ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Oscar Weekend. 19-21 ianuarie.

120 BPM/batai pe minut (Robin Campillo, Franta), castigatorul Marelui Premiu la Cannes in 2017, Loveless (Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat, la Cannes, cu Premiul Juriului, On Body and Soul (Ildiko Enyedi, Ungaria),  marele castigator al Festivalului International de Film de la Berlin in 2017, Happy End (Michael Haneke, Austria) si Fixeur (Adrian Sitaru, Romania) fac parte din programul Oscar Weekend, desfasurat la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, intre 19 si 21 ianuarie.

Dedicat celor mai titrate filme ale anului 2017, propuse sau aflate in cursa pentru Oscar la categoria “Cel mai bun film intr-o limba straina”, evenimentul are loc cu putin timp inainte de a afla nominalizarile la cea de-a 90-a editie a Premiilor Oscar. Acestea vor fi anuntate pe 23 ianuarie, iar gala de decernare a trofeelor va avea loc pe 4 martie.

O scurta prezentare a filmelor de la Oscar Weekend:

Loveless, cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Elena), a fost distins, anul trecut la Cannes, cu Premiul Juriului. Prin povestea unei familii care se destrama, pelicula sugereaza falimentul moral prin care trece societatea rusa. Borys si Zhenya divorteaza si se pregatesc separat de noile lor vieti: Boris, alaturi de prietena lui mai tanara, care este insarcinata, iar Zhenya, alaturi de iubitul bogat, care-si doreste sa se casatoreasca. Pana cand acesta dispare, niciunul dintre ei nu pare interesat de Alyosha, fiul lor 12 ani.

Castigator al Marelui Premiu la Cannes in 2017, 120 BPM/batai pe minut poarta semnatura regizorului francez Robin Campillo. Actiunea filmului se petrece in Franta, la inceputul anilor ’90. Din cauza ca SIDA face nenumarate victime de mai bine de 10 ani, activistii de la Act Up – Paris isi intensifica actiunile in lupta contra indiferentei generale. Viata lui Nathan, care se alatura grupului, este bulversata de intalnirea cu Sean, un militant radical. Dupa proiectiile din cadrul Oscar Weekend, productia franceza va intra, in cinematografele din Romania, in 26 ianuarie.

Filmul Fixeur, in regia lui Adrian Sitaru, a avut premiera la Festivalul de la Toronto din 2016. La Les Arcs European Film Festival, a fost premiat cu trofeul pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) si cu o mentiune speciala a juriului. El a mai fost prezentat si in alte festivaluri internationale renumite ca: Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden sau Torino. Pelicula spune povestea lui Radu, un tanar jurnalist care doreste sa lucreze in presa internationala. Repatrierea din Franta a unei prostituate minore ii ofera ocazia de a-si demonstra abilitatile de reporter. Pleaca in Transilvania, impreuna cu o echipa de la o televiziune franceza, condusa de un jurnalist celebru, insa, la fata locului, sarcina lui se dovedeste a fi mult mai complicata decat parea initial.

On Body and Soul, marele castigator al Festivalului International de Film de la Berlin din 2017, prezinta o poveste de dragoste atipica intre doi introvertiti singuratici. Endre, directorul economic al unui abator, si Maria, noul inspector al calitatii, trimis de autoritati, descopera intamplator ceva cu totul neobisnuit. Visele lor recurente din timpul noptilor sunt identice.

Cu o actiune care se desfasoara pe fundalul crizei migratiei in Europa, Happy End spune povestea unei familii burgheze din Calais, in stilul sumbru si realist al lui Michael Haneke, regizorul care a castigat un Oscar in 2013, cu filmul Amour.

Programul Oscar Weekend 2018

Vineri, 19 ianuarie

17:30 –  120 BPM/batai pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța . Urmat de dezbatere

Sambata, 20 ianuarie

14:30 – Fixeur, de Adrian Sitaru (1h 38 min) – România

16:30 – Loveless, de Andrei Zvyagintsev (1h 7 min) – Rusia

19:00 – 120 BPM/batai pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța  

Duminica, 21 ianuarie

14:00 – On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (1h 56 min) – Ungaria

16:30 – 120 BPM/batai pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța

19:30 – Happy End, de Michael Haneke (1h 47min) – Austria

Biletele la Oscar Weekend sunt disponibile pe Eventbook.ro si la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Proiectia filmului 120 BPM/batai pe minut din 19 ianuarie este urmata de o dezbatere pe tema educatiei sexuale. Accesul grupurilor de elevi de liceu, care au peste 15 ani si care doresc sa participe insotiti de profesor, este gratuit in limita locurilor disponibile si se face pe baza de inscriere in prealabil la adresa: contact@piartvision.com, pana pe 17 ianuarie. Pentru proiectiile filmului 120 BPM/batai pe minut din 20 si 21 ianuarie, elevii de liceu, care au peste 15 ani, au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplica pe baza prezentarii legitimatiei/carnetului de elev.

Mai multe detalii pe filmedefestival.ro/oscar-weekend.

Foto si info via Voodoo Films

PUBLISHED ON 16.01.2018

more in Newsroom