INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Testari nationale gratuite pentru depistarea astmului

Testari nationale gratuite pentru depistarea astmului

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, dar poate fi controlat. Ziua Mondiala a Astmului, marcata anul acesta pe 7 mai, se organizeaza anual in intreaga lume, cu scopul de a creste nivelul de control asupra astmului. In cadrul campaniei, 'Astmul poate fi controlat!', Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari gratuite pentru depistarea astmului. Dupa 12 mai si pana la sfarsitul anului, acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.

Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. De asemenea, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, intre 11 si 12 mai.

„Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc.” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In 2012, Societatea Romana de Pneumologie a desfasurat in 80 de centre „Programul National de Educatie si Evaluare in Astm Bronsic si Bronhopneumopatie Obstructiva Cronica”, timp de 4 luni.  Au fost testati 37.036 pacienti, dintre care 55% deja diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.  Dintre acesti pacienti cu probleme si risc crescut de boli pulmonare, 46% au fost diagnosticati cu astm bronsic si 54% cu BPOC.

 

Ce este astmul?

Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime sau zero, nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc / foarte rar medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel ca o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala sau aproape normala (masurata prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.

Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 07.05.2013

more in Newsroom