Un interviu cu stil: Irina Markovits
Cei noua ani de cariera in domeniul consultantei de stil i-au oferit Irinei Markovits oportunitatea de a dezvolta proiecte dragi si colaborari interesante, printre care Image Matters, primul birou de consultanta de stil de la noi, blogul StyleDiary.ro si colaborari cu diferite reviste pentru femei. Acestea i-au adus momente in care bucuria s-a impletit cu mandria, iar provocarile au imbratisat solutii creative. Am invitat-o pe Irina Markovits sa ne dezvaluie mai multe despre traseul ei profesional, despre cele mai recente proiecte in care s-a implicat, despre greseli de stil frecvent intalnite, cat si despre variante cu ajutorul carora sa le evitam.
Povesteste-ne, in cateva cuvinte, despre traseul tau profesional si despre ce ti-a ghidat pasii spre consultanta de stil!
Dupa cativa ani in advertising, fundraising si comunicare, mi-am regasit interesul pentru moda, dar dintr-o perspectiva noua, practica, actualizata. Am facut cursuri de specializare in Marea Britanie la una dintre cele mai prestigioase scoli de consultanta de imagine din Londra, apoi cursuri de psihologia stilului la Viena, continuate de cursuri de business in Romania, pentru ca la final de 2004 sa deschid primul birou de consultanta de stil din Romania, Image Matters. La scurt timp dupa aceea, mi-am lansat blogul, StyleDiary.ro, aveam deja un portofoliu de cliente individuale si am inceput sa ofer workshopuri de stil si imagine, traininguri corporate, in paralel avand colaborari cu diferite reviste, precum Story, Tabu, The One, iar recent Forbes Life.
Care este una dintre cele mai frumoase amintiri din cariera de consultant de stil?
In ultimii 6-7 ani, am organizat periodic cursuri open, intensive, de stil si imagine personala, ele se numesc „Fii propria ta stilista”. Una din cele mai frumoase amintiri (si realizari) a ultimei perioade este legata de organizarea lor la nivel national, in mai multe orase din tara. Dincolo de bucuria si mandria de a le fi organizat pe cont propriu, experienta intalnirii atat de multor femei – diferite, frumoase, fascinante, fantastic de receptive la a se educa stilistic – este greu de descris!
Dar cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o? Spune-ne cum ai depasit-o!
Provocari au fost multe in acesti 9 ani, de la gandirea unor cursuri complet noi pentru piata din Romania la consilierea unor cliente dificile. Unul dintre proiectele cele mai interesante la care am participat a fost o serie de makeovers – transformari integrale de imagine, care implicau crearea unui stil, a unei garderobe si a unui aspect exterior (machiaj, coafura) nou, actual, personalizat, pentru femei cu care ma puteam intalni doar o data, timp de o ora. Aveam, apoi, la dispozitie 24 de ore pentru a le gandi noul look, iar prin mana mea au trecut atunci femei de la 24 la 60 de ani, cu siluete diferite.
Esti unul dintre profesorii cursului de Stilism & Tendinte in Moda de la Universul DallesGO. Ce inseamna pentru tine aceasta experienta?
Stilismul – editorial, de advertising, de catalog, personal sau de eveniment – este un domeniu care pe cat de glamorous pare din exterior, pe atat ramane o „necunoscuta” pentru cei care au acces la lumea creatorilor de moda. Nu am pornit cursul de la premisa ca toate participantele vor deveni stilisti, dar stiu cu certitudine ca vor avea un alt bagaj de cunostinte, vor avea o educatie stilistica, vizuala, estetica, isi vor fi testat si exersat creativitatea.
De aceea, am gandit cursul de Stilism & Tendinte de la DallesGO ca fiind o modalitate de a oferi informatii cat mai exhaustive, cat mai bine structurate, cu un bun echilibru intre teorie si practica celor care iubesc moda (fara a-si dori sa fie designeri!). Exista module despre istoria modei in secolul XX, vorbim despre marile conglomerate din industria modei de lux, despre cum se formeaza tendintele si cum ne influenteaza, dar in egala masura despre cum imbraci diferite tipuri de siluete, care sunt criteriile in functie de care evaluezi o colectie, o tinuta, un pictorial. Iar temele practice inseamna realizarea unor moodboards pe teme date sau crearea unor tinute pe baza unor profiluri fictive de cliente. E o experienta foarte interesanta pentru toti cei implicati!
Ce trebuie sa aiba in vedere o femeie pentru a-si identifica personalitatea stilistica?
Conteaza mult prea putin denumirea pe care o dai propriului stil, ca vrei sa ii spui Sic Atletic, Boem Urban sau Cool Clasic. Pentru a-ti intelege stilul – adica preferintele in materie de imprimeuri, lungimi, tipuri si dimensiuni de accesorii, croieli clasice sau extrem de moderne, detalii discrete sau zorzoane masive – trebuie sa te uiti in garderoba, in oglinda si, apoi, in tine.
Trebuie sa ai in vedere propria silueta, pigmentatia, stilul de viata si activitatile curente, bugetul, chiar si obiceiurile de shopping si magazinele in care faci cel mai des cumparaturi. In momentul in care acestea iti sunt clare, ar trebui sa iti pui problema tipului de imagine pe care il ai sau, daca simti ca este momentul unei schimbari, cum ti-ar placea sa arati, ce anume si cat de mult esti dispusa sa schimbi, cat de consecventa poti fi cu acele modificari – realist!
Care sunt cele mai frecvente greseli de stil pe care le-ai intalnit de-a lungul carierei? Cum pot fi acestea evitate?
Asortarea cromatica cu orice pret a tinutei cu geanta si cu pantofii, purtarea unui sutien cu o marime gresita, refuzul de a-ti actualiza garderoba sau tinutele pe motiv „mie mi s-a spus ca imi sta bine cu fusta mini!” sau „dar mie imi place asa!”, cumpararea accesoriilor clasice, miniaturale, cvasi-invizibile, care nu aduc nici o valoare tinutei, dar mai ales cumparaturile aiurea, de orice fel, facute doar de dragul de a face shopping.
O solutie este sa apelezi la serviciile unui consultant de stil – asa vei primi recomandari personalizate, dar mai ales stilul si garderoba iti vor fi evaluate cu obiectivitate si ochi critic, vei fi indrumata spre piese de investitie, vei invata sa creezi tinute. O alta varianta sunt cursurile de stil – acestea iti ofera cunostinte teoretice despre stilism si exercitii practice, iti dau o directie stilistica prin simplul fapt ca inveti care sunt stilurile vestimentare personale existente, inveti cum sa iti evaluezi garderoba si cum sa porti accesoriile si bijuteriile sau ce sa porti din tendinte.
Cum ti-ai descrie stilul vestimentar?
Stilul meu se modifica periodic, evolueaza permanent. Am avut momente cand purtam multe culori si imprimeuri bogate, rochii lungi, accesorii boeme. Acum sunt intr-un moment de minimalism cromatic. Observ ca prefer bejul camel, albul, negrul, kakiul, bleul si bleumarinul, port mult mai putine imprimeuri, dar caut texturi (dantela, tricotaje, piele intoarsa). Am introdus in stilul meu piese cu linii si lungimi modernizate: pantaloni 7/8, fuste conice pana sub genunchi, blazere mai lungi, mantouri fara revere, dar port mereu tocuri… In cateva cuvinte, stilul meu ar fi feminin, discret, lipsit de ostentativ, modern, sic.
In acest weekend, are loc targul Fashion Garage, ocazie cu care participantii vor putea da o raita prin dressingul tau, descoperind tinute si accesorii la preturi speciale. Dezvaluie-ne mai multe detalii despre acest eveniment!
Fashion Garage Sale este o continuare a Shop My Wardrobe, un eveniment pe care deja il organizez de mai bine de un an. Prin prisma meseriei, dulapul meu ajunge periodic sa fie o Narnia, ma pierd in el! Asa ca periodic purced la o triere si evaluare la sange a hainelor, accesoriilor, perechilor de incaltaminte pe care nu le port si pe care nu le-am purtat niciodata! Impreuna cu fetele de la cursurile de Stilism & Tendinte de la DallesGO, sambata aceasta, pe data de 6 iulie, intre orele 12:00 – 20:00, ne deschidem usile dulapurilor si va invitam sa ne vizitati – imaginati-va un fel de targ cu multe standere pline de haine colorate, cutii cu pantofi, mese pline de coliere si bratari, totul la niste preturi foarte foarte mici! Pe langa toate astea avem un makeup corner de la Inglot, sesiuni de fast hairstyling de la Gett’s, o tombola la care pot fi castigate trei sedinte de consiliere stilistica, dulciuri homemade si un teanc imens de All Hollow.
„Imi place sa cred ca in ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine.” Este o fraza din descrierea de pe blogul tau, StyleDiary.ro. Daca ar trebui sa alegi doar 5 carti din rafturile tale, pe care le-ai alege?
Arhitectura fericirii de Alain de Botton. The Thoughtful Dresser de Linda Grant. Julian Barnes – Pedantul in bucatarie sau Puls . Muriel Barberry – Eleganta ariciului. Karen Blixen – Din inima Africii (Out of Africa).
Afla mai multe despre targul Fashion Garage @ DallesGO de pe 6 iulie aici!
Foto via DalleGO