INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

STREET STYLE

The playful side of fashion

Moda strazii de la evenimentele #fashionweek difera usor de la un…

EDITOR'S CHOICE

O coafura, un machiaj &...

Anumite coafuri si machiaje devin embleme ale unor momente, ritualuri, stari sau…

HOT TREND

Denim cu denim

Combinatia denim cu denim face parte din propunerile designerilor pentru sezonul…

Inspiratie

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc sa ma gandesc la aceasta piesa muzicala, ce a fost lansata in anul 2000, atunci cand ma inspira diverse piese de design, in nuante intense sau pale de galben. E ca si cum cineva apasa pe butonul play al unui aparat imaginar si: "Look at the stars / Look how they shine for you / And everything you do / Yeah, they were all yellow…" Am constientizat aceasta legatura de ceva timp, cu toate ca s-ar putea sa fie prima oara cand scriu despre asta. Versurile melodiei imi rasuna cel mai des in minte in contextul modei. S-a intamplat asta chiar si ieri, in timp ce ma uitam la fotografiile cu colectiile designerilor pentru primavara-vara 2024. Bottega Veneta SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Daca nu gresesc, rochia Bottega Veneta, cu broderie englezeasca, a dat startul muzicii. Atmosfera a fost intretinuta apoi de rochia intr-o nuanta intensa, semnata Fendi, de bluza JW Anderson, de geanta Missoni si tot asa. Cand am schimbat activitatea, coloana sonora s-a oprit. Fendi SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro JW Anderson SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Missoni SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Doar ca, de dimineata, fotografiile de la show-ul prin care Jacquemus a celebrat, ieri, 10 iunie, aniv...

Inapoi Inainte
Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane
Editor's Choice
Autor: Ioana Lovin

Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane

Bijuteriile sunt povesti in miniatura. Povestea gandita de persoana care le creeaza e doar prima dintre ele. In octombrie, am vizitat expozitia centrala de la Romanian Jewelry Week si, de atunci, in diverse ocazii, mi-au revenit in minte creatiile unora dintre designerii participanti. Estetica lor e diferita, dar au ceva in comun: partea de storytelling. Amintiri, momente, o dorinta, un gand sunt modelate in piese de purtat de alte persoane, cu alte povesti.

*

Amalgama Jewels a fost dragoste la prima vedere. O fotografie digitala cu mai multe inele. Live, am avut ocazia sa observ mai bine detaliile lucrate de designerul Giorgia Tasca: formele fara finisaje precise, combinatiile de auriu si negru, cuvintele care rezuma dorinte sau experiente de viata. A fost si dragoste la a doua vedere.

*

Junru Xie mi-a atras atentia cu colectia Pop! Out of safety zone, un proiect terapie, inspirat de teama de baloane cu care s-a confruntat in copilarie. Ea trateaza aceasta tema cu umor, o abordare care ofera intelegere celor care au impartasit aceeasi fobie, dar si spatiu pentru alt fel de amintiri, in cazul celor pentru care baloanele sunt sinonime cu bucuria petrecerilor in familie.

Imi place si estetica pieselor care transpun intr-o maniera realista forma si culorile pastelate ale baloanelor sparte, dar si cea a pieselor care interpreteaza tema colectiei mai subtil. Colierul cu perla este favoritul meu.

*

Am intalnit baloanele ca sursa de inspiratie si la Life In Mono Jewelry. Designerul Tana Enedi a explorat, prin intermediul formelor si culorilor metalizate ale baloanelor din folie, cat de mult e prea mult si cine stabileste asta. Colectia Excesivo este compusa din piese statement. Pentru mine, ele sunt raspunsul la intrebarea: cum poate fi transpusa atmosfera unei petreceri aniversare intr-o bijuterie?

*

Arijana Gadzijev nu preschimba materialele comune in aur, dar transforma materialele textile in bijuterie. Tot un fel de alchimie, as spune, una declinata la timpul prezent. Colierele din colectia Slovanka, cele prin intermediul carora am aflat de artista slovena, prezinta motive florale, inspirate din folclorul slav. Acestea sunt construite din cuburi textile, asemeni unor margele supradimensionate, cu un impact vizual puternic, dar cu o greutate redusa.

*

Asociez ideea de portret cu fotografia, sculptura si pictura si (mult) mai putin cu bijuteria. Teodora Nicut ma face sa revizuiesc acest gand, prin intermediul unei colectii in care a folosit tehnica mezzotinta pentru a crea bijuterii cu portrete, pe care ochiul le percepe diferit in functie de cum cade lumina. Bijuteriile si imaginile lor printate pe hartie, asa cum au fost prezentate in expozitie, creeaza un joc al iluziilor si amintesc cum aceeasi clipa poate fi imortalizata in multe forme. De altfel, cateva dintre bijuteriile-portret expuse sunt realizate si prin pictura.

*

Bijuteriile create de Tomas Miskovic in colectia Shelter Heritage sunt ca niste machete de arhitectura purtabile. Prin intermediul lor, designerul slovac se intoarce la radacini si analizeaza cum conexiunea cu familia, experientele din satul unde a crescut si traditiile locului raman baza peste care se asaza alegerile lui de astazi, oriunde il poarta viata.

Fotografii: Ioana Lovin, arhiva personala

PUBLISHED ON 02.11.2023

more in Fashion Etc