ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
“Subscribe and share” sau, mai bine, aplauze
We like
Autor: Vicki Nicola

“Subscribe and share” sau, mai bine, aplauze

“Subscribe and share” este o piesa de teatru care vorbeste despre comedia din vietile noastre virtuale, dar si despre tristetea pe care o aduce ea in cele reale.

Replicile actuale au puterea de a decupa propria noastra realitate in scene foarte clare. Ele sunt o oglinda perfecta pentru imaginea de clovn in care care ne imbraca egoul desfranat si, pe alocuri, patologic din social media. Si redau perfect preocuparea noastra oarba si complet inutila pentru admiratia celorlalti, in orice s-ar masura ea: like-uri, fani, audienta, votanti.

Sursa comicului este, de fapt, un comportament caricatura in care nu mai exista reflexiv, ci doar reflex, si pe care il adoptam fiecare in diverse doze, atunci cand cumparam iluzia unei echivalente intre expunere si succes. Iar aceasta iluzie incurajeaza si capitalizeaza tendintele exhibitioniste in care documentam orice moment, orice interactiune si publicam “gandul imediat” si “convingerea noastra”. Astfel ajungem sa valorizam banalitatea existentiei de zi cu zi sau, mai rau, sa “editam” si sa “reformulam” realitatea in functie de convingeri sau interese.

Cronologia actelor este exact ca in realitate. Un circ al compromisurilor si al ipocriziei, o goana nebuna dupa aparenta, care la inceput iti vinde iluzia unui joc nevinovat si deloc periculos. In fata lui razi sau, cel mult, ramai siderat, pana cand, in cele din urma, realitatea iti da “log out” si te impinge cu fata catre viata reala, golita de continut, de emotii adevarate, de relatii echilibrate cu cei care nu iti sunt fani, ci familie. Si, din pacate, aceasta viata reala nu are “stories” de 15 secunde care dispar dupa 24 h, ci intamplari adevarate care nu se mai pot edita. Este o viata in care faptele raman si au consecinte la care nu mai poti da repede “scroll”.

“Subscribe and share” este o piesa care iti aduce aminte ca viata se traieste si nu se relateaza. Ca intimitatea expusa in public se transforma uneori intr-un boomerang care nu mai poate fi stapanit si care raneste acolo unde te astepti mai putin.

*

“Subscribe and share” este un spectacol pe un text contemporan, care reuneste, pentru prima data in aceeasi poveste, sapte vedete ale teatrului romanesc: Marius Manole, Mirela Oprisor, Serban Pavlu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Diana Roman si Andi Vasluianu.

Este a saptea colaborare intre regizorul Vlad Zamfirescu si dramaturgul Alex Popa, din lista spectacolelor anterioare fac parte si “All Inclusive”, “Pe o panza de paianjen” sau “Totul se transforma”.

Sursa foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 10.05.2022

more in Mood Board