HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Trebuie sa vorbim despre Kevin… Trebuie sa o citesti

Trebuie sa vorbim despre Kevin… Trebuie sa o citesti

Publicata in 2004, distinsa cu premiul Orange in 2005, ecranizata in 2011, in regia lui Lynne Ramsay… descoperita de mine vara ce tocmai a trecut. „Trebuie sa vorbim despre Kevin” scrisa de Lionel Shriver m-a determinat sa neglijez sarcinile de copilot spre destinatii de vacanta si sa citesc in cort la lumina slaba a lanternei. Pe scurt: sa profit de orice moment pentru a ajunge la finalul cartii. Asa ca sunt de acord cu declaratia Boston Globe: "Imposibil de lasat din mana... brutal de onesta... Cine trebuie, pana la urma, sa vorbeasca despre Kevin? Poate ca noi toti."

Cu cateva zile inainte sa implineasca 16 ani, Kevin a ucis cu o arbaleta sapte colegi, o profesoara si un angajat de la cantina, in sala de sport a scolii. Intrebarea „de ce a facut asta?” vine firesc. Este o intrebare la care cauta raspunsul si Eva Khatchadourian, mama lui Kevin, in scrisorile introspective adresate fostului ei sot, Franklin. Ea incearca sa descopere ce rol a avut in aceasta tragedie si oscileaza intre a se considera vinovata de faptele fiului ei si a-l responsabiliza pe Kevin.

Fara sa se teama de efectele sinceritatii, Eva dezvaluie varianta ei de poveste. Vorbeste deschis despre maternitate, casnicie si cultura americana exact asa cum le vede. Incepe de cand avea o casnicie fericita, o afacere prospera, iar decizia intemeierii unei familii era inca supusa argumentelor pro si contra. Venirea lui Kevin pe lume nu i-a adus sentimentul de implinire despre care a auzit lumea vorbind, ci, dimpotriva, i-a dezechilibrat universul. In prezenta ei, Kevin e apatic si viclean cu totul altfel decat copilul cuminte si zambitor care il cucereste de fiecare data pe sotul ei. Aceasta situatie genereaza tensiuni intre cei doi parinti peste care se straduiesc sa treaca de fiecare data.

Tu ca cititor nu esti sigur de partea carei baricade sa te afli: poate un copil sa fie asa cum il descrie Eva sau acea imagine este creata de o minte tulburata de o depresie postnatala si amplificata o data cu trecerea anilor? Apoi, lipsa vreunei scrisori din partea lui Franklin te determina sa crezi ca, daca ea este inca in cautarea unui raspuns, poate ca el l-a gasit deja. Finalul te va surprinde.

Trebuie sa vorbim despre Kevin, Editura Vellant, 46,90 lei

Foto: Vellant

 

PUBLISHED ON 21.09.2011

more in Newsroom