INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Undressed. O scurta istorie a lenjeriei intime.

Undressed. O scurta istorie a lenjeriei intime.

Am dedicat, de curand, unul dintre articolele noastre tricoului alb, o piesa vestimentara a carei poveste a inceput in urma cu mai bine de o suta de ani. Pe atunci, era considerat lenjerie de corp pentru barbati. Astazi, caracterul sau versatil il face nelipsit din topurile pieselor recomandate in garderoba feminina si masculina, deopotriva. Pe parcursul timpului, schimbarile care au intervenit in societate si in stilul de viata al oamenilor au influentat inevitabil si designul lenjeriei intime. Unele detalii care o construiesc au ramas la fel, altele au fost adaptate sau inlaturate intru totul. Curatoarea Edwina Ehrman si-a propus sa exploreze aceste aspecte, iar rezultatele cercetarii ei au conturat expozitia Undressed: A Brief History of Underwear, gazduita de V&A Museum. Daca drumurile tale vor duce la Londra pana pe 12 martie 2017, poti include expozitia in itinerariul tau.

Undressed Exhibition 13/04/2016Foto: Victoria and Albert Museum, Londra

Proiectul prezinta istoria lenjeriei intime din mai multe perspective. Pe de-o parte, urmareste legatura dintre ea si moda, precum si impactul pe care dezvoltarea tehnologiei l-a avut asupra designului si a materialelor folosite. Pe de alta parte, analizeaza cum se reflecta, prin intermediul ei, tiparele “corpului ideal” pe care societatea le-a impus de-a lungul secolelor, precum si diferite notiuni legate de sex, gen, moralitate.

Undressed Exhibition 13/04/2016
Foto: Victoria and Albert Museum, Londra

O piesa a contrastelor, corsetul nu putea lipsi din aceasta expozitie. Desi a devenit un simbol al vestimentatiei din epoca victoriana, istoria lui isi are radacinile inca din secolul XVI. A fost creat pentru a modela silueta, adesea intr-o maniera cat se poate de exagerata. De exemplu, unul dintre corsetele prezentate la Londra, care dateaza din anii 1890 (vezi imaginea de mai jos), a fost realizat pentru a conferi o circumferinta de maximum 19 inch, adica 48,3 de centimetri. Efectele negative pe care le are purtarea lui asupra sanatatii sunt ilustrate printr-o serie de radiografii si imagini. Aceasta realitate transforma echilibrul dintre sustinere si sanatate in unul dintre elementele care ghideaza, astazi, creativitatea designerilor.

Corset_1890-1895_c_Victoria_and_Albert_Museum_London
Corset din matase satinata si dantela, cu intarituri din fanoane de balena, c 1890-95. Credit: Victoria and Albert Museum, Londra

Corsetul are si o alta fateta, care schimba o parte din discurs la 180 de grade. El poate fi si un dispozitiv medical, utilizat pentru ameliorarea problemelor de spate si nu numai. Sutienul este, de asemenea, o piesa de lenjerie folosita nu doar pentru a oferi suport si mai multa libertate de miscare corpului feminin, ci si pentru a accentua silueta in cazul modelelor cu push-up. Tot cu scopul de a modifica forma naturala a corpului, aussieBum a creat anul trecut un chilot barbatesc cu efect de marire a organelor genitale. Modelul de lenjerie este inclus, de asemenea, in expozitie.

Indiferent de piesa aleasa si de momentul din istorie spre care ne indreptam atentia, povestea lenjeriei intime se imparte cel mai adesea intre functionalitate si estetica. Expozitia include o selectie generoasa de piese, printre care se regasesc un body realizat manual, in 1820, pentru a fi purtat de o femeie in perioada de alaptare a copilului, o reclama din anii ’30 pentru brandul de lenjerie intima Chamaux, colantii nude pentru barbati, cu o frunza de smochin realizata din bucati de oglinda, semnati de nonconformista Vivienne Westwood, precum si celebra rochie-furou transparenta, creata de Liza Bruce si purtata de Kate Moss, in urma cu 20 de ani, la o petrecere organizata de Elite Model Agency.

Detaliile din dantela, textura materialelor, croiala lejera, jocul transparentelor sau al imprimeurilor sunt cateva dintre elementele pe care designerii le-au reinterpretat in piese vestimentare de purtat dincolo de intimitatea casei. Tinutele inspirate de lenjeria intima fac parte si din tendintele cheie ale acestui an. Le-am vazut pe catwalk in cadrul prezentarilor Christian Dior, Burberry Prorsum, Calvin Klein, Givenchy sau Celine. Drumul strabatut de la underwear la outwear creioneaza, de altfel, si unul dintre subiectele explorate in cadrul proiectului.

'Two Lovers' film premiere, Paris, France - 04 Nov 2008Close Trompe l’oeil corset dress, realizata de Antonio Berardi, in cadrul colectiei primavara/vara 2009, purtata de Gwyneth Paltrow. © Sipa Press, REX Shutterstock

Te invitam sa descoperi in continuare cateva imagini din cadrul expozitiei de la Londra. Pentru mai multe detalii, nu ezita sa vizitezi site-ul muzeului: www.vam.ac.uk.

Undressed Exhibition 13/04/2016Foto: Victoria and Albert Museum, Londra

Reclama realizata de Hans Schleger pentru Charnaux Patent Corset Co. Ltd, in anul 1936. © Hans Schleger Estate
Undressed Exhibition 13/04/2016Foto: Victoria and Albert Museum, Londra

Brixton Boyz, Jennie Baptise, Credit: Victoria and Albert Museum,Londra
Detail_Silk_chiffon_knickers_possibly_Hitrovo_1930s__The_Royal_Pavilion__Museums_Brighton__Hove
Detaliu, lenjerie din sifon de matase, posibil Hitrovo, anii 1930. Credit: The Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove
Crinolina, Princess Louise Jupon Patent, c. 1871. Credit: Victoria and Albert Museum, Londra
Undressed Exhibition 13/04/2016Foto: Victoria and Albert Museum, Londra
Undressed Exhibition 13/04/2016Foto: Victoria and Albert Museum, Londra

Fotografie principala: Victoria and Albert Museum, Londra

 

PUBLISHED ON 07.09.2016

more in Fashion Etc