput sa fac cursuri cu ea. Apoi, am realizat impreuna o colectie de tricouri pictate manual si, treptat, am zis ca vreau sa transform schitele in haine. Atunci, am realizat ca nu stiu sa fac tipare si am intrat iar intr-o bucla pentru ca si acolo este o intreaga stiinta,” spune ea razand. Vera considera ca tiparele reprezinta “cheia de a face haine”, iar pentru a intra in posesia ei au urmat luni de documentare si pregatire. A intalnit, din nou, omul potrivit si a urmat un curs in care a invatat cum sa realizeze tiparele de baza si cum sa le transforme in model, dar si sa coasa la masina. La finalul lui 2013, stia sa realizeze o haina cap-coada, lucru de care s-au bucurat, in prima etapa, doar ea si prietenele apropiate.

chemistry showroom 1

Astazi, echipa Chemistry este formata din patru oameni: ea, sora ei – care realizeaza tot ce este lucrat manual: de la dantele crosetate pana la tricoturi, o cusatoreasa si inca o persoana cu care colaboreaza pe tipare. “Am ajuns la concluzia ca trebuie sa iti gasesti oamenii care sa te ajute sa-ti duci visul mai departe. Nu poti sa faci totul singura, desi eu m-am incapatanat o lunga perioada sa fac asta. Este foarte important sa delegi si sa nu fii <control freak>.” Pentru micul atelier, si-a dorit sa gaseasca oameni pasionati de munca lor si considera ca a reusit. Isi aminteste, insa, procesul de recrutare ca pe una dintre cele mai mari provocari cu care s-a confruntat. Astazi, Vera isi concentreaza atentia pe ceea ce nu tine de productie, si anume: partea de creatie, de promovare si de marketing a business-ului.

Chemistry – facultatea de chimie. Asocierea este la indemana, nu-i asa? De fapt, alegerea numelui a urmat o alta traiectorie. Totul a pornit cu o lista lunga de variante posibile, insotite de semnificatiile fiecareia dintre ele. Cuvantul “chemistry” a fost adaugat mai tarziu, cu totul intamplator. Intr-o zi, Vera l-a remarcat printre versurile unei melodii. L-a notat, iar povestea din jurul lui a convins-o ca este alegerea potrivita: “Ideea a fost ca intre tine si hainele pe care le porti trebuie sa fie o legatura” – o chimie. “Acesta a fost principalul motiv pentru care am denumit asa brandul. Apoi, mi s-a parut dragut sa fac o paralela intre chimia ca legatura dintre tine si hainele tale si chimia ca stiinta.” Aceasta se regaseste atat in manifesto-ul Chemistry, cat si in interiorul showroom-ului. Diferite eprubete si sticle de laborator decoreaza spatiul.

Inspiratia vine din cele mai neasteptate locuri. Pentru Chemistry, acest lucru nu este valabil doar in alegerea numelui pe care il poarta, ci si in sursele care au declansat conceptele colectiilor de pana acum. “Mi se pare ca exista o infinitate de surse de inspiratie,” spune Vera. Asa cum sugereaza si titlul, colectia Bloom “a avut ca sursa de inspiratie florile, dar am vrut sa fie o interpretare a lor mai mult metaforica. Nu intalnesti imprimeuri florale, fiind vorba mai mult despre fluiditate, fragilitate, despre detalii pe care le asociezi cu florile.” Isi aminteste cum inspiratia pentru prima colectie a venit la ea, fara sa fie nevoie sa o caute. “La prima colectie, m-au inspirat niste scolarite care chiuleau de la liceul Tudor Vianu si veneau si fumau vizavi de casa. Erau imbracate in camasi, aveau fuste A line, fuste pantaloni…” Stilul lor vestimentar diferit de cel cu care era obisnuita la adolescentii pe care ii cunoastea a fost punctul de pornire pentru primele piese Chemistry. “La a doua colectie, am gasit un pulover de-al tatalui meu de pe vremea cand era tanar si am replicat un pulover pe gat clasic, cu torsade.” Mici detalii din jurul ei pot fi dezvoltate oricand intr-o piesa sau intr-o colectie, in armonie cu trairile si starea ei de spirit. “In timp, imi doresc ca brandul sa fie identificat ca usor de purtat zi de zi. Imi doresc sa fie perceptia aceea de sofisticat de simplu. Clientele sper sa ajunga sa iubeasca brandul, sa nu fie o legatura pasagera, ci una de durata.”

niels chemistry

Povestea Chemistry pare un roller coaster de provocari si reusite, in care Vera s-a imbarcat cu mult curaj. Si totusi, nu te simti deloc descurajata, ci dimpotriva. Daca ai un vis latent, ti se pare ca acum e momentul potrivit pentru a incepe sa-l realizezi pas cu pas. “Acum, cand ma uit in spate, mi se pare grozav ca am reusit sa incheg totul intr-un concept, plecand de la brand, la partea de design, la spatiu. Lucrurile au inceput sa ia contur incet-incet.” Printre provocarile depasite, Vera a mentionat insasi decizia de a iesi din zona de confort pusa la dispozitie de un job pe care il stapanesti 100% pentru a descoperi si un teritoriu nou. A vorbit si despre resursele financiare esentiale in acest demers. Pentru a obtine suma necesara pentru dezvoltarea atelierului, Vera Alecsa a accesat un program de finantare de la stat pentru tineri intreprinzatori. Considera ca banii obtinuti din finantare: “Intr-un start-up, sunt ca o gura de oxigen.”

Prima vizita in showroom-ul Chemistry mi-a transmis sentimentul de lucruri asezate armonios, fiecare la locul lui. Este un sentiment de care mi-a vorbit si ea: “Lucrurile s-au stabilizat acum – partea de furnizori de materiale, mana de lucru, procesul de a construi tiparele, am finalizat spatiul cu tot ce aveam in minte pentru el. Incerc sa ma bucur de acest moment pentru ca totul este aproape asa cum mi-as fi dorit. Intotdeauna exista loc de imbunatatiri, de mai bine.” In ceea ce priveste planurile de viitor: “Anul acesta, mi-am propus sa ajung pe break even. Imi doresc foarte tare ca partea de online sa nu se mai adreseze doar Romaniei si sa ne adresam si tarilor din Uniunea Europeana. In momentul acesta, lucram la asta. Trebuie sa punem la punct partea de payment si alte detalii tehnice. Mai este partea legata de brand awareness la care trebuie sa muncim continuu.”

Mult succes!
Descopera universul Chemistry pe chemistry-studio.com sau pe pagina lor de Facebook!

Fotografii: Alexandra Diaconu, DAS sASHA

PUBLISHED ON 06.04.2016

more in Conversation Marks