AMINTIRI

Moda anilor ’90, din copilarie...

Moda anilor ’90 a revenit in trend de cateva sezoane si…

ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Suvenirurile, portaluri spre vacante
Amintiri
Autor: Ioana Lovin

Suvenirurile, portaluri spre vacante

Experientele traite sunt cele mai pretioase suveniruri, vei spune, iar eu nu te voi contrazice. Chiar sunt. Simt cum imi aduc zambetul pe chip mult timp dupa ce vacanta s-a terminat. Insa, pentru asta, e nevoie de ceva care sa faca legatura cu momentele dragi din trecut.

Uneori, acest ceva e o simpla conversatie sau o intamplare. Alteori, legatura e facuta de fotografiile din telefon, la care ajung cand caut un screenshot anume, sau de micile obiecte aduse din vacante, pe care le intalnesc cu privirea prin casa. La cele din urma m-am gandit mai mult zilele astea si am observat cateva lucruri.

Relatia mea cu suvenirurile din vacante s-a tot schimbat de-a lungul timpului. A fost o perioada, probabil cea mai de lunga durata, in care obisnuiam sa cumpar din calatorii magneti de frigider. Faceam asta atat pentru mine, cat si pentru cei dragi. Am o colectie generoasa, la al carei numar au contribuit si prietenele cu vacantele lor.

De la un punct incolo, insa, magnetii au devenit, din obicei, doar o optiune. Nu stiu ce a determinat schimbarea. Loc pe frigider ar mai fi fost si ideea acestor suveniruri imi place in continuare. Doar ca se intampla sa o inlocuiesc sau sa ii alatur alte obiecte. Cumva alegerile au devenit mai variate si, odata cu asta, mai nuantate. De la Venetia, de exemplu, am ales baloane si animale miniaturale din sticla. De pe litoral, obisnuiesc sa ma intorc cu scoici sculptate de natura intr-un mod inedit sau cu o cromatica speciala. Si tot asa.

Imi mai plac si cartile postale ca suvenir, atat pentru mine, cat si pentru cei dragi. Cred ca preferatele mele sunt cele de la magazinele din muzee, cu lucrari de arta care mi-au placut. Vederile au multe atuuri. Pot fi expuse, pur si simplu, pe un raft, agatate pe un panou de perete sau prinse pe frigider cu un magnet.;) In plus, nu ocupa spatiu in bagaj.

Exista multe idei bune de suveniruri din vacante, dar nu pot sa nu mentionez si care este, in cazul meu, cea mai putin inspirata idee: aceea de a oferi cadou produse comestibile. Desi suna bine sa impart cu cei dragi din savoarea unui loc, lucrurile nu decurc mereu conform planului. Cand termenul de valabilitate nu se aliniaza cu data in care reusesc sa ma intalnesc cu cine trebuie, devin eu destinatara suvenirurilor. Asta ca sa nu mai spun ca nici macar nu am intotdeauna scuza termenului de valabilitate. Cateodata devine, pur si simplu, imposibil sa imi pun pofta in cui. Nom-nom-nom… legatura spre amintiri e gata.:)

Cele mai inspirate obiecte-suvenir, oricat de simple ar fi ele, obisnuiesc sa devina parte din rutina de zi cu zi. O cana din care iti bei cafeaua dimineata, o sacosa din material textil cu care iti faci cumparaturile, un obiect decorativ pentru birou, un creion cu care iti scrii notite pe hartie (eu inca fac asta) sau poate fi o fotografie printata si inramata. Amintirile spre care ne poarta le dau mereu valoare.

Fotografii: arhiva personala

PUBLISHED ON 22.08.2023

more in Mood Board