INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Stresul si depresia la persoanele active

Stresul si depresia la persoanele active

Depresia este o problema de sanatate cu care se confrunta mai ales persoanele active pe piata muncii. Studiile recente arata ca europenii activi sunt cei mai depresivi, cu o frecventa de 12% la barbati si 25% in cazul femeilor.

Tristetea (dispozitia deprimata) este cel mai frecvent simptom al depresiei. La persoanele active insa, depresia nu se manifesta intotdeauna in acest mod. Adesea se asociaza cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu ii mai fac placere), cu anxietate si cu simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare, greata, senzatie de nod in gat, varsaturi, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal.

Frecvent este afectata si viata sexuala, iar pacientul devine iritabil, irascibil, cu un prag de toleranta la frustrare extrem de scazut, apar tulburari alimentare si de somn (in 90% din cazuri). In sine, la aceste persoane depresia este o reactie a organismului la suprasolicitare si la stresul acumulat zi de zi.

“Nu reusesc sa mai fac fata. Nu eram asa inainte. Reuseam sa rezolv tot ceea ce imi propuneam. Munceam, invatam, ma distram si tot imi mai ramanea ceva energie. Acum parca sunt un trantor. Au observat si cei din jurul meu. Uneori imi este rusine de mine si de cei apropiati. Ma simt atat de vinovata. Prietenii si rudele imi reproseaza ca nu am vointa…dar eu ma straduiesc. Si totusi nu reusesc nimic, nu reusesc sa imi revin. Nu mai fac fata nici la serviciu, nu ma mai pot concentra, uit, imi este teama sa nu fac vreo greseala si sa imi pierd locul de munca. Sunt nervoasa, ma cert cu toata lumea chiar si cu cea mai buna prietena, ma simt nedreptatita, foarte obosita, nu pot dormi noaptea, ma simt inconfortabil cu mine insami. Sa merg la serviciu sau sa ies cu prietenii a devenit o corvoada. In week-end as sta doar in pat. Nu inteleg de ce mi se intampla toate astea, sunt inca tanara ca sa fiu asa bolnava”. Acesta este discursul clasic al unei persoane active care traverseaza un episod depresiv, dupa cum parafrazeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Majoritatea persoanelor care se confrunta cu un episod de depresie nu accepta ideea de a suferi o tulburare psihica (chiar daca este una tranzitorie, asa cum este depresia). Primul serviciu medical la care se adreseaza cel mai des lumea este camera de garda a unui spital de urgenta, speriati fiind de posibilitatea unei afectiuni cardiace sau a unui infarct. Cand acest lucru este infirmat si sunt trimisi catre serviciul de psihiatrie se simt frustrati si in acelasi timp neincrezatori.

,,Unul din refugiile gasite de persoanele cu depresie este alcoolul, care nu rezolva problema decat aparent si supraadauga una noua. Probabil ca daca depresia ar fi o rana deschisa, palpabila, daca ar ustura, ar sangera si ar durea, desi acest lucru chiar se intampla de cele mai multe ori, bolnavul ar cere mai repede si mai imperativ ajutor”, precizeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Fiecare zi vine cu bune si cu rele.  Printre „surprizele” neplacute cu care se confrunta cel mai des persoanele active sunt problemele de cuplu, grijile financiare sau profesionale (pierderea locului de munca, insuccesele pe plan profesional, conflictele la locul de munca).

Incercarea de a fi pe placul tuturor, de a tine pasul cu ritmul alert al societatii actuale, ne poate supune la un efort ce depaseste capacitatea noastra de rezistenta. In consecinta, apar ingrijorarile, iar organismul raspunde la acestea prin depresie. Depresia este o boala care se trateaza de catre medicul psihiatru si care de multe ori face echipa si cu un psiholog.

,,Trebuie sa ne fortam sa incetinim. Iar pentru acest lucru avem nevoie de ajutor specializat. Teama de stigmatizare, de ceea ce ar putea spune cei apropiati, prietenii, rudele, cunoscutii, lipsa de timp si de asemenea <<legendele>> inspaimantatoare despre medicatia cu antidepresive determina pacientul sa amane la infinit vizita la psihiatru. Trebuie sa apelam la un specialist psihiatru care ne va ajuta si care ne poate trimite si la un psiholog. Acestia ne vor invata cum sa facem fata depresiei, stresului, cum sa-l <<incasam>>, cum sa-l gestionam si in final cum sa-l invingem.”, adauga Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa info: depresiv.ro via Creative Ideas

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.02.2013

more in Newsroom