INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Un brad din cuvinte, realizat de Es Devlin
We like
Autor: Ioana Lovin

Un brad din cuvinte, realizat de Es Devlin

Daca rememorez toate amintirile care au pe fundal bradul de Craciun, observ ca nu sunt singura in niciuna dintre ele. L-am impodobit mereu impreuna sau pentru cineva drag, iar locul lui a fost ales strategic inca de la inceput, astfel incat reuniunile de familie sau de prieteni sa se petreaca in prezenta lui. Asa ca, daca ar fi sa-i rezum povestea la un singur cuvant, as spune “impreuna”.

Acesta este probabil si unul dintre motivele pentru care am rezonat imediat cu bradul de Craciun creat de scenografa Es Devlin pentru Victoria & Albert Museum din Londra. Numit “The Singing Tree”, el poate fi nu doar vazut, ci si ascultat pana pe 6 ianuarie, la intrarea in muzeu.


Es Devlin si “The Singing Tree”

Desi este un brad neconventional, sursa lui de inspiratie a pornit chiar de la radacina unor vechi obiceiuri, pe care Devlin le-a actualizat. Instalatia ei audio-vizuala este construita din bucati dreptunghiulare de placaj, prinse pe sarma, astfel incat sa sugereze silueta pomului de Craciun. Pe suprafata fiecarei piese care pare sa pluteasca in aer, sunt proiectate cu multa precizie cuvinte trimise de vizitatorii muzeului. Bradul este astfel imbodobit impreuna cu comunitatea locului, iar cuvintele venite din partea ei tin locul globurilor si al luminitelor clasice. Tot ele inlocuiesc si versurile colindelor traditionale si sunt transformate, prin intermediul tehnologiei, intr-o colinda cantata de un cor de voci atat umane, cat si sintetizate pe calculator.

Es Devlin este un nume despre care am aflat relativ recent, chiar daca, fara sa stiu, m-am intersectat de-a lungul timpului cu diferite proiecte ce-i poarta semnatura. Ea a creat conceptele scenografice pentru concertele unor artisti ca Beyonce, U2, Adele, Lenny Kravitz sau Lady Gaga, dar si pentru productii de la Royal Opera House si de la Teatrul National din Londra sau pentru ceremonia de inchidere a Olimpiadei de la Londra si ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Rio.

Ideea “The Singing Tree” a fost transformata in realitate prin colaborarea lui Es Devlin cu designerul video Luke Halls, cu Ross Goodwin, care s-a ocupat de tehnologia necesara pentru ca totul sa fie posibil, cu agentia de creatie Sunshine si, nu in ultimul rand, cu echipa Res.Lab, responsabila de partea audio a instalatiei.

Pe parcursul perioadei de sarbatori, vizitatorii muzeului pot contribui in continuare cu cate un cuvant care sa impodobeasca bradul si sa compuna colinda. Daca iti doresti sa fii parte din proiect, poti trimite cuvantul tau si de la distanta pe site-ul muzeului. Eu am facut-o deja. Am ales: speranta (hope).

Foto: Hepta.ro
Video: Youtube.com/Victoria & Albert Museum

PUBLISHED ON 06.12.2017

more in Mood Board