AMINTIRI

Moda anilor ’90, din copilarie...

Moda anilor ’90 a revenit in trend de cateva sezoane si…

ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Printre oracole si caiete de amintiri
Amintiri
Autor: Ioana Lovin

Printre oracole si caiete de amintiri

De la clasicul Nu te supara, frate!, la papusile Aradeanca, fel de fel de trenulete sau masinute si pana la globuri pamantesti, socotitoare, penare chinezesti, asemanatoare cu cel pe care l-am avut si eu la inceput de scoala, in urma cu mai bine de trei decenii… Am gasit, la Muzeul Jucariilor, tot felul de obiecte care au facut parte din copilaria mea sau din lista dorintelor ramase neimplinite. Insa, niciunele nu au trezit mai multa nostalgie decat oracolele si caietele de amintiri. Expozitia e gazduita de Muzeul National de Istorie a Romaniei.

M-am uitat cu atentie peste elementele desenate si am trecut repede cu privirea peste texte. Mi s-a parut indiscret sa le citesc, chiar daca erau expuse publicului. Totusi, nu am reusit sa ignor intrebarea scrisa cu litere mari de tipar, pe una dintre pagini: “CE DORITI SA VA FACETI?”. Si m-am gandit cum arata oare vietile celor care au raspuns atunci.

Cu aceasta ocazie, mi-am amintit si de paginile scrise cu stangacie si ganduri inspirationale, cu inimi decupate cu grija si colturi indoite pentru a tine ascuns cate un mesaj. A fost o perioada, candva prin generala, in care sa completam astfel de caiete era parte din rutina copiilor, cred ca si la bloc, si la scoala.

Din pacate, cu exceptia celui de la sfarsitul liceului, nu am pastrat caietele si oracolele copilariei si nu stiu nici ce s-a intamplat cu cele ale prietenelor, la care am contribuit si eu. Singurele imagini sunt pastrate in memorie, cateva franturi de amintiri.

Fotografii: arhiva personala / Design realizat cu Canva

PUBLISHED ON 30.08.2023

more in Mood Board