WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
Povesti, benzi desenate si comicsuri la GALATECA

Povesti, benzi desenate si comicsuri la GALATECA

Situata la parterul Bibiliotecii Centrale Universitare Carol I, galeria GALATECA gazduieste prima sa expozitie 'Povesti in imagini, benzi desenate, comicsuri', al carei curator este Alexandru Ciubotariu, alias Pisica Patrata, fondatorul Muzeului Benzii Desenate. Expozitia poate fi vizitata pana pe 17 februarie 2013.

“Povesti in imagini, benzi desenate, comicsuri” propune 14 artisti reprezentativi, intr-o maniera ce permite vizionarea formatului original in care acestia si-au gandit lucrarile. Conceptul expozitional ii apartine arhitectului Attila Kim, care a semnat de-a lungul timpului numeroase expozitii din Romania si din afara tarii.

“Cu o punere in scena conceputa special pentru noul spatiu, Galateca aduce in prim-plan benzile desenate in formatul original in care au fost create, dar si in stadiul de produs final: carte, album sau revista”, declara Alexandru Ciubotariu. “Astfel, putem incerca o decodare a felului in care au fost imaginate aceste bijuterii grafice, ce nu au fost gandite pentru a fi expuse, ci pentru a fi publicate”, continua el.

Lucrarile acopera o perioada de 90 de ani de evolutie a benzii desenate si poarta semnaturile Ary Murnu, Burschi Gruder, Puiu Manu, Livia Rusz, Matty Aslan, Radu Duldurescu, Sandu Florea, Ioan Mihaescu, Mircea Arapu, Valentin Tanase, Tudor Popa, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea si Cristian Darstar.

O aplicatie pentru iPAD creata pentru Galateca permite vizualizarea unor noi episoade semnate de autorii expusi si completarea expozitiei cu multe informatii si imagini. Sandu Florea (inker principal la Marvel si DC Comics), este prezent cu lucrare putin cunoscuta, gandita pentru poezii semnate Nichita Stanescu, pe care Muzeul Benzii Desenate a editat-o sub forma unei carti obiect (in 80 de exemplare, inseriate dupa tirajul original de litografie).

Respectand specificul institutiei gazda, Galateca isi propune sa expuna de acum incolo proiecte cu tematica, de la CARTE la ARTE, si sa promoveze cartea, ilustratia, grafica, fotografia, design-ul local si conceptele expozitionale multimedia. In paralel cu activitatea expozitionala va gazdui ateliere, dar si seri de lectura si muzica.

Amenajarea interioara poarta semnatura arhitectului Radu Teaca si dezvaluie un interior alb, avantajat de spatii vitrate ample si de pozitionarea in incinta sediului Bibliotecii, aflat in vecinatatea Ateneului Roman.

“Galateca este o noutate in spatiul cultural romanesc prin abordarea sa de la Carte la Arte, dar si prin faptul ca vom integra in expozitii o multitudine de evenimente, design de obiect inspirat din exponate, ateliere tematice si multimedia. Ne propunem sa promovam artistii si designerii romani, iar proiectul se va dezvolta in etape, urmand ca in scurt timp sa accentuam puternic segmentul dedicat design-ului local”, explica Iulia Gorneanu, Project Manager.

Expuse in regim de muzeu, benzile desenate alese de curator au inspirat o colectie de obiecte, de la agende si afise la carti postale sau bijuterii in stil BD. Pe durata expozitiei Galateca a pregatit lansari de proiecte editoriale BD, ateliere de creatie si evenimente de celebrare a design-ului de obiect.

Foto: Radu Sandovici

PUBLISHED ON 07.12.2012

more in Newsroom