INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Pledoarie pentru imperfectiune

Pledoarie pentru imperfectiune

Exista in fiecare dintre noi un joc, un dans sau o lupta - depinde cum iti place sa-i spui - intre lumina si umbra. Filmele au dezvoltat imaginea ingerului bun de pe umarul drept si cea a fratelui sau decazut, pe cel stang, care iti influenteaza actiunile si reactiile in functie de cum apleci urechea. Acum ca ai deja o impresie vizuala asupra situatiei las metaforele cu ingerasi deoparte si intru direct in problema.

Cu cata bucurie si eleganta se intampla sa apreciezi parerile pozitive ale celorlalti in ceea ce te priveste! Un feedback pozitiv intotdeauna te insenineaza si aduce cu el simpatia fata de persoana care ti-l ofera. In schimb, daca cineva iti scoate in evidenta partile mai putin cizelate, asperitatile si defectele, reactia ta nu e deloc placuta. Iti lasa un gust amar, nu vrei sa stii despre tine ca esti astfel si respingi cu inima mahnita si mesajul si persoana care ti-l ofera.

Personal, nu de putine ori m-am observat intr-un dialog interior in care sustineam cu inversunare ca remarca usturatoare pe care cel apropiat mi-a adresat-o este nedreapta si deloc pertinenta. “Eu nu sunt asa, nu ma cunoaste deloc, ba mai mult, are ceva cu mine!”

De ceva timp am invatat un lucru important … Sa primesc impresia celuilalt ca pe un dar si nu doar impresia pozitiva si gratificanta, ci mai ales pe cea negativa. Insa, pentru a primi acest dar, trebuie sa imi asum si sa accept si ceea ce este catalogat ca fiind defect. Sa accept ca uneori pot fi si egoista si plictisitoare si aroganta.
Lumea in care traim si persoanele cu care ne intalnim sunt ca niste oglinzi in care aspecte ale personalitatii noastre se reflecta.

Un fenomen fascinant din mintea noastra
Proiectam (adica transferam involuntar) asupra altor oameni tot ceea ce nu ne asumam in ceea ce ne priveste. Ceilalti oameni ne pot oglindi emotiile si sentimentele ascunse. Daca eu sunt insultata de aroganta ta, asta se intampla pentru ca eu nu-mi accept propria aroganta. Daca mi-as accepta aroganta, nu m-ar mai deranja aroganta altcuiva. O voi observa, insa nu ma va afecta.

Calitatile umbrei
Inteleptul  Jung (despre care este si filmul A Dangerous Method ) a denumit partea inferioara din noi, ceea ce ne rusineaza si vrem sa ascundem “umbra”. Fiecare persoana are o parte de umbra. El ne-a invatat ca toate partile “negative” din noi insine au de fapt daruri ascunse. Spre exemplu, “laudarosenia” nu este altceva decat increderea in sine mult prea amplificata… De indata ce vei fi in stare sa vezi valoarea pozitiva a aspectelor din tine insati vei fi in stare sa lasi garda jos si sa le permiti acestora sa existe si in felul acesta sa traiesti mai liber, mai relaxata pentru ca esti impacata cu tine.

A fi mai putin critica si a incerca sa-ti intelegi propriile slabiciuni poate fi o adevarata usurare.  Luand inapoi prin acceptare tot ceea ce detesti la tine insati, deschizi inauntrul tau o lume noua.

“Ce preferi sa fii, intreg sau bun?” a intrebat Jung.
Cei mai multi dintre noi am fost educati sa credem ca oamenii au calitati si defecte. Pentru a fi acceptati, noi trebuie sa scapam de defecte sau, cel putin, sa le ascundem. Exista oare cu adevarat in noi parti bune si parti rele? Sau nu cumva toate partile sunt necesare? Cum putem sti ce este bun in lipsa a ceva rau? Cum putem cunoaste iubirea in lipsa urii, cum putem cunoaste curajul fara sa cunoastem frica?

Text realizat de Iulia Rusea, psiholog
Foto: Hepta: ro


 

PUBLISHED ON 16.01.2012

more in Newsroom