INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
O soacra de cosmar – Mit sau realitate

O soacra de cosmar – Mit sau realitate

Pe tema soacrei, s-au nascocit multe bancuri si ziceri din popor, pe care, desi le credem specifice culturii noastre, le putem considera cu lejeritate universale. Statisticile arata ca indiferent de tara, intre 25% si 55% dintre femei isi descriu relatia cu soacra ca fiind tensionata, dificila sau distanta. Dinamica este una foarte complexa, implicand barbatul in doua roluri complet diferite simultan: acela de copil si acela de adult. Adesea este vorba despre deplasarea nemultumirii unei sotii care-si vede sotul intr-o ipostaza infantilizata asupra celei care a generat aceasta ipostaza si, de asemenea, despre o mama careia ii vine greu sa se adapteze la noua relatie pe care o poate avea cu fiul sau, in rolul sau de cap de familie nou-formata. Dar ce te faci cand explicatiile nu sunt suficiente, intr-un context tensionat si repetitiv?

In primul rand, reflecteaza la relatia ta directa cu mama celui pe care l-ai ales. Faptul ca ai putea incerca sa intervii intre ea si copilul ei este ce o sperie cel mai mult. Cu cat te asiguri ca e mai clar faptul ca nu reprezinti o amenintare reala, cu atat vei avea in fata o femeie mai calma si mai disponibila pentru un dialog nemediat. S-ar putea ca privind-o in afara rolului pe care il joaca in viata iubitului tau, nici sa nu mai para aceeasi femeie dornica de control sau de atentie, ci o persoana pe care merita sa o cunosti mai bine si cu care ai putea descoperi ca ai multe lucruri in comun. Mai ales atasamentul si afectiunea pentru un anume barbat.

In al doilea rand, fii atenta la comportamentele ei care iti trezesc nervozitatea. Ce face anume, ce spune? E mai degraba critica sau intruziva? Care sunt replicile sau gesturile care te scot cel mai mult din sarite? Odata ce le identifici, delimiteaza-te treptat de ele si descopera cum sa raspunzi diferit. Ai putea, de exemplu, sa le reflectezi intr-un mod simplu: “Observ ca esti nemultumita atunci cand…”, “Din ce-mi spui, inteleg ca ti-ai dori ca lucrurile sa fie diferite…”. De asemenea, o poti ajuta sa inteleaga si perspectiva ta, rugand-o sa isi imagineze ce impact au vorbele/faptele sale asupra ta. Un nivel mai mare de empatie in relatia voastra va va putea ajuta sa evitati conflictele fara rost si sa va concentrati atentia asupra chestiunilor importante pentru familia voastra, dintr-o perspectiva unitara.

Nu in ultimul rand, stabileste granitele relatiei voastre. Care sunt acele aspecte ale familiei tale care nu au de ce sa o preocupe si sa devina un subiect de discutie cu soacra ta? Care sunt deciziile care nu o privesc? Va poate face o vizita neanuntata, va poate face cumparaturi nesolicitate? Comunica-i aceste lucruri intr-un mod onest si cald, cu intelegere pentru frustrarea pe care o poate resimti, explicandu-i importanta spatiului personal si al relatiei de cuplu. Comportamentul iubitului tau este la fel de important: un mesaj congruent este unul eficient. De aceea este preferabil sa stabiliti impreuna care sunt zonele de disconfort din relatia cu familia extinsa si modalitatea in care le puteti determina si sustine o schimbare.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 16.10.2013

more in Newsroom