RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Pauza in relatia de cuplu

Pauza in relatia de cuplu

'O relatie buna nu ar trebui sa fie atat de muncita', spun unii. Adevarul e, insa, ca orice relatie inseamna si efort. Depus de cei doi parteneri pentru a comunica si a se pozitiona cat mai armonios unul fata de celalalt, acesta devine uneori prea mare si are ca efect o oarecare oboseala sau o oarecare dezamagire. Pauza in relatie – cand, cum, de ce? In ce conditii ne poate fi utila, dar si care sunt dezavantajele unei intreruperi ale relatiei, in randurile urmatoare.

Relatiile de cuplu din zilele noastre difera semnificativ de cele ale parintilor si bunicilor nostri. Studiile arata ca generatia actuala este mai inclinata catre sine, catre atingerea potentialului propriu si satisfactia personala, iar relatiile de cuplu variaza intr-o mai mare masura ca durata, profunzime si implicare.

In primul rand, a opta pentru o pauza tine de conceptiile si convingerile celor doi parteneri cu privire la relatie. Multi considera cuplul ca o unitate si orice scindare a sa, chiar si una temporara, reprezinta finalul. E bine sa tineti cont de valorile voastre cu privire la cuplu. O pauza nu este o solutie in sine, ci o posibilitate de reactualizare a nevoilor proprii si o reintalnire cu cele ale celuilalt.

Daca iei in calcul luarea unei pauze in relatia ta, e bine sa stii care este fondul emotional care te indreapta catre acest lucru. Simti ca lucrurile nu mai sunt la fel de bune si implinite intre tine si partenerul tau, dar crezi ca o schimbare in comportamentul vostru e dificila in contextul unei rutine create si intarite in timp? Te simti confuza si nu mai stii cat de satisfacuta esti de relatia de cuplu? O pauza poate reprezenta un ragaz in care sa analizezi propriile sentimente si evolutia relatiei de cuplu si poate avea ca efect o mai mare apropiere a celor doi parteneri.

Este esential insa ca stabilirea pauzei sa fie facuta cat mai pe intelesul ambilor parteneri. Comunicati-va deschis sentimentele, fie ca e vorba de confuzie, de indisponibilitate sau frustrare, dar si asteptarile de la perioada care urmeaza: ce simtiti nevoia sa faceti pentru a va reindrepta atentia catre relatia voastra. Stabiliti conditiile pauzei, de cat timp estimati ca aveti nevoie si care va fi statutul vostru in timpul acesta: veti putea sa intalniti alte persoane sau nu.

O pauza poate reprezenta o ocazie de a descoperi ce anume ai nevoie din partea partenerului tau si ce asteptari ai de la relatia voastra. In acelasi timp, pauza poate fi o oportunitate de a te redescoperi si in afara relatiei de cuplu. Intalnirile cu prietenii si deciziile luate de una singura te vor ajuta sa te delimitezi de rolul din cadrul relatiei si sa descoperi acele lucruri care iti pot imbunatati calitatea vietii, fara ca ele sa aiba vreo legatura cu cuplul.

Acordati-va spatiul de care aveti nevoie, dar nu uitati care este scopul cu care ati pornit. Odata ce va clarificati cu privire la relatie si la viitorul ei, indiferent ca este vorba despre reconciliere si revitalizarea relatiei, sau din contra, despre renuntarea la ea, stabiliti o discutie onesta cu partenerul dumneavoastra. Odata cu apropierea de finalul pauzei, trageti niste concluzii ale efectului intreruperii relatiei, pentru a sti in ce masura acest demers si-a atins scopul. Daca la finalul ei nu considerati ca sunteti mai in acord cu propriile dorinte si perspective de viitor, apelati la un specialist care sa va sprijine in aceasta directie, fie individual, fie in cuplu.

Articol realizat de LAURA CONSTANTINESCU, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.11.2013

more in Newsroom