INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

‘Nu pot sa-l uit!’ – Cum sa treci peste o despartire

Pe cat de banale si inevitabile sunt considerate uneori despartirile, adevarul este ca adesea sunt evenimente care lasa urme adanci. Indiferent care dintre cei doi parteneri ia decizia separarii, perioada imediat urmatoare nu este una usoara pentru niciunul. Probabil au fost relatii din care ti-a fost dificil sa te desprinzi sau poate te afli in situatia in care simti ca nu poti uita un fost iubit. Ce te poate ajuta in asemenea situatii?

  • In primul rand, sa acorzi vreme suferintei. Despartirile sunt in primul rand pierderi ale unei relatii semnificative, dar si pierderi ale unui nivel de confort si intimitate, pierderea sentimentului impartasirii, pierderea sustinerii emotionale, sociale, uneori chiar si financiare dar si pierderea planurilor de viitor. Impactul emotional este adesea coplesitor si cu cat vei incerca sa-l eviti, cu atat va veni mai repede din urma. Da-ti voie sa plangi, priveste-ti cu atentie reactiile emotionale: tristetea, furia, anxietatea, regretul. Faptul ca le identifici si accepti sa le traiesti le va diminua treptat intensitatea si efectele. In masura in care te ajuta sa vorbesti despre ele, impartaseste-le cu persoanele semnificative din viata ta. 
  • Trateaza auto-responsabilizarea si vina ca pe niste mecanisme de aparare. Ele vin ca sa te protejeze de lipsa de control pe care o resimti in momentul in care despartirea nu a fost alegerea ta. Controlul este, insa, o iluzie, atunci cand vorbim de comportamentul unei alte persoane, indiferent cat de apropiata si de draga ne este. Incearca sa completezi perspectiva pe care o ai asupra relatiei destramate, evitand adoptarea unui punct de vedere rigid precum „Numai eu sunt de vina” sau „El e de vina pentru tot”. O pozitie echilibrata te va ajuta sa vezi in ce fel ati contribuit fiecare la situatia prezenta, va fi o oglinda in care care vei putea vedea ce e de pastrat si ce e de lasat in urma. 
  • Formeaza-ti o rutina. Ocupa-te de ce mananci si de felul in care iti petreci timpul. Ingrijeste-ti corpul, oferindu-i hrana sanatoasa si exercitii fizice moderate, dar repetate, la un interval regulat de timp. Atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, sportul este un real adjuvant al reechilibrarii noastre psihice. Simplul fapt ca ne facem bine e un exercitiu excelent pentru felul in care ne pregatim pentru ce urmeaza in viata noastra. Un hobby, precum animalele, gradina sau lectura, poate fi o resursa potrivita in depasirea unei despartiri dificile. Din studii recente a reiesit faptul ca scrisul pe tema factorilor pozitivi ai separarii determina o gama larga de emotii benefice: recunostinta, optimism, incredere in sine, usurare. Daca te simti pregatita sa faci asta, exerseaza timp de jumatate de ora pe zi, timp de o saptamana si apoi verifica rezultatele! Cum privesti acum viitorul si o eventuala relatie de cuplu? Care sunt nevoile tale si resursele tale? 
  • Daca simti ca starea ta nu se imbunatateste de-a lungul a cateva saptamani, daca te simti blocata in suferinta si durere si acest lucru incepe sa altereze si alte aspecte ale vietii tale, apeleaza la o consiliere specializata.

Articol realizat de LAURA CONSTANTINESCU, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 24.10.2013

more in Newsroom