WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane
Editor's Choice
Autor: Ioana Lovin

Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane

Bijuteriile sunt povesti in miniatura. Povestea gandita de persoana care le creeaza e doar prima dintre ele. In octombrie, am vizitat expozitia centrala de la Romanian Jewelry Week si, de atunci, in diverse ocazii, mi-au revenit in minte creatiile unora dintre designerii participanti. Estetica lor e diferita, dar au ceva in comun: partea de storytelling. Amintiri, momente, o dorinta, un gand sunt modelate in piese de purtat de alte persoane, cu alte povesti.

*

Amalgama Jewels a fost dragoste la prima vedere. O fotografie digitala cu mai multe inele. Live, am avut ocazia sa observ mai bine detaliile lucrate de designerul Giorgia Tasca: formele fara finisaje precise, combinatiile de auriu si negru, cuvintele care rezuma dorinte sau experiente de viata. A fost si dragoste la a doua vedere.

*

Junru Xie mi-a atras atentia cu colectia Pop! Out of safety zone, un proiect terapie, inspirat de teama de baloane cu care s-a confruntat in copilarie. Ea trateaza aceasta tema cu umor, o abordare care ofera intelegere celor care au impartasit aceeasi fobie, dar si spatiu pentru alt fel de amintiri, in cazul celor pentru care baloanele sunt sinonime cu bucuria petrecerilor in familie.

Imi place si estetica pieselor care transpun intr-o maniera realista forma si culorile pastelate ale baloanelor sparte, dar si cea a pieselor care interpreteaza tema colectiei mai subtil. Colierul cu perla este favoritul meu.

*

Am intalnit baloanele ca sursa de inspiratie si la Life In Mono Jewelry. Designerul Tana Enedi a explorat, prin intermediul formelor si culorilor metalizate ale baloanelor din folie, cat de mult e prea mult si cine stabileste asta. Colectia Excesivo este compusa din piese statement. Pentru mine, ele sunt raspunsul la intrebarea: cum poate fi transpusa atmosfera unei petreceri aniversare intr-o bijuterie?

*

Arijana Gadzijev nu preschimba materialele comune in aur, dar transforma materialele textile in bijuterie. Tot un fel de alchimie, as spune, una declinata la timpul prezent. Colierele din colectia Slovanka, cele prin intermediul carora am aflat de artista slovena, prezinta motive florale, inspirate din folclorul slav. Acestea sunt construite din cuburi textile, asemeni unor margele supradimensionate, cu un impact vizual puternic, dar cu o greutate redusa.

*

Asociez ideea de portret cu fotografia, sculptura si pictura si (mult) mai putin cu bijuteria. Teodora Nicut ma face sa revizuiesc acest gand, prin intermediul unei colectii in care a folosit tehnica mezzotinta pentru a crea bijuterii cu portrete, pe care ochiul le percepe diferit in functie de cum cade lumina. Bijuteriile si imaginile lor printate pe hartie, asa cum au fost prezentate in expozitie, creeaza un joc al iluziilor si amintesc cum aceeasi clipa poate fi imortalizata in multe forme. De altfel, cateva dintre bijuteriile-portret expuse sunt realizate si prin pictura.

*

Bijuteriile create de Tomas Miskovic in colectia Shelter Heritage sunt ca niste machete de arhitectura purtabile. Prin intermediul lor, designerul slovac se intoarce la radacini si analizeaza cum conexiunea cu familia, experientele din satul unde a crescut si traditiile locului raman baza peste care se asaza alegerile lui de astazi, oriunde il poarta viata.

Fotografii: Ioana Lovin, arhiva personala

PUBLISHED ON 02.11.2023

more in Fashion Etc