INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Povestiri pe masura timpului tau de asteptare
We like
Autor: Ioana Lovin

Povestiri pe masura timpului tau de asteptare

Short Edition este o platforma de povestiri, dar si de poezii sau benzi desenate de mici dimensiuni, ce pot fi citite cap-coada in 1, 3 sau 5 minute. Cum programul fiecarei zile include, vrand-nevrand, macar cateva minute de asteptare, in loc sa avem senzatia ca pierdem acel timp, mai bine castigam o poveste.

In statia de autobuz, tramvai sau metrou, apoi, in autobuz, tramvai sau metrou, la locul de intalnire – atunci cand ajungem mai devreme sau cand persoana cu care ne vedem intarzie, la un cabinet medical sau la un salon de cosmetica, la coada la cumparaturi… Scenariile care implica asteptare sunt multiple, la fel si optiunile de a petrece acel rastimp fara sa numaram secundele trecand.

Telefonul mobil aduce multe modalitati de a alunga plictiseala la un click distanta. Cu exceptia jocurilor, cred ca le-am incercat pe toate. De curand, am adaugat ca varianta si platforma Short Edition, care m-a facut sa ma simt ca un emoji cu ochii inimioara.


Imagine de la Musee d’Orsay. Foto: Sophie Crepy Boegly

Chiar daca a intrat pe radarul meu de putin timp, Short Edition exista din 2011. A pornit cu misiunea de a aduce proza scurta mai aproape de cititori si face acest lucru atat online, pe short-edition.com, cat si offline, prin intermediul unor aparate simpatice. Short Story Dispenser este asa cum ii spune numele un distribuitor automat de povestiri, imprimate pe hartie eco-friendly. Desi forma in care vine textul seamana cu un bon de cumparaturi, serviciul este oferit gratuit pentru cititori, printr-o simpla apasare de buton.

Compania franceza Short Edition a inaugurat primul Short Story Dispenser in 2015, in Grenoble. Dupa cum povesteste echipa ei pe site-ul oficial, mass-media a creat atunci un val de notorietate in jurul conceptului, care a ajuns pana la Francis Ford Coppola. Regizorul si producatorul de film si-a dorit un astfel de aparat pentru clientii localului sau din San Francisco, Cafe Zoetrope, dar si pentru vizitatorii vinariilor lui din Napa Valley.

Imagine din Cafe Zoetrope. Foto: Olivier Alexandre

Astazi, harta locurilor in care au fost amplasate distribuitoare automate de literatura este mai generoasa. Ea cuprinde pe langa Franta si Statele Unite, si Marea Britanie, Hong Kong sau Australia. Uitandu-ma unde sunt amplasate aceste distribuitoare, am observat ca locurile sunt destul de variate. Aeroporturi, gari, centre comerciale, campusuri universitare, biblioteci… Ce au insa in comun aceste spatii este faptul ca sunt tranzitate intens de oameni, iar multi dintre ei au la indemana cateva minute pe care sa le petreaca citind proza scurta.

Chiar daca aparatele nu au ajuns la noi in tara, asta nu ne impiedica sa pasim online in universul conturat de miile de autori din comunitatea Short Edition. Selectia a ceea ce vrem sa citim se poate face in functie de timp, 1, 3, 5 minute, dar si in functie de preferintele pe care le avem in acele momente sau in general: sa fie SF sau ceva care sa ne faca sa radem, sa fie o poveste pentru copii… De asemenea, am remarcat si posibilitatea de a opta pentru texte clasice, semnate de Virginia Woolf, Christina Rossetti, Shakespeare, Edgar Allan Poe, Mark Twain si altii.

Am citit cateva dintre povestirile si poeziile comunitatii Short Edition la birou, dar si la metrou. Pentru a nu rata sa cobor la statia dorita, am trecut la textele de 1 minut. Acestea mi-au permis sa verific, fara sa ma intrerup in mijlocul frazelor, ca ma aflu, in continuare, pe drumul cel bun. Site-ul are si varianta in engleza (pe care am ales-o eu), si in franceza. In plus, cine vrea sa paseasca in aceasta comunitate ca autor o poate face.

Cand am descoperit acest proiect, am aflat si despre rezultatele unei cercetari* comandate de Canary Wharf Group, compania care a amplasat primele distribuitoare de literatura Short Story in UK. Realizat de Opinium Research cu scopul de a afla mai multe despre obiceiurile britanicilor vizavi de citit, studiul arata ca 36% dintre britanici au renuntat la cel putin o carte in ultimul an din cauza lipsei de timp, iar 30% au recunoscut ca au trecut mai mult de sase luni de cand au citit integral ultima carte.


Foto: Olivier Alexandre

“Cu totii spunem ca suntem prea ocupati, dar cercetarea noastra a aratat ca un procent covarsitor de 70% dintre noi ar prefera sa se cufunde intr-o carte buna decat sa se piarda in vartejul social media”, a declarat Lucie Moore, Head of Arts and Event la Canary Wharf Group, cu ocazia lansarii distribuitoarelor de literatura, ce avut lor in aprilie. Rezultatele cercetarii desfasurate la inceputul lui martie 2019 au inspirat unde exact sa fie asezate aparatele, pe care Moore le-a catalogat ca antidotul perfect pentru obiceiul de a pierde timpul in lumea digitala.

Printre textele distribuite de aparatele din Canary Wharf se regaseste si unul conceput special de scriitorul si scenaristul britanic Anthony Horowitz. Povestirea de tip whodunnit se numeste Mr Robinson si poate fi citita in doar un minut. Din acest motiv, autorul a mentionat: “(…) Sper ca ii va delecta pe calatorii de la metrou care vor sti macar ca nu vor experimenta frustarea de a trebui sa coboare inainte sa ajunga la final.”

Nu stiu cum ar arata cifrele unui studiu local, dar stiu ca eu m-as regasi printre cititorii care au lasat neterminata cel putin o carte in ultimul an, chiar daca imi displace acest lucru. As fi si printre cei care ar prefera sa reduca din timpul petrecut pe social media in favoarea cititului. Si ma regasesc deja in cuvintele lui Horowitz, in bucuria de a sti ca atunci cand incep un text nu voi fi nevoita sa-l intrerup in mijlocul actiunii.

*pentru mai multe informatii despre studiu si despre lansarea distribuitoarelor automate Short Story in Canary Wharf, puteti citi comunicatul de presa publicat de Canary Wharf Group pe 2 aprilie 2019, intitulat Left On The Shelf: Over 53 Million Books Unfinished Every Year.

Fotografie principala: Sophie Crepy Boegly

PUBLISHED ON 22.06.2019

more in Mood Board