EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte

Vanessa Barragao. Covoare inspirate de recifele de corali.

Vanessa Barragao recreeaza, din materiale textile, covoarele de corali care se intind pe fundul marilor si al oceanelor. Inspirate de culorile, formele si texturile elaborate ale recifelor, covoarele artistei portugheze pot fi asezate unele pe podea, altele pe perete. Imi imaginez cum, daca as avea o astfel de piesa acasa, as pasi pe parchet doar in jurul ei pentru a o pastra intacta.

Situate undeva la zona de interferenta dintre arta si design, acestea m-au impresionat la inceput prin complexitatea detaliilor. De pe site-ul Vanessei Barragao, am aflat ca toate acele colonii de corali cu structuri pe cat de diferite, pe atat de spectaculoase, sunt redate prin tehnici artizanale vechi. Sunt crosetate, tricotate, brodate, taiate sau cusute cu migala, 100% manual. O parte dintre ele au fost expuse la diferite evenimente de specialitate. De exemplu, covorul Earth Rug, din imaginile de mai jos, a fost prezentat in 2017 la Saptamana Designului de la Milano.

Admiratia pentru estetica vizuala a pieselor ei a fost dublata de etica de lucru. Constienta ca isi desfasoara activitatea in una dintre cele mai poluante industrii din lume, Vanessa Barragao si-a propus sa nu contribuie la amprenta negativa lasata de industria textila asupra mediului inconjurator. “Este extrem de daunatoare pentru intreaga lume si afecteaza toate mediile naturale, in special oceanul care absoarbe 90% din poluarea atmosferica, incalzindu-se pana in punctul in care multe specii sunt amenintate. Coralii care sustin viata multor alte creaturi sunt printre cele mai periclitate”, scrie in descrierea studio-ului ei. Pentru a se delimita de aceste efecte nocive, a recurs la upcycling. Artista recicleaza deseuri textile provenite de la fabricile locale si le modeleaza o noua viata inspirata de lumea acvatica.

In urma cu patru ani, Vanessa a absolvit un master in moda si design textil la Universitatea din Lisabona, iar in prezent locuieste si lucreaza in Porto, un loc ales deloc intamplator. Pentru economia zonei de nord a Portugaliei, industria textila joaca un rol cheie. Orasul ei natal este insa Albufeira, indragit nu doar de localnici, ci si de turistii de pretutindeni, care aleg sa-si petreaca vacantele pe litoral. Oceanul Atlantic reprezinta, astfel, unul dintre fundalurile amintirilor ei. Este acasa, un spatiu care o inspira si pe care vrea sa-l protejeze de pericolele pe care le implica incalzirea globala.

Prin arta ei, Vanessa Barragao reuseste nu doar sa convinga publicul de talentul ei, ci si sa atraga atentia asupra importantei de a contribui cu ce putem la reducerea impactului negativ pe care il avem asupra mediului, oricare este locul pe care il numim acasa.

Pentru mai multe detalii despre Vanessa Barrago, poti intra pe vanessabarragao.com, pe contul ei de pe Behance.net sau ii poti urmari activitatea in social media, pe Instagram.com/vanessabarragao_work.

Fotografii: cu amabilitatea Vanessei Barragao

PUBLISHED ON 24.10.2018

more in Mood Board