RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte

Trauma – Cum sa depasesti momentele dificile din viata

Exista in viata fiecaruia evenimente care apar pe neasteptate, care coplesesc si depasesc capacitatea unei persoane de a le face fata, emotional, cognitiv si comportamental. Specialistii le numesc traume. Pentru ca, indiferent de natura lor, ele schimba radical modul de raportare la realitatea imediata. Cum ne putem ingriji atunci cand suntem sub efectul unor asemenea evenimente?

Ce este specific traumei este ca reprezinta o amenintare a modului de desfasurare a vietii de pana atunci. Fie ca e vorba de pierderea unei persoane semnificative, un accident, abuz fizic/psihic, dezastru natural sau razboi, ce este comun tuturor traumelor este ca viata celui care trece printr-o asemenea experienta este fundamental transformata.

Prima reactie la un asemenea eveniment este inevitabil socul. Exista un scurtcircuit emotional care fie determina o stare de amortire, de incetinire a reactiilor, fie absenta lor. In aceasta faza este foarte dificil sa recunosti ceea ce s-a intamplat sau se te porti in concordanta cu evenimentul. In zilele si saptamanile urmatoare, starea de latenta, de minima reactivitate, incepe sa se impleteasca cu stari emotionale intense, in care apar spaima, neputinta, furia, tristetea, rusinea sau chiar usurarea.

Perioada de dupa o experienta traumatica presupune adesea schimbari ale modului in care persoana e obisnuita sa functioneze: tulburari de somn, alimentatie si libido, dificultati de concentrare, lapsusuri, afectiuni psihosomatice (dureri, fluctuatii de tensiune, tahicardie, afectiuni gastrice etc).

Fiecare dintre noi reactioneaza diferit in asemenea momente si nu exista o maniera corecta sau gresita de a o face. Fii toleranta cu gandurile, emotiile si reactiile tale si, pe cat posibil, cu cele ale celor din jur. Nu cauta sa le eviti, acorda-ti timp pentru a le afla si a le trai. Iti va putea parea dificil sa vorbesti despre ceea ce ti se intampla, dar este de un real folos.

  • Rutina – in conditiile unei intreruperi bruste a continuitatii ritmului vital asa cum ti-e familiar, intoarcerea la rutina de zi cu zi poate fi un excelent prim pas. Chiar si in lipsa unei activitati principale, organizarea timpului de masa, somn, a programului cu familia sau cu prietenii, iti poate reduce senzatia de neputinta sau de inghet.
  • Reteaua de suport – poate fi formata din familia apropiata sau extinsa, prieteni, colegi si chiar persoane care au trecut printr-o situatie similara. Chiar daca pare ca esti singura in suferinta ta, ca nimeni nu intelege, acorda o sansa celor disponibili din jurul tau. Dragostea si sustinerea lor reprezinta o resursa importanta in procesul vindecarii.
  • Familiarizeaza-te cu tehnici de relaxare sau meditatie – acestea te pot ajuta sa depasesti momentele mai incarcate emotional si mai stresante. De asemenea, ele vor reprezenta o dovada a faptului ca iti recapeti controlul, invatand sa te ajuti singura.

Cand este cazul sa apelezi la un specialist? Daca au trecut mai bine de 2 luni si nu simti nicio schimbare in emotiile, gandurile si comportamentul tau. Sigur, recuperarea este un proces variabil, dar in acelasi timp este un flux in care suferinta si durerea nu sunt constante. Daca activitatea ta la serviciu sau la scoala este tulburata, daca ti-e dificil sa relationezi cu cei din jur, daca tulburarile de somn sau alimentatie persista, daca suferi din pricina cosmarurilor sau a flashback-urilor, te poti adresa unui specialist care sa iti stea alaturi pe drumul cel nou, al recuperarii de sine si al sperantei.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 26.11.2013

more in Newsroom