HOT TREND

Imbracamintea matlasata. Cat de cool...

Imbracamintea matlasata este nelipsita de pe scena tendintelor pentru sezonul rece,…

AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Povesti, benzi desenate si comicsuri la GALATECA

Povesti, benzi desenate si comicsuri la GALATECA

Situata la parterul Bibiliotecii Centrale Universitare Carol I, galeria GALATECA gazduieste prima sa expozitie 'Povesti in imagini, benzi desenate, comicsuri', al carei curator este Alexandru Ciubotariu, alias Pisica Patrata, fondatorul Muzeului Benzii Desenate. Expozitia poate fi vizitata pana pe 17 februarie 2013.

“Povesti in imagini, benzi desenate, comicsuri” propune 14 artisti reprezentativi, intr-o maniera ce permite vizionarea formatului original in care acestia si-au gandit lucrarile. Conceptul expozitional ii apartine arhitectului Attila Kim, care a semnat de-a lungul timpului numeroase expozitii din Romania si din afara tarii.

“Cu o punere in scena conceputa special pentru noul spatiu, Galateca aduce in prim-plan benzile desenate in formatul original in care au fost create, dar si in stadiul de produs final: carte, album sau revista”, declara Alexandru Ciubotariu. “Astfel, putem incerca o decodare a felului in care au fost imaginate aceste bijuterii grafice, ce nu au fost gandite pentru a fi expuse, ci pentru a fi publicate”, continua el.

Lucrarile acopera o perioada de 90 de ani de evolutie a benzii desenate si poarta semnaturile Ary Murnu, Burschi Gruder, Puiu Manu, Livia Rusz, Matty Aslan, Radu Duldurescu, Sandu Florea, Ioan Mihaescu, Mircea Arapu, Valentin Tanase, Tudor Popa, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea si Cristian Darstar.

O aplicatie pentru iPAD creata pentru Galateca permite vizualizarea unor noi episoade semnate de autorii expusi si completarea expozitiei cu multe informatii si imagini. Sandu Florea (inker principal la Marvel si DC Comics), este prezent cu lucrare putin cunoscuta, gandita pentru poezii semnate Nichita Stanescu, pe care Muzeul Benzii Desenate a editat-o sub forma unei carti obiect (in 80 de exemplare, inseriate dupa tirajul original de litografie).

Respectand specificul institutiei gazda, Galateca isi propune sa expuna de acum incolo proiecte cu tematica, de la CARTE la ARTE, si sa promoveze cartea, ilustratia, grafica, fotografia, design-ul local si conceptele expozitionale multimedia. In paralel cu activitatea expozitionala va gazdui ateliere, dar si seri de lectura si muzica.

Amenajarea interioara poarta semnatura arhitectului Radu Teaca si dezvaluie un interior alb, avantajat de spatii vitrate ample si de pozitionarea in incinta sediului Bibliotecii, aflat in vecinatatea Ateneului Roman.

“Galateca este o noutate in spatiul cultural romanesc prin abordarea sa de la Carte la Arte, dar si prin faptul ca vom integra in expozitii o multitudine de evenimente, design de obiect inspirat din exponate, ateliere tematice si multimedia. Ne propunem sa promovam artistii si designerii romani, iar proiectul se va dezvolta in etape, urmand ca in scurt timp sa accentuam puternic segmentul dedicat design-ului local”, explica Iulia Gorneanu, Project Manager.

Expuse in regim de muzeu, benzile desenate alese de curator au inspirat o colectie de obiecte, de la agende si afise la carti postale sau bijuterii in stil BD. Pe durata expozitiei Galateca a pregatit lansari de proiecte editoriale BD, ateliere de creatie si evenimente de celebrare a design-ului de obiect.

Foto: Radu Sandovici

PUBLISHED ON 07.12.2012

more in Newsroom