INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte

Vanessa Barragao. Covoare inspirate de recifele de corali.

Vanessa Barragao recreeaza, din materiale textile, covoarele de corali care se intind pe fundul marilor si al oceanelor. Inspirate de culorile, formele si texturile elaborate ale recifelor, covoarele artistei portugheze pot fi asezate unele pe podea, altele pe perete. Imi imaginez cum, daca as avea o astfel de piesa acasa, as pasi pe parchet doar in jurul ei pentru a o pastra intacta.

Situate undeva la zona de interferenta dintre arta si design, acestea m-au impresionat la inceput prin complexitatea detaliilor. De pe site-ul Vanessei Barragao, am aflat ca toate acele colonii de corali cu structuri pe cat de diferite, pe atat de spectaculoase, sunt redate prin tehnici artizanale vechi. Sunt crosetate, tricotate, brodate, taiate sau cusute cu migala, 100% manual. O parte dintre ele au fost expuse la diferite evenimente de specialitate. De exemplu, covorul Earth Rug, din imaginile de mai jos, a fost prezentat in 2017 la Saptamana Designului de la Milano.

Admiratia pentru estetica vizuala a pieselor ei a fost dublata de etica de lucru. Constienta ca isi desfasoara activitatea in una dintre cele mai poluante industrii din lume, Vanessa Barragao si-a propus sa nu contribuie la amprenta negativa lasata de industria textila asupra mediului inconjurator. “Este extrem de daunatoare pentru intreaga lume si afecteaza toate mediile naturale, in special oceanul care absoarbe 90% din poluarea atmosferica, incalzindu-se pana in punctul in care multe specii sunt amenintate. Coralii care sustin viata multor alte creaturi sunt printre cele mai periclitate”, scrie in descrierea studio-ului ei. Pentru a se delimita de aceste efecte nocive, a recurs la upcycling. Artista recicleaza deseuri textile provenite de la fabricile locale si le modeleaza o noua viata inspirata de lumea acvatica.

In urma cu patru ani, Vanessa a absolvit un master in moda si design textil la Universitatea din Lisabona, iar in prezent locuieste si lucreaza in Porto, un loc ales deloc intamplator. Pentru economia zonei de nord a Portugaliei, industria textila joaca un rol cheie. Orasul ei natal este insa Albufeira, indragit nu doar de localnici, ci si de turistii de pretutindeni, care aleg sa-si petreaca vacantele pe litoral. Oceanul Atlantic reprezinta, astfel, unul dintre fundalurile amintirilor ei. Este acasa, un spatiu care o inspira si pe care vrea sa-l protejeze de pericolele pe care le implica incalzirea globala.

Prin arta ei, Vanessa Barragao reuseste nu doar sa convinga publicul de talentul ei, ci si sa atraga atentia asupra importantei de a contribui cu ce putem la reducerea impactului negativ pe care il avem asupra mediului, oricare este locul pe care il numim acasa.

Pentru mai multe detalii despre Vanessa Barrago, poti intra pe vanessabarragao.com, pe contul ei de pe Behance.net sau ii poti urmari activitatea in social media, pe Instagram.com/vanessabarragao_work.

Fotografii: cu amabilitatea Vanessei Barragao

PUBLISHED ON 24.10.2018

more in Mood Board