INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane
Editor's Choice
Autor: Ioana Lovin

Storytelling prin intermediul bijuteriei contemporane

Bijuteriile sunt povesti in miniatura. Povestea gandita de persoana care le creeaza e doar prima dintre ele. In octombrie, am vizitat expozitia centrala de la Romanian Jewelry Week si, de atunci, in diverse ocazii, mi-au revenit in minte creatiile unora dintre designerii participanti. Estetica lor e diferita, dar au ceva in comun: partea de storytelling. Amintiri, momente, o dorinta, un gand sunt modelate in piese de purtat de alte persoane, cu alte povesti.

*

Amalgama Jewels a fost dragoste la prima vedere. O fotografie digitala cu mai multe inele. Live, am avut ocazia sa observ mai bine detaliile lucrate de designerul Giorgia Tasca: formele fara finisaje precise, combinatiile de auriu si negru, cuvintele care rezuma dorinte sau experiente de viata. A fost si dragoste la a doua vedere.

*

Junru Xie mi-a atras atentia cu colectia Pop! Out of safety zone, un proiect terapie, inspirat de teama de baloane cu care s-a confruntat in copilarie. Ea trateaza aceasta tema cu umor, o abordare care ofera intelegere celor care au impartasit aceeasi fobie, dar si spatiu pentru alt fel de amintiri, in cazul celor pentru care baloanele sunt sinonime cu bucuria petrecerilor in familie.

Imi place si estetica pieselor care transpun intr-o maniera realista forma si culorile pastelate ale baloanelor sparte, dar si cea a pieselor care interpreteaza tema colectiei mai subtil. Colierul cu perla este favoritul meu.

*

Am intalnit baloanele ca sursa de inspiratie si la Life In Mono Jewelry. Designerul Tana Enedi a explorat, prin intermediul formelor si culorilor metalizate ale baloanelor din folie, cat de mult e prea mult si cine stabileste asta. Colectia Excesivo este compusa din piese statement. Pentru mine, ele sunt raspunsul la intrebarea: cum poate fi transpusa atmosfera unei petreceri aniversare intr-o bijuterie?

*

Arijana Gadzijev nu preschimba materialele comune in aur, dar transforma materialele textile in bijuterie. Tot un fel de alchimie, as spune, una declinata la timpul prezent. Colierele din colectia Slovanka, cele prin intermediul carora am aflat de artista slovena, prezinta motive florale, inspirate din folclorul slav. Acestea sunt construite din cuburi textile, asemeni unor margele supradimensionate, cu un impact vizual puternic, dar cu o greutate redusa.

*

Asociez ideea de portret cu fotografia, sculptura si pictura si (mult) mai putin cu bijuteria. Teodora Nicut ma face sa revizuiesc acest gand, prin intermediul unei colectii in care a folosit tehnica mezzotinta pentru a crea bijuterii cu portrete, pe care ochiul le percepe diferit in functie de cum cade lumina. Bijuteriile si imaginile lor printate pe hartie, asa cum au fost prezentate in expozitie, creeaza un joc al iluziilor si amintesc cum aceeasi clipa poate fi imortalizata in multe forme. De altfel, cateva dintre bijuteriile-portret expuse sunt realizate si prin pictura.

*

Bijuteriile create de Tomas Miskovic in colectia Shelter Heritage sunt ca niste machete de arhitectura purtabile. Prin intermediul lor, designerul slovac se intoarce la radacini si analizeaza cum conexiunea cu familia, experientele din satul unde a crescut si traditiile locului raman baza peste care se asaza alegerile lui de astazi, oriunde il poarta viata.

Fotografii: Ioana Lovin, arhiva personala

PUBLISHED ON 02.11.2023

more in Fashion Etc