UNDERCLOUD 2016
Cea de-a noua editie a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD se desfasoara, intre 22 si 31 august 2016, la ARCUB Gabroveni din Bucuresti. Pe langa spectacolele din spatiul independent romanesc, evenimentul include in programul sau productii din Anglia, Franta, Grecia, Republica Moldova, Rusia si Israel.
Imagine din spectacolul Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, in regia lui Slava Sambris
In cadrul competitiei din acest an, se regasesc spectacolele: Nesomn, regia: Arcadie Rusu, Fata din curcubeu, regia: Lia Bugnar, Omul-perna, regia: Eugen Gyemant, Alearga, regia: Silvia Calin, Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half, regia: Iris Spiridon, Aglaia, regia: Stefan Lupu, Lungs, regia: Nicolae Constantin Tanase, Liliom, regia: Kovacs Zsuzsanna, The Sunset Limited, regia: Andrei si Andreea Grosu, 30+¸ regia: Alexandru Bogdan, Malaies in calcaies, regie colectiva, si Sambata: averse, regia: Matei Lucaci-Grunberg.
Dintre spectacolele din strainatate confirmate, fac parte trilogia The Tragedian, cu Alister O’Loughlin, performance-ul israelian Control Freaks&More, participant la Bienala Internationala de Arhitectura din Venetia, si spectacolul de marionete pentru adulti Voix dans le Noir, bazat pe cartea Theatre decompose ou l’homme-poubelle a lui Matei Visniec.
Realizat pe parcursul a sase ani, multipremiatul The Tragedian (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, urmareste ascensiunea si decaderea legendarului Edmund Kean, unul dintre cei mai controversati actori britanici, interpretat de Alister O’Loughlin. Spectacolul, descris de The Stage drept o „capodopera dickensiana”, are in palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards si este castigatorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.
Franta si Republica Moldova participa cu doua spectacole, dupa scrierile lui Matei Visniec, autor ce se regaseste printre invitatii speciali ai editiei. Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, in regia lui Slava Sambris, este propunerea Teatrului „Eugene Ionesco” din Chisinau. Spectacolul de marionete pentru adulti Voix dans le Noir vine din partea companiei Collectif Kahraba din Beirut, ce a fost infiintata, in 2007, de actorul Eric Deniaud alaturi de artisti francezi si libanezi. Cele opt scene care il formeaza au la baza cartea lui Matei Visniec, Theatre decompose ou l’homme-poubelle. Spectacolul a participat pana acum la numeroase festivaluri atat in Liban si Franta, cat si in Italia, Polonia, Rusia.
Centrul Teatral Meyerhold din Rusia prezinta spectacolul One Day We Will All Be Happy de Yekaterina Vasilieva, in regia lui Veaceslav Cebotari. Acesta este un monolog impartit de doua actrite, Alexandra Kuzenkina si Anastasia Pronina. Are in centru un personaj, acelasi text, aceleasi costume, dar doua roluri. Jucat atat in rusa, cat si in engleza, spectacolul a castigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk si Tumen.
Tami Dance Company, compania israeliana coregrafului Nimrod Freed, participa cu performance-ul Control Freaks & More. Spectacolul se concentreaza in jurul a trei personaje: o femeie-animal, un barbat-caine si o femeie din vise. Toti sunt purtati de aceeasi pasiune devastatoare de a cuceri.
Din Grecia, se va juca spectacolul Philoctetes de Yannis Ritsos, in regia lui Sissy Papathanassiou. Textul vorbeste despre relatia dintre trecut si prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt si jocurile de putere, despre alienarea spirituala, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atentia asupra alienarii omului contemporan. Desi isi extrage materialul din miturile fundamentale antice, spectacolul este, de fapt, o analiza a Greciei actuale.
In perioada Festivalului, se vor desfasura evenimente conexe, precum lansari de carte, workshopuri, masterclass-uri realizate de personalitati din lumea teatrului romanesc, dar si de invitati din strainatate. Cu ocazia centenarului DADA, vor exista si evenimente inspirate de aceasta miscare.
Poti gasi mai multe detalii despre festival pe site-ul undercloud.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.
Sursa info si foto: UNDERCLOUD