INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
O imagine asupra designului vestimentar romanesc

O imagine asupra designului vestimentar romanesc

Pasiunea mea pentru design a crescut constant in ultimul deceniu, iar ritmul a fost sustinut si de evenimentele autohtone din ce in ce mai numeroase si mai complexe, care aduc industria mai aproape de public. Romanian Design Week (RDW) este unul dintre aceste evenimente.

Acum ca editia din 2018 a trecut (s-a incheiat pe 27 mai) si amintirile au avut timp sa se aseze, pot spune ca, daca ar fi sa aleg o singura imagine reprezentativa pentru expozitia centrala, as opta pentru una care cuprinde tinute vestimentare din instalatia dedicata modei. O decizie cu siguranta subiectiva, dar este partea in care in care mi-am petrecut cel mai mult timp pentru a o analiza si fotografia.

Peste 20 de designeri de la noi au expus fiecare cate o tinuta din colectiile lor recente. Unor prezente constante, recunoscute si international, cum sunt Ioana Ciolacu, Lana Dumitru sau Andreea Badala de la Murmur, li s-au alaturat designeri la inceput de drum, care promit sa contribuie la conturarea Romaniei pe harta modei. Cu aceasta ocazie, am adaugat cateva nume noi pe lista mea “de urmarit”. Laurentiu Cosmin Matei este un exemplu, iar tinuta semnata de el – una dintre preferate.

“Fashion-ul a evoluat foarte mult in ultimii ani in Romania – designeri deja consacrati au cucerit pietele internationale si aceasta este un lucru extrem de important pentru toata piata de moda, iar multi dintre designerii tineri sunt deja vizati de pietele mari din moda internationala,” a declarat, conform Institute.ro, Domnica Margescu, directoare de moda la revista Elle si unul dintre cei doi curatori ai sectiunii dedicate designului vestimentar din cadrul RDW. Ea a colaborat si de aceasta data cu colegul ei Maurice Munteanu, editor de moda la aceeasi publicatie.

Va invit sa (re)vedeti in continuare o parte dintre lookurile expuse de designeri in cadrul instalatiei concepute de arhitectul Attila Kim.

IOANA CIOLACU – Femeile Bauhaus

ioanaciolacu.com

SABINA GEORGESCU – Blue Gardens

www.sabinne.com

SMARANDA ALMASAN – Coyote steals the Moon

smaranda-almasan.com

ANDREEA MATEI – Eaters gonna it

MURMUR – SS 2018

www.murmurstore.com

CLAUDIU BURCA – The Arisen

LANA DUMITRU – Happy Nation 2

lanadumitru.com

ALINA MOZA – Unity Disciples

alinamoza.ro

ANDRA HANDARIC – Black Shelter

www.andrahandaric.com

OLAF GYARFAS – Pentru Patzaikin

CHIC UTILITY – Digital Instigator

chicutility.ro

ADINA ORBOI – Let Men Expire Femininity

LENA CRIVEANU – Respiratia focului

lenacriveanu.ro

SANDRA CHIRA – Uniforme sub acoperire

Facebook.com/SandraChira

ALINA GURGUTA si ELLIDA TOMA – Manifest

Facebook.com/AlinaGurguta
Facebook.com/EllidaToma

IOANA ADAM – POST A R T INTERNET

LAURENTIU COSMIN MATEI – Characters

IE CLOTHING – Zestrar

Facebook.com/IE.Clothing.Ro

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 02.06.2018

more in Fashion Etc