RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte

‘Nu pot sa-l uit!’ – Cum sa treci peste o despartire

Pe cat de banale si inevitabile sunt considerate uneori despartirile, adevarul este ca adesea sunt evenimente care lasa urme adanci. Indiferent care dintre cei doi parteneri ia decizia separarii, perioada imediat urmatoare nu este una usoara pentru niciunul. Probabil au fost relatii din care ti-a fost dificil sa te desprinzi sau poate te afli in situatia in care simti ca nu poti uita un fost iubit. Ce te poate ajuta in asemenea situatii?

  • In primul rand, sa acorzi vreme suferintei. Despartirile sunt in primul rand pierderi ale unei relatii semnificative, dar si pierderi ale unui nivel de confort si intimitate, pierderea sentimentului impartasirii, pierderea sustinerii emotionale, sociale, uneori chiar si financiare dar si pierderea planurilor de viitor. Impactul emotional este adesea coplesitor si cu cat vei incerca sa-l eviti, cu atat va veni mai repede din urma. Da-ti voie sa plangi, priveste-ti cu atentie reactiile emotionale: tristetea, furia, anxietatea, regretul. Faptul ca le identifici si accepti sa le traiesti le va diminua treptat intensitatea si efectele. In masura in care te ajuta sa vorbesti despre ele, impartaseste-le cu persoanele semnificative din viata ta. 
  • Trateaza auto-responsabilizarea si vina ca pe niste mecanisme de aparare. Ele vin ca sa te protejeze de lipsa de control pe care o resimti in momentul in care despartirea nu a fost alegerea ta. Controlul este, insa, o iluzie, atunci cand vorbim de comportamentul unei alte persoane, indiferent cat de apropiata si de draga ne este. Incearca sa completezi perspectiva pe care o ai asupra relatiei destramate, evitand adoptarea unui punct de vedere rigid precum „Numai eu sunt de vina” sau „El e de vina pentru tot”. O pozitie echilibrata te va ajuta sa vezi in ce fel ati contribuit fiecare la situatia prezenta, va fi o oglinda in care care vei putea vedea ce e de pastrat si ce e de lasat in urma. 
  • Formeaza-ti o rutina. Ocupa-te de ce mananci si de felul in care iti petreci timpul. Ingrijeste-ti corpul, oferindu-i hrana sanatoasa si exercitii fizice moderate, dar repetate, la un interval regulat de timp. Atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, sportul este un real adjuvant al reechilibrarii noastre psihice. Simplul fapt ca ne facem bine e un exercitiu excelent pentru felul in care ne pregatim pentru ce urmeaza in viata noastra. Un hobby, precum animalele, gradina sau lectura, poate fi o resursa potrivita in depasirea unei despartiri dificile. Din studii recente a reiesit faptul ca scrisul pe tema factorilor pozitivi ai separarii determina o gama larga de emotii benefice: recunostinta, optimism, incredere in sine, usurare. Daca te simti pregatita sa faci asta, exerseaza timp de jumatate de ora pe zi, timp de o saptamana si apoi verifica rezultatele! Cum privesti acum viitorul si o eventuala relatie de cuplu? Care sunt nevoile tale si resursele tale? 
  • Daca simti ca starea ta nu se imbunatateste de-a lungul a cateva saptamani, daca te simti blocata in suferinta si durere si acest lucru incepe sa altereze si alte aspecte ale vietii tale, apeleaza la o consiliere specializata.

Articol realizat de LAURA CONSTANTINESCU, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 24.10.2013

more in Newsroom