RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Stresul si depresia la persoanele active

Stresul si depresia la persoanele active

Depresia este o problema de sanatate cu care se confrunta mai ales persoanele active pe piata muncii. Studiile recente arata ca europenii activi sunt cei mai depresivi, cu o frecventa de 12% la barbati si 25% in cazul femeilor.

Tristetea (dispozitia deprimata) este cel mai frecvent simptom al depresiei. La persoanele active insa, depresia nu se manifesta intotdeauna in acest mod. Adesea se asociaza cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu ii mai fac placere), cu anxietate si cu simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare, greata, senzatie de nod in gat, varsaturi, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal.

Frecvent este afectata si viata sexuala, iar pacientul devine iritabil, irascibil, cu un prag de toleranta la frustrare extrem de scazut, apar tulburari alimentare si de somn (in 90% din cazuri). In sine, la aceste persoane depresia este o reactie a organismului la suprasolicitare si la stresul acumulat zi de zi.

“Nu reusesc sa mai fac fata. Nu eram asa inainte. Reuseam sa rezolv tot ceea ce imi propuneam. Munceam, invatam, ma distram si tot imi mai ramanea ceva energie. Acum parca sunt un trantor. Au observat si cei din jurul meu. Uneori imi este rusine de mine si de cei apropiati. Ma simt atat de vinovata. Prietenii si rudele imi reproseaza ca nu am vointa…dar eu ma straduiesc. Si totusi nu reusesc nimic, nu reusesc sa imi revin. Nu mai fac fata nici la serviciu, nu ma mai pot concentra, uit, imi este teama sa nu fac vreo greseala si sa imi pierd locul de munca. Sunt nervoasa, ma cert cu toata lumea chiar si cu cea mai buna prietena, ma simt nedreptatita, foarte obosita, nu pot dormi noaptea, ma simt inconfortabil cu mine insami. Sa merg la serviciu sau sa ies cu prietenii a devenit o corvoada. In week-end as sta doar in pat. Nu inteleg de ce mi se intampla toate astea, sunt inca tanara ca sa fiu asa bolnava”. Acesta este discursul clasic al unei persoane active care traverseaza un episod depresiv, dupa cum parafrazeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Majoritatea persoanelor care se confrunta cu un episod de depresie nu accepta ideea de a suferi o tulburare psihica (chiar daca este una tranzitorie, asa cum este depresia). Primul serviciu medical la care se adreseaza cel mai des lumea este camera de garda a unui spital de urgenta, speriati fiind de posibilitatea unei afectiuni cardiace sau a unui infarct. Cand acest lucru este infirmat si sunt trimisi catre serviciul de psihiatrie se simt frustrati si in acelasi timp neincrezatori.

,,Unul din refugiile gasite de persoanele cu depresie este alcoolul, care nu rezolva problema decat aparent si supraadauga una noua. Probabil ca daca depresia ar fi o rana deschisa, palpabila, daca ar ustura, ar sangera si ar durea, desi acest lucru chiar se intampla de cele mai multe ori, bolnavul ar cere mai repede si mai imperativ ajutor”, precizeaza Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

Fiecare zi vine cu bune si cu rele.  Printre „surprizele” neplacute cu care se confrunta cel mai des persoanele active sunt problemele de cuplu, grijile financiare sau profesionale (pierderea locului de munca, insuccesele pe plan profesional, conflictele la locul de munca).

Incercarea de a fi pe placul tuturor, de a tine pasul cu ritmul alert al societatii actuale, ne poate supune la un efort ce depaseste capacitatea noastra de rezistenta. In consecinta, apar ingrijorarile, iar organismul raspunde la acestea prin depresie. Depresia este o boala care se trateaza de catre medicul psihiatru si care de multe ori face echipa si cu un psiholog.

,,Trebuie sa ne fortam sa incetinim. Iar pentru acest lucru avem nevoie de ajutor specializat. Teama de stigmatizare, de ceea ce ar putea spune cei apropiati, prietenii, rudele, cunoscutii, lipsa de timp si de asemenea <<legendele>> inspaimantatoare despre medicatia cu antidepresive determina pacientul sa amane la infinit vizita la psihiatru. Trebuie sa apelam la un specialist psihiatru care ne va ajuta si care ne poate trimite si la un psiholog. Acestia ne vor invata cum sa facem fata depresiei, stresului, cum sa-l <<incasam>>, cum sa-l gestionam si in final cum sa-l invingem.”, adauga Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa info: depresiv.ro via Creative Ideas

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.02.2013

more in Newsroom