ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Pasi spre o stare de bine. Dansul.

Pasi spre o stare de bine. Dansul.

Dansul poate schimba ritmul unei zile monotone in cativa pasi simpli. Nu ai cum sa dansezi fara sa simti cum ti se imbunatateste starea de spirit, indiferent de stilul ales sau de maiestria cu care abordezi miscarile.

Tocmai de aceea, atunci cand am avut ocazia de a-i adresa coregrafului Mirel Roman cateva intrebari despre dans, l-am invitat sa ne spuna si ce stiluri asociaza el fiecarei zile a saptamanii. Raspunsul a luat forma unui antidot pentru stres: “Fiind prima zi a saptamanii, pentru luni as alege un dans care sa ma umple de energie, de exemplu: jitterbug sau swing. Pentru ziua de marti, as alege ceva usor mai elegant, mai stilat, mai plutitor, un vals lent sau un vals vienez. Miercuri e necesara o sporire a tonusului, asa ca as alege un stil antrenant precum merengue sau cha-cha. Pentru a mentine nivelul de energie ridicat, joia as alege stilul west coast swing, combinatia perfecta intre dans, energie si interactiune sociala. Vinerea o dedic dragostei, pasiunii, asa ca aleg tango. Pentru sambata as alege ritmuri latino, ori salsa, ori samba, stiluri alerte, voioase, care ne duc cu gandul la vacanta, la evadare din cotidian si la relaxare. As incheia saptamana in cheie romantica, cu un dans de rumba – care este supranumit si dansul dragostei –  sau bachata senzuala pentru duminica, alaturi de persoana iubita.”

Mirel Roman a studiat dansul la Broadway Dance Center din New York, iar CV-ul sau cuprinde o lista generoasa de proiecte si colaborari. Cele mai multe dintre noi s-ar putea sa-l recunoasca din editiile emisiunii “Dansez pentru tine”, unde a fost coregraf. Laura Cosoi si Bogdan Boanta, Elena Gheorghe si Cornel Ogrean sau Delia Matache si Ionel Petcu sunt trei dintre perechile pe care le-a antrenat. Pe parcursul anilor, a fondat scoala de dans RITM Dance Show (1993), a fost profesor la Scoala Europeana Bucuresti si manager general la Arthur Murray Romania, iar astazi se dedica propriului studio, numit Danssa. Ce inseamna dansul pentru el? “Din punct de vedere strict personal, dansul si-a facut loc in viata mea inca din adolescenta. Mi-a adus satisfactii enorme, momente de fericire, sanatate, multi prieteni si mai ales o familie frumoasa, o familie in care romantismul inca persista, iar unul dintre factorii hotaratori pentru acest lucru este tocmai pasiunea noastra comuna pentru dans. Sotia imi este si partenera pe ringul de dans. Iar pentru mine, dansul este … viata in sine.”

Aflat la zona de interferenta dintre arta si sport, dansul reuneste beneficii din ambele domenii. “In opinia mea, dansul ofera atat beneficii de ordin fizic si social, cat si emotional. Subiectiv vorbind, dansul este cel mai complet mod de a interactiona social, creste increderea in sine, este distractiv, asigura o mai buna circulatie sanguina si tonus muscular sporit si imbunatateste postura corporala.”  Aceste lucruri ii motiveaza pe cei mai multi dintre cei care pasesc intr-o sala de dans, dar mai sunt si situatii in care cursantii isi propun sa intampine, cu o coregrafie bine pusa la punct, un moment special din viata lor. Cum isi aleg stilurile de dans pe care vor sa le invete? Pe parcursul anilor, Mirel Roman a observat ca: “Preferintele celor ce vin sa se inscrie la cursuri variaza in functie de multi factori, dar, ca regula, predomina stilurile cele mai populare, mediatizate in filme, carti sau spectacole. De exemplu: tango, vals, salsa. Insa, exista si o categorie insemnata de cursanti care vin tintit pentru a pregati o coregrafie pentru un moment special din viata lor, cum ar fi nunta, botezul copilului sau chiar participarea la Balul Vienez, asa cum s-a intamplat de cateva ori.”

Desi stiam ca va fi o provocare, l-am invitat si pe el sa aleaga un stil de dans favorit. Am aflat, astfel, ca starea de spirit este cea care ii dicteaza preferintele: “Toate stilurile de dans imi sunt pe plac, insa fiecare devine favorit intr-un anumit context, in functie de muzica ascultata si de starea interioara. De exemplu, imi place sa dansez rumba sau bolero pentru a exprima dragostea, afectiunea, uneori chiar o stare de melancolie. Iar, pentru momentele in care ma simt plin de energie si vreau sa imi exprim exuberanta si bucuria de a trai, aleg un stil vivace precum samba sau swing. Pentru momentele cu adevarat speciale, incarcate de emotie, pasiune si senzualitate, aleg cu siguranta tangoul. Cam acestea ar fi cateva dintre stilurile care ma ajuta sa imi exprim emotiile cel mai bine.”

Gasesti mai multe informatii despre Danssa Studio pe site-ul oficial danssa.ro si pe pagina lor de Facebook.

 

ACEST CONCURS S-A INCHEIAT!

Multumim pentru raspunsuri tuturor participantelor.

Castigatoarea concursului este: Alina Chiriazi.

 

 

INVITATIE LA CONCURS:

“Dansul este putina nebunie care ne face tuturor mult bine.”  –  Edward Demby
Aceasta este ideea care sumarizeaza viziunea echipei Danssa Studio. Pentru a te molipsi cu acest fel de entuziasm, te invitam la concurs. Participa si castiga 5  lectii de dans private (bonus: lectii de grup si acces la petrecerile Danssa)!

CE TREBUIE SA FACI?

Scrie-ne, intr-un comentariu la acest articol, care este stilul tau de dans preferat si motiveaza in cateva cuvinte alegerea facuta!

Concursul se desfasoara intre 18 aprilie si 4 mai 2016, iar castigatoarea va fi desemnata, prin jurizare, pe 5 mai 2016.

Premiul consta in 5 lectii private. BONUS: Dupa fiecare lectie privata, castigatoarea are dreptul de a participa la 2 lectii de grup si la 2 sesiuni de party practice in termen de 7 zile de la efectuarea lectiei private. Programul cursurilor de dans este disponibil aici. Castigatoarea poate merge atat insotita, cat si singura, la toate lectiile private sau de grup, precum si la petreceri. Daca va merge singura, partenerul de dans va fi unul dintre antrenori. Danssa Studio este situat pe Bulevardul Ion Mihalache 62 din Bucuresti.

Citeste REGULAMENTUL CONCURSULUI!

PUBLISHED ON 18.04.2016

more in Mood Board