WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Oana si Anca: Despre mini-afacerea CalcCamasi.ro

Oana si Anca: Despre mini-afacerea CalcCamasi.ro

Mai in gluma, apoi mai in serios, Oana si Anca s-a apucat de calcat camasi pentru a-si “deconta” cheltuielile cu fumatul. Si pentru ca facebook s-a dovedit o resursa generoasa de burlaci sau insuratei neindemanatici cu textilele din sifonier, fetele au pornit o mini afacere, care din newsfeed in newsfeed, a ajuns si la urechile noastre.

calccamasi.ro e, ne spun ele, un business exclusivist. Chiar daca primesc si cereri de la domnisoare, au ales sa calce numai pentru barbati, ca sa nu se abata de la ideea initiala si sa isi segmenteze mai bine clientela. Si, cum skill-urile sunt valoroase, Oana si Anca au tinut si un workshop de calcat la Incubator 107.

Banuiesc ca v-ati apucat de calcat “serios” exploatand nepriceperea vreunui domn aflat la ananghie. Cum ajunge calcatul de camasi meserie, mai exact cum ati ajuns voi sa faceti asta?

Oana: Povestea a inceput anul trecut, undeva prin vara, cand Bogdan, fratele meu, m-a intrebat daca nu ii calc “niste” camasi. Cand mi-a vazut reactia la precizarea numarului lor, mi-a oferit fara sa clipeasca 100lei. Erau 30. Am acceptat fara sa ezit si am inceput sa fac asta si pentru alti barbati. Mi-am zis ca daca la un tip insurat tine faza, la cei burlaci plecati de la mama de acasa o sa prinda negresit. Ceea ce s-a si intamplat. Am pus un pret, am dat anunt pe pagina mea de Facebook, si a inceput sa-mi scrie lumea. Timp de mai bine de jumatate de an am avut constant barbati care imi aduceau mormane de camasi. Faceam bani fix cat sa-mi acopar cheltuielile cu tigarile. Si fumez aproape un pachet pe zi.

Anca: Pentru mine a inceput din nevoia de a mai face niste bani de buzunar. Si eu fumez. Intr-o zi de primavara, asteptand cu Oana la coada pentru o sesiune foto, faceam un brainstorming despre cum putem sa facem bani. Si asa ne-a venit cu ideea de a transforma anuntul Oanei de pe Facebook intr-o mini afacere, cu site cu tot!

De unde ati invatat sa calcati?

Oana: De la mama, fireste.
Prin liceu, atunci cand o vedeam ca incepea sesiunea de calcat, o rugam sa-mi lase camasile tatalui meu de-o parte. Vroiam sa exersez pana-mi iese perfect. Mi se parea esential sa stii sa faci asta, in contextul unei gagici cool care imi inchipuiam ca o sa devin curand, cand urma sa ma mut in alt oras.

Anca: Si eu tot de la mama. Dar se pare ca mama Oanei calca mai bine. Asa ca acum ii folosim tehnicile in toata echipa si la toate mini-training-urile pe care le tinem fetelor care se alatura echipei.

Cine sunt clientii vostri? Vin la voi si persoane la care nu v-ati astepta avand in vedere ca ati promovat calcatul pe facebook intr-un fel super cool si degajat?

Oana: Atat pe Facebook cat si pe site ne scriu tot felul de oameni. De la barbati care vor sa le calcam si tricouri la femei care nu se descurca la fuste cu pliuri. Noi la camasi ne pricepem cel mai bine, asa ca mereu le dam acelasi raspuns: “Calcam exclusiv camasi, si exclusiv barbatesti”. Nu ne deranjeaza si intr-un fel este normal sa avem tot felul de cereri pentru ca de pe calccamasi.ro nu intelegi prea multe. Asta am si vrut: sa facem lumea curioasa si sa ii incurajam sa ne scrie. Sa le povestim noi despre ce e vorba, nu sa-i plictisim incarcand site-ul cu informatii.

Exista si femei care vor sa aiba camasi calcate de voi?

Oana: Exista, si le refuzam. Vrem sa ne mentinem clientii doar barbati, insa nu ne deranjeaza daca o nevasta ne aduce camasile sotului.

Anca: Incurajam toate nevestele/iubitele/concubinele sa ne aduca la calcat camasile barbatilor din viata lor. Asa mai au si ele timp mai mult pentru ele, si noi, comenzi de onorat.

Cam cate ore pe zi calcati? E relaxanta chestia asta sau poate deveni plictisitoare?

Oana: Depinde de numarul comenzilor, care nu este deloc constant.
Fiecare dintre noi are alta ocupatie zilnica, ne distribuim comenzile si fiecare calca cand are timp si chef, evident, onorand fiecare comanda la timp. Ideea este sa nu ajungem la pragul de epuizare in care inevitabil sa uram gulere si mansete. Daca o facem, vrem sa o facem cu drag, pentru ca doar asa iese treaba frumoasa.

Anca: Pentru noi este relaxant. Este un timp al nostru in care doar calcam si gandim. Ne-au venit multe idei bune in fata mesei de calcat.

Imi inchipui ca va trec multe modele prin mana. Care a fost cea mai misto camasa calcata?

Oana: Pe cea mai misto nu stiu daca eu personal am identificat-o. Ce a fost misto, si-mi amintesc, a fost cand am simtit ca am trecut la “alt nivel” calcand camasi scumpe, de sute de euro.

Anca: Am ajuns sa si sfatuim barbatii din jurul nostru ce camasi sa isi cumpere, de la ce firma si care se calca mai usor.

Foto: http://www.facebook.com/CalcCamasi

PUBLISHED ON 23.08.2012

more in Newsroom