ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Pauza in relatia de cuplu

Pauza in relatia de cuplu

'O relatie buna nu ar trebui sa fie atat de muncita', spun unii. Adevarul e, insa, ca orice relatie inseamna si efort. Depus de cei doi parteneri pentru a comunica si a se pozitiona cat mai armonios unul fata de celalalt, acesta devine uneori prea mare si are ca efect o oarecare oboseala sau o oarecare dezamagire. Pauza in relatie – cand, cum, de ce? In ce conditii ne poate fi utila, dar si care sunt dezavantajele unei intreruperi ale relatiei, in randurile urmatoare.

Relatiile de cuplu din zilele noastre difera semnificativ de cele ale parintilor si bunicilor nostri. Studiile arata ca generatia actuala este mai inclinata catre sine, catre atingerea potentialului propriu si satisfactia personala, iar relatiile de cuplu variaza intr-o mai mare masura ca durata, profunzime si implicare.

In primul rand, a opta pentru o pauza tine de conceptiile si convingerile celor doi parteneri cu privire la relatie. Multi considera cuplul ca o unitate si orice scindare a sa, chiar si una temporara, reprezinta finalul. E bine sa tineti cont de valorile voastre cu privire la cuplu. O pauza nu este o solutie in sine, ci o posibilitate de reactualizare a nevoilor proprii si o reintalnire cu cele ale celuilalt.

Daca iei in calcul luarea unei pauze in relatia ta, e bine sa stii care este fondul emotional care te indreapta catre acest lucru. Simti ca lucrurile nu mai sunt la fel de bune si implinite intre tine si partenerul tau, dar crezi ca o schimbare in comportamentul vostru e dificila in contextul unei rutine create si intarite in timp? Te simti confuza si nu mai stii cat de satisfacuta esti de relatia de cuplu? O pauza poate reprezenta un ragaz in care sa analizezi propriile sentimente si evolutia relatiei de cuplu si poate avea ca efect o mai mare apropiere a celor doi parteneri.

Este esential insa ca stabilirea pauzei sa fie facuta cat mai pe intelesul ambilor parteneri. Comunicati-va deschis sentimentele, fie ca e vorba de confuzie, de indisponibilitate sau frustrare, dar si asteptarile de la perioada care urmeaza: ce simtiti nevoia sa faceti pentru a va reindrepta atentia catre relatia voastra. Stabiliti conditiile pauzei, de cat timp estimati ca aveti nevoie si care va fi statutul vostru in timpul acesta: veti putea sa intalniti alte persoane sau nu.

O pauza poate reprezenta o ocazie de a descoperi ce anume ai nevoie din partea partenerului tau si ce asteptari ai de la relatia voastra. In acelasi timp, pauza poate fi o oportunitate de a te redescoperi si in afara relatiei de cuplu. Intalnirile cu prietenii si deciziile luate de una singura te vor ajuta sa te delimitezi de rolul din cadrul relatiei si sa descoperi acele lucruri care iti pot imbunatati calitatea vietii, fara ca ele sa aiba vreo legatura cu cuplul.

Acordati-va spatiul de care aveti nevoie, dar nu uitati care este scopul cu care ati pornit. Odata ce va clarificati cu privire la relatie si la viitorul ei, indiferent ca este vorba despre reconciliere si revitalizarea relatiei, sau din contra, despre renuntarea la ea, stabiliti o discutie onesta cu partenerul dumneavoastra. Odata cu apropierea de finalul pauzei, trageti niste concluzii ale efectului intreruperii relatiei, pentru a sti in ce masura acest demers si-a atins scopul. Daca la finalul ei nu considerati ca sunteti mai in acord cu propriile dorinte si perspective de viitor, apelati la un specialist care sa va sprijine in aceasta directie, fie individual, fie in cuplu.

Articol realizat de LAURA CONSTANTINESCU, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.11.2013

more in Newsroom