INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Palaria, o alegere sic si in sezonul rece
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Palaria, o alegere sic si in sezonul rece

Asociez palaria cu sezonul estival. E perioada in care obisnuiesc sa o port. De cativa ani, aceeasi canotiera ma protejeaza de soare in vacante – si nu numai – si imi completeaza tinutele cu designul ei clasic si versatil.

Situatia se schimba odata ce pasesc in sezonul rece. Cu toate ca exista o multime de palarii concepute pentru vremea friguroasa, eu aleg, aproape in exclusivitate, caciula. Nu pot spune ca am vreun model care imi place cu adevarat. O port strict pentru functionalitatea ei: de paravan intre mine si temperaturile scazute de afara.

Adevarul e ca imi plac semnificativ mai mult palariile. Mi-au placut dintotdeauna. Consider ca desavarsesc o tinuta intr-un mod in care caciulile nu ar putea-o face niciodata, oricat de fistichii ar fi ele.

Si atunci – s-ar putea sa te intrebi – de ce nu le port si in sezonul rece? Raspunsul e simplu: pentru ca imi par mai greu de asortat cu hainele mele din aceasta perioada a anului. Daca o banala caciula neagra merge si la paltonul elegant, si la jacheta de fas, aceeasi palarie s-ar putea sa nu reuseasca sa acopere cu borurile ei ambele stiluri. Caciula devine astfel alegerea comoda. Nu confera neaparat un plus de valoare estetica unei tinute, dar nici nu-i perturba stilul.

Abordez acest subiect deoarece mi-au captat atentia palariile purtate de topmodele pe podiumurile de prezentare a colectiilor pentru toamna-iarna 2019/20. Nu stiu daca designerii le-au inclus mai des in tinutele gandite de ei sau doar am rezonat eu mai tare cu estetica lor.

Lanvin

Palariile semnate de Lanvin mi-au amintit de cea imprumutata pe termen nelimitat de la sora mea. Desi nu am mai purtat-o de multi ani, ea se mentine in forma si abia acum am realizat ca as avea cu ce sa o asortez.

Mi-au placut si palariile de la Nina Ricci si Valentino. Le-am remarcat mai intai pe cele intens colorate si abia apoi pe cele in tonuri neutre. Toate au calota rotunjita si boruri rigide, semanand cu un clopot. Apoi, la prezentarea Chanel, tinutele topmodelelor au fost completate, din cand in cand, de palarii fedora, realizate din tweed.

Nu au lipsit de pe podium nici modelele neconventionale. Cateva dintre ele se regasesc in colectia Vivetta si mi-am dorit sa includ in selectie varianta de fedora propusa de Vivetta Ponti. Pe borurile ei largi sunt decupate doua cercuri – un detaliu inedit, care mi-a adus instant zambetul pe buze. Acesta are si o componenta functionala. Permite celei care poarta palaria sa vada in fata si atunci cand borurile ii ascund privirea.

In urma cu doi ani, bereta a reprezentat, pentru mine, unul dintre elementele cheie ale colectiei Dior. Chiar daca aceasta si-a pastrat locul printre tendinte, pentru sezonul in care ne aflam, directoarea de creatie Maria Grazia Chiuri a optat sa accesorizeze tinutele Dior cu palarii monocrome sau cu diverse imprimeuri. Detaliile lor nu se opresc aici. Ele sunt completate de voalete sic.

Nu stiu care e relatia ta cu palariile, dar, in cazul in care iti plac, poate gasesti, printre modelele alese, ceva care te inspira. Si, cine stie, poate ai si tu o palarie de care aproape ai uitat si care abia asteapta sa te insoteasca din nou prin oras.

Nina Ricci
Valentino
Chanel
Vivetta
Christian Dior
Alberta Ferretti
Celine

Sursa foto: Hepta.ro
Corectura, 2 decembrie 2019: Toate palariile de la prezentarea Dior sunt accesorizate cu voaleta, nu doar o parte, asa cum am mentionat initial.

PUBLISHED ON 25.11.2019

more in Fashion Etc