RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Testari nationale gratuite pentru depistarea astmului

Testari nationale gratuite pentru depistarea astmului

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, dar poate fi controlat. Ziua Mondiala a Astmului, marcata anul acesta pe 7 mai, se organizeaza anual in intreaga lume, cu scopul de a creste nivelul de control asupra astmului. In cadrul campaniei, 'Astmul poate fi controlat!', Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari gratuite pentru depistarea astmului. Dupa 12 mai si pana la sfarsitul anului, acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.

Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. De asemenea, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, intre 11 si 12 mai.

„Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc.” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In 2012, Societatea Romana de Pneumologie a desfasurat in 80 de centre „Programul National de Educatie si Evaluare in Astm Bronsic si Bronhopneumopatie Obstructiva Cronica”, timp de 4 luni.  Au fost testati 37.036 pacienti, dintre care 55% deja diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.  Dintre acesti pacienti cu probleme si risc crescut de boli pulmonare, 46% au fost diagnosticati cu astm bronsic si 54% cu BPOC.

 

Ce este astmul?

Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime sau zero, nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc / foarte rar medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel ca o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala sau aproape normala (masurata prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.

Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 07.05.2013

more in Newsroom