INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Povesti din macrameu

Povesti din macrameu

Primele mele amintiri cu crosetul se compun din sosete, pulovere si caciuli tricotate, acum vreo douazeci de ani, de bunica. Din acelasi clasor de memorii cu andrele, ghemuri si ate de tot felul, as mai extrage si gulere si gulerase trase prin crosete, pe care, daca la vremea respectiva le asociam cu mileul de pe televizor, acum le gasesc un rost estetic.

Prin 2008, m-am indragostit de o suedeza care croia rochii din croseta si le facea sa prinda volum si viata pe catwalk. Sandra Backlund era pe atunci marea revelatie a designului nordic si isi descria creatiile ca “o combinatie de science fiction si fantezii calde, suave”. Intre timp, prin magazinele high street si prin buticurile de design au aparut tot felul de alte articole care dadeau un sens broderiilor, tricotajelor fine si macrameului.

Dupa tot acest dezmat cu lână & co, s-a dovedit, pana la urma, ca e sic sa porti gulerele tricotate. E delicat, diafan, ridica semne de intrebare si iti da un aer gingas care se pupa cu palariile retro, cozile impletite in jurul capului si rochitele negre de pension. Abordarea contemporana face insa gulerul respectiv sa rezoneze si cu pielea dezgolita si sa simuleze cu succes un colier sau un pandantiv.

Dupa ce a devenit cunoscuta in peisajul romanesc underground pentru targurile de moda My Grandma’s Backyard, Gabriela Maria Vlad s-a mutat in Italia, unde a continuat sa mestereasca initiative artistice. Gulerele “I am CIUDAT” sunt cea mai recenta “inventie” cu care se lauda si pot fi purtate in orice moment al zilei, peste o rochie decoltata, peste un sacou sau peste un tricou. Materialul predominant este dantela dar “I am CIUDAT” inseamna mai ales gulere specifice camasilor barbatesti a caror rigiditate implineste calitatile oricarei piese vestimentare ce poate fi purtata cu stil.

Fiecare guler este unic, iar atentia adusa detaliilor contribuie cu succes la conturarea identitatii acestora. Personajul care poarta acest guler este o persoana open-minded, fashion-forward careia ii place sa se imbrace dupa modelul “less is more”, asadar orice outfit simplu poate fi transformat foarte usor intr-un killer look, spune Gabriela.

Corina Bratu obisnuia sa croseteze peste tot, chiar si in sedintele de redactie ale revistei la care colabora. Cand s-a hotarat sa ia in serios accesoriile pe care le tricota, si-a facut o pagina de facebook intitulata sugestiv Macramoi, pe care a populat-o cu primele creatii, adunate intr-o mini colectie.

A lucrat pe alb si crem, in forme delicate si feminine, insa acum doreste sa experimenteze cu negru si aplicatii metalice.

Foto: 1 si 2 – Monica Vlad pentru Gabriela Maria Vlad, 3 – Dragos Ometita pentru Macramoi

PUBLISHED ON 23.10.2012

more in Newsroom