WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Piese vestimentare deconstruite
Hot Trend
Autor: Ioana Lovin

Piese vestimentare deconstruite

Ma captiveaza dintotdeauna rezultatele obtinute de designeri cand deconstruiesc piese vestimentare clasice pentru ca apoi sa le reconstruiasca intr-o maniera noua, iar colectiile pentru sezonul rece din acest an mi-au oferit astfel de oportunitati. FENDI, GAUCHERE, UJOH sau COS sunt printre brandurile care au readus conceptul de design deconstruit pe scena tendintelor.

In cadrul acestuia, haina devine un puzzle ale carui elemente pot fi aranjate in mai multe moduri si nu doar atat. In unele situatii, puzzle-ul poate fi incheiat chiar si cand lipseste o bucata. In altele, poate fi completat de diverse componente imprumutate de la alte piese vestimentare.

FENDI, de exemplu, exploreaza toate aceste rute creative pentru sezonul rece din acest an. Cardiganele se inchid asimetric, iar cordoanele creeaza forme ce depasesc simpla lor functionalitate de a evidentia talia. Fustele plisate sunt reinterpretate, astfel incat sa schimbe aspectul unor pantaloni de costum. Clasica vesta pare sa imprumute din elementele unei cape. E un mix & match de elemente surprinzator in aceasta colectie.


FENDI / Sursa foto: Hepta.ro


FENDI / Sursa foto: Hepta.ro


FENDI / Sursa foto: Hepta.ro

La GAUCHERE, Marie-Christine Statz pare ca s-a concentrat pe cum influenteaza partile lipsa forma unei tinute vestimentare. Decupajele sunt cele care transforma aspectul rochiilor, tricotajelor si sacourilor din colectie. Nu am trecut cu vederea nici modul in care cateva pliuri bine pozitionate fac dintr-un sacou clasic o piesa neconventionala.


GAUCHERE / Sursa foto: Hepta.ro


GAUCHERE / Sursa foto: Hepta.ro


GAUCHERE / Sursa foto: Hepta.ro

Cele mai elaborate puzzle-uri vestimentare sunt cele semnate UJOH. Maiestria cu care Mitsuru Nishizaki, fondatorul brandului, creeaza astfel de piese e de necontestat si aminteste, totodata, de faptul ca a lucrat la Yohji Yamamoto, un nume emblematic pentru piese vestimentare deconstruite.


UJOH / Sursa foto: Hepta.ro


UJOH / Sursa foto: Hepta.ro


UJOH / Sursa foto: Hepta.ro

Am remarcat si tinutele deconstruite din colectia COS, prezentata in septembrie, la New York. Piesa preferata este, fara doar si poate, bustiera neagra, inspirata de sacoul clasic. Pe catwalk, aceasta a fost purtata cu o fusta asimetrica.


COS / Sursa foto: COS


COS / Sursa foto: COS


COS / Sursa foto: COS

Desi fiecare colectie exploreaza, in mod diferit, conceptul de deconstruire si reconstruire, ele au si cateva lucruri in comun. Costumele de inspiratie masculina si tricotajele reprezinta, cel mai adesea, punctul de pornire al designerilor.

Fotografie principala: GAUCHERE / Sursa foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 11.10.2023

more in Fashion Etc