ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Ro-IFF 2013: Festival de film cu buget mic si filme mari

Ro-IFF 2013: Festival de film cu buget mic si filme mari

Incepe a noua editie Romania International Film Festival (Ro-IFF)! Desfasurat intre 30 septembrie si 6 octombrie, la Sala Union a Cinematecii Romane, evenimentul din acest an a primit sloganul 'Festival de film cu buget mic si filme mari' si dedica traditionala sectiune 2x3 cineastei germane Caroline Link si cineastului roman Adrian Popovici.

Caroline Link s-a nascut in Bad Nauheim, in statul federal Hesse, in 1964. Dupa absolvirea primilor ani de scoala, o excursie de un an in SUA si un stagiu la Bavaria, studiourile de film din Munchen, ea incepe sa studieze la Universitatea de Televiziune si Film din Munchen, absolvind-o in 1990, cu filmul SOMMERTAGE (ZILE DE VARA). Apoi, lucreaza ca asistent de regie si scenarist. In 1996, isi face debutul in lungmetraj pe marele ecran, cu JENSEITS DER STILLE (DINCOLO DE TACERE). Chiar si in acest prim film ies in evidenta temele sale preferate: diferitele aspecte si nuante ale vietii de familie, dificultatile interumane cu toate fatetele lor. Debutul i-a adus doua premii „Film Awards Bavaria” (pentru Cel mai bun nou regizor si pentru Cea mai buna muzica) si doua premii „German Film” (pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Sylvie Testud si pentru Cea mai buna muzica). Filmul a fost, de asemenea, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film intr-o limba straina.
Inainte de a ajunge in liga internationala a laureatilor cu Oscar, Caroline Link a realizat o adaptare a unei carti clasice pentru copii a lui Erich Kastner, PUNKTCHEN UND ANTON (ANNALUISE SI ANTON). Publicul tanar s-a bucurat de noua versiune pentru marele ecran, care muta actiunea, din Berlinul anilor 1920, in orasul Munchen al zilelor noastre. Acesta este motivul pentru care filmul s-a bucurat de peste un milion de spectatori.
In 2001, ecranizarea romanului scris de Stefanie Zweig, NIRGENDWO IN AFRIKA (NICAIERI IN AFRICA), ii ofera sansa de a se impune pe scena internationala. Inca o data, familia este tema de baza – a naratiunii, a dramei, a biografiilor celor trei personaje disfunctionale. NICAIERI IN AFRICA a reusit sa castige multe distinctii pe teritoriul Germaniei, dar si multe premii in festivaluri internationale de prestigiu. In 2003, dupa ce a fost nominalizat la Globurile de Aur, filmul a primit Oscarul pentru Cel mai bun film intr-o limba straina.

2×3 Caroline Link:

DINCOLO DE TACERE / JENSEITS DER STILLE / BEYOND SILENCE
Vineri, 4 octombrie, ora 21:00
Germania, 1996 / Drama
R: Caroline Link
Cu: Sylvie Testud, Howie Seago, Emmanuelle Laborit

Parintii Larei sunt surzi. Din moment ce ea este singura care poate auzi si vorbi, Lara a devenit, de la o varsta frageda, un fel de ministru de externe pentru familie. A tradus si a negociat pentru ei, chiar si in cele mai absurde situatii. Matusa sa, Clarissa, femeie puternica si temperamentala, ii face cadou un clarinet, iar ea se indragosteste de muzica. Tatal considera aceasta evolutie amenintatoare, temandu-se ca fiica sa se va pierde intr-o lume la care el nu are acces. Sfasiata intre dragostea pentru muzica si dragostea pentru parintii, adolescenta Lara alege in cele din urma o viata cu muzica. Atunci cand decide sa mearga la Berlin pentru a se inscrie la Conservator, incepe procesul dificil si dureros de a-si parasi casa. In debutul sau impresionant, Caroline Link spune o complexa poveste de familie, cu un echilibru subtil intre efecte comice si tragice.

 

ANNALUISE SI ANTON / PUNKTCHEN UND ANTON / ANNALUISE AND ANTON
Duminica, 6 octombrie, ora 19:00
Germania, 1999 / Film de familie, film pentru copii
R: Caroline Link
Cu: Elea Geissler, Max Felder

Annaluise (10 ani) si Anton (11 ani) sunt cei mai buni prieteni, desi provin din medii total diferite. Anton este foarte sarac, are o mama grav bolnava si, ca s-o intretina, lucreaza seara intr-un magazin de inghetata, iar la scoala adoarme de oboseal, fiind amenintat cu eliminarea. Annaluise, poreclita Dotsy, vrea sa-l ajute. Desi parintii ei sunt extrem de bogati, ii dau prea putini bani si ii acorda prea putin timp. Totusi, ea are destul curaj si destula imaginatie pentru a merge in secret, pe timp de noapte, sa cante pe strada pentru a strange bani pentru Anton, in timp ce parintii ei sunt la Opera. Anton devine disperat, fiindca mama lui este inca bolnava si are nevoie de o vacanta inaccesibila pentru recuperare. In timpul unei petreceri in vila familiei lui Dotsy, Anton fura o bijuterie de valoare. Politia incepe sa-l urmareasca si situatia devine comica si dramatica, in acelasi timp. Urmeaza o serie de intamplari in care sunt implicati cu totii, iar totul se termina cu bine pentru ambele familii.

 

NICAIERI IN AFRICA / NIRGENDWO IN AFRIKA / NOWHERE IN AFRICA
Sambata, 5 octombrie, ora 20:00
Germania, 2001 / Drama
R: Caroline Link
Cu: Juliane Kohler, Merab Ninidze, Sidede Onyulo

Familia evreiasca Redlich emigreaza in Kenya, in 1938, unde avocatul Walter Redlich se angajeaza ca ingrijitor la o ferma. In timp ce sotia sa, Jettel, care provine dintr-o familie burgheza, considera ca este dificil sa se adapteze la noua lor viata, fiica lor, Regina, invata limba si obiceiurile locale si se imprieteneste cu bucatarul casei, pe nume Owuor. Plecarea de acasa si despartirea de rude, precum si incapacitatea lor de a vorbi despre acest lucru, pune in pericol casatoria parintilor. Foarte incet, ei incep totusi sa se regaseasca unul pe celalalt. Cand razboiul se termina, lui Walter i se ofera un post de judecator la Frankfurt. Dar, dupa anii in care au invatat sa pretuiesca viata lor in Kenya, e greu de crezut ca Jettel si Regina il vor insoti inapoi in Germania…

 

Regizor, scenarist, membru in formatii de muzica rock, Adrian Popovici s-a nascut la Timisoara, in 1958. In perioada anilor ’80, a cantat alaturi de trupe de calibru, cum ar fi: Timpuri Noi, Cargo, Progresiv TM si Classics. Al doilea film regizat de el, UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI (2008), a fost selectionat la mai multe festivaluri, printre care Varsovia, Manheim-Heidelberg, Wurtzburg, Bradford, Cairo, Munchen si Regensburg. In 2010 a scris, regizat si produs lungmetrajul EVA, care, de asemenea, a fost selectionat la Cairo, Mons, Moondance, Monaco (aici primind si premiile pentru Cea mai buna muzica si pentru Cea mai buna imagine), iar in tara a fost premiat la Festivalul National de Film 2011 cu premiile pentru Cea mai buna scenografie, Cele mai bune costume si Cel mai bun machiaj. In 2012, a lansat TOTI COPIII DOMNULUI, al patrulea lungmetraj al sau, selectionat la Londra – Portobello Film Festival si CineBogota IFF.

2×3 Adrian Popovici:

UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI / A ROOF OVER HEAD
Vineri, 4 octombrie, ora 19:00
Romania, 2006 / Drama
R: Adrian Popovici
Cu: Mara Nicolescu, Gabriela Butuc, Ovidiu Niculescu, Nicodim Ungureanu, Marius Chivu, Valentin Popescu

Decizia luata de conducerea unui spital de a-i externa pe neurotici si pe cei cu depresie nervoasa le arunca pe Mona (36 de ani) si Katy (30 de ani) in lumea reala, o lume care nu le poate oferi nici macar un loc unde sa stea… cu exceptia unei mici case, fara acoperis, situata la capatul unui sat din Delta Dunarii. Este casa bunicilor Monei, care nu mai sunt insa in viata. Sosirea celor doua femei in sat starneste reactii diferite. O parte dintre localnici aveau planuri mari: isi propusesera sa vanda satul unui om foarte bogat, proprietar al unei echipe de fotbal, dar si al unui partid politic, care voia sa transforme satul intr-o statiune luxoasa. Vor putea Katy si Mona sa le reziste localnicilor? Vor putea sa isi gaseasca un loc in aceasta lume?

 

EVA
Miercuri, 2 octombrie, ora 20:00
Romania, 2010 / Drama
R: Adrian Popovici
Cu: Amy Hayes, Vincent Regan, Michael Ironside, Maia Morgenstern

Eva il intalneste pe Tudor in ziua in care implineste 16 ani. Acesta devine pentru ea sursa iubirii si, in acelasi timp, a suferintei, prin plecarile si reaparitiile sale misterioase. In timpul absentelor lui Tudor, Eva trece prin multe incercari teribile. Una dintre ele fiind faptul ca isi impusca unchiul, atunci cand acesta incearca sa o violeze. Tot in timpul plecarilor lui Tudor, Eva il cunoaste pe Oswald. Se casatoreste si pare ca si-a gasit, in sfarsit, linistea. Dar, cand Tudor se reintoarce, dragostea Evei pentru el se reaprinde si impreuna petrec o vara de neuitat pe litoral. Provocarile in viata Evei continua, iar drama personajului este insotita si de drama razboiul care ingenuncheaza lumea si prabuseste granitele Europei. O poveste epica despre iubire in vremuri tulburi.

TOTI COPIII DOMNULUI / ALL GODS CHILDREN
Duminica, 6 octombrie, ora 17:30
Romania-Moldova, 2012 / Drama
R: Adrian Popovici
Cu: Emergian Cazac, Ina Surdu, Alina Turcanu, Michael Ironside, Paolo Seganti, Vas Blackwood

Lui Pavalas ii este dor de mama lui, plecata in Italia. Dorindu-si sa o revada, el merge pe strada, cu o poza in mana, si intreaba daca stie cineva unde este aceasta. Cel mic isi revede mama, pe Irina, care se intoarce acasa doar pentru sapte zile… Doar atat are Irina la dispozitie ca sa ii arate copilului ei ca nu l-a parasit de buna voie. Sapte zile…. Oare toti sunt copiii Domnului?

 

Editia a noua a Ro-IFF ii dedica sectiunea Focus cineastului roman Calin Peter Netzer, cel mai recent detinator al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin.

Calin Peter Netzer s-a nascut la Petrosani in 1975. A emigrat cu familia sa in Germania n 1983 si s-a ontors in Romania, peste 11 ani, pentru a studia regia. A absolvit studiile in 1999. Dupa o serie de scurtmetraje, si-a facut debutul pe marile ecrane cu filmul MARIA, selectionat in peste 40 de festivaluri. Pelicula a deschis seria de succese ale tinerei generatii, castigand numeroase premii. Urmatoarele sale doua lungmetraje, ambele cu numeroase selectii si premii la activ, sunt MEDALIA DE ONOARE si POZITIA COPILULUI.

Focus Calin Peter Netzer:

MARIA
Marti, 1 octombrie, ora 21:30
Romania-Germania-Franta, 2003 / Drama
R: Calin Peter Netzer
Cu: Diana Dumbrava, Serban Ionescu, Luminita Gheorghiu, Horatiu Malaele, Ana Ularu

Cel de-al saptelea copil al Mariei si al lui Ion vine pe lume in intuneric, in suferinta si neintelegere. Maria incearca sa gaseasca ceva de lucru, dar nimeni nu o ajuta. Parasita de sot, Maria refuza sa-si vanda un copil si devine prostituata…

Festivaluri si premii: Locarno (Leopardul de Argint pentru Cea mai buna actrita – Diana Dumbrava, Leopardul de Argint pentru Cel mai bun actor – Serban Ionescu, Premiul special al juriului, Mentiunea speciala a juriului tanar), Cottbus (Mentiune speciala „Don Quijote”, Premiul Student Jurz Breakthrough, Mentiune onorifica), European Film Academy (nominalizare pentru Cea mai buna actrita – Diana Dumbrava), Chicago, Pusan, Sarajevo etc.

 

MEDALIA DE ONOARE / MEDAL OF HONOR
Luni, 30 septembrie, ora 16:00
Romania-Germania, 2009 / Drama
R: Calin Peter Netzer
Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mimi Branescu

Intr-o buna zi, un roman de 75 de ani primeste, din greseala, Medalia de Onoare pentru „ceva” actiuni eroice din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Primirea medaliei il obliga pe Ion sa-si reconsidere viata. Poate ca nu a fost tot timpul chiar un pierzator. Poate ca viata lui chiar inseamna ceva. Poate ca el reprezinta ceva pentru familia lui.

Festivaluri si premii: Salonic (Silver Alexander si alte patru premii), Torino, Miami, Zagreb, TIFF Cluj, Premiile Gopo (Cel mai bun actor in rol principal – Victor Rebengiuc, Cel mai bun scenariu – Tudor Voican).

POZITIA COPILULUI / CHILD’S POSE
Sambata, 5 octombrie, ora 22:00
Romania, 2013 / Drama
R: Calin Peter Netzer
Cu: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Natasa Raab

POZITIA COPILULUI prezinta cu emotie, dar si cu umor, relatia dintre o mama posesiva si copilul ei adult. Este un film emotionant despre experientele traumatizante ale copiilor sufocati de dragostea parintilor, dar si despre amprentele lasate de acestia in personalitatea copiilor lor. In acelasi timp, filmul este o radiografie a „high-class”-ului romanesc contemporan, vorbind despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Festivaluri si premii: Berlin (Ursul de Aur si Premiul FIPRESCI), Hong Kong, Wiosna, Beijing, Cannes Film Market, TIFF Cluj etc.

Pentru mai multe detalii, intra pe pagina de Facebook RO-IFF!

Info si foto: Ro-IFF

PUBLISHED ON 30.09.2013

more in Newsroom